用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求救~中一學生去年已經留班, 今年郤被要求離校..點算 ...
go

求救~中一學生去年已經留班, 今年郤被要求離校..點算 [複製鏈接]

求救~中一學生去年已經留班, 今年郤被要求離校..點算

各位BK友, 我有位同事佢個仔在李xx直資中學讀F.1, 不過已經係repeat生,今早同事收到學校通知, 請佢另找學校, 現在有一問題想請問各位, 該男生14歲,操行良好沒有問題,只是成績很差, 他媽媽說他很不喜歡讀書. 這樣他父母可以找那些學校呢?又從什麼途徑呢? 這方面他們一點都沒有認識, 希望各位給予一些意見. (這男生有一妹妹, 哥哥就年年考包尾, 而妹妹就年年考全級頭5名, 但同事已經將所有事間全幫助哥哥溫書,同事都很無耐)

Re: 求救~中一學生去年已經留班, 今年郤被要求離校..點算

太過份啦李xx中學,是不是一定要讀到書才是學生,每一個人都會有弱點,可能你同事和我兒子一樣無論怎樣用功讀書也不能合格,這樣就放棄一個學生,該校要不得. 相信徐了學業成績品德亦相當重要, 請開學校的名稱出來吧, 讓其他家長知道不要選該校. 教育敗類. :evil:    

Re: 求救~中一學生去年已經留班, 今年郤被要求離校..點算

萬分同情!
但已留一次班, 好難有學校願意收留!
請你同事與學校社工聯絡, 以解困局!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

Maybe New Method private school will take him to F.2?    Should not abandon him at just 14 years old.

為頑劣學生「洗底」 「橋王」校長起革命 (2005-07-07 01:35:00)

廿年前,港大工程系畢業生羅文彪,決心改造人的心靈,在家人反對下,毅然放棄工程師的高薪厚職,轉行當中學教員,去年9月,已擁十多年中學副校長經驗的他,來到  廣 告

沙田明愛馬登基金中學升任校長,為圓一個教育夢,決定「度橋」起革命,誓為被矮化為專收「籮底橙」的前職業先修中學「洗底」。首先,從改善校內設施

他可能不適合讀英中, 無為勉強, 找些校風較好的band2-3中中, 如他不是操行有問題, 或者會收.

不如同佢轉讀實用中學, 可向教統局求助.

一般成績唔好唔係一個藉口,所謂有教無類,最緊要係操行,有無觸犯校規破壞秩序,我個仔都中一學生,成績差,但要從未聽過要求留班或要求離校,你可以教你同事去教育署投訴佢地間學校 :evil:

Can you tell me the name and the place of this school. Is that school is 直資.

Hi bbriver

妳同事個仔在李xx直資中學讀F.1,有可能佢個仔係同我女女同班的,是李國寶直資中學吧! 其實,以我個人認為,這所中學絕非像外人所言的不近人情,教育敗類…….,這正是我從過去一年觀察得來的。相對來說,這不過是個別學生的問題,每一間中學都是有機會發生的,錯的不一定是校方;既然學校去年已給予一次留級機會,這正好反映了校方是有給予學生機會的,但珍惜與否就真係好睇個學生了,對嗎?以我個人認為,這個小朋友可能對讀書真的提不起勁,倒不如找一間實用或職業先修學校讓他繼續發展,轉校對他來說也未必是一件壞事呢!! 當然,做家長的也不希望這些事情發生在自己子女身上,但面對現實才是上策,錯與對其實已不重要了。(以上發表純屬個人意見)

Q太郎媽咪

有錯就係哩間, 不過我同事都好明白, 她沒有把責任把到學校, 而且她還說學校去年已經給了一次機會, 所以她都只好接受, 現在她只想希望各位能給予一些如何轉校及轉那種學校呢? 她有朋友說不如送上北京或廣州的寄宿學校, 各位認為點呢? 另外她覺得這校基本上沒有問題的, 只是比較適合一些自律, 自我約策, 對自己有要求的學生, 否則會越讀越賴散, 因為這校太自由, 太清閒了(他可以一星期沒有交功課而學校都沒有通知家長的, 夠竟是學校不知道還是不理會呢?) 所以她的仔就每天回家後就說冇功課或者在學校完成了. 請問各位有沒有寄宿學校的資料呢?

Hi bbriver

的而且確李國寶中學對學生o既規管係較一些傳統中學寬鬆,佢地o既管理模式較為傾向國際學校的一套,無可否認而我更認同,是比較適合一些較自律, 自我約束力強及對自己有要求的學生, 否則必會越讀越難懶散, 因為這校給予學生很大的自由度。但如妳所述:"他可以一星期沒有交功課而學校都沒有通知家長的, 夠竟是學校不知道還是不理會呢?",其實任何欠交功課、欠帶功課,學校方面都會在"家課冊"記載及要求家長簽名的.....。
以妳朋友仔仔的情況,以我個人認為,不太適宜送他往寄宿學校讀書,避免讓他有一個錯覺或誤解...."學校同家長都放棄他",佢地而家正是反叛、危險期,必須要小心處理啊!!!
叫她找個機會同仔仔詳談,比番個主動權、發言權個小朋友,有時做家長的也難以主載一切,因為最終要面對的都是佢地自己啊!!!既然他的操行良好,只不過是成績未能趕上,試試找一間中中讀Form 2,應該也不會太難的,如有需要,可以向教統局求助,沒有問題是不可解決的。
祝一齊順順利利:)

我認同Q太郎媽咪, 有教無類就 應該讓不追到程度的小朋友再留班??????  反而轉一間適合的不是更好的安排 ?

好似DGS一樣有留班及要求退學, = 李國寶一樣教育敗類??

我覺得如果係初中的話, 留左一年就無謂再留啦,高中的課程仲高深, 到時有可能要花多一年留級呢,唔好浪費時間在初中。
咁你跟唔到學校又唔可以怪學校既, 校方可能想你搵一間適合子女就讀的學校, 如果揀得適合,子女讀得開心, 又應付到, 自信增加, 讀書自然有進步啦。

離校對佢o黎講未尚唔係一件好事,因為佢對住o的已經升晒班o既同學可能會好難受。

some happens to my little brother. ai..poor boy
any news form school??

請問bbriver的同事仔仔找到學校沒有? 我的弟弟還在找...很慘~知不知道有那些學校有位??
many many thanks!! and good luck~~

merry_sally 寫道:
請問bbriver的同事仔仔找到學校沒有? 我的弟弟還在找...很慘~知不知道有那些學校有位??
many many thanks!! and good luck~~

你弟弟發生咩事呀?升中一嗎?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

merry_sally 寫道:

merry_sally

我同事個囝囝已經搵到學校了, 是在美孚的保良局唐乃勤中學, 聽同事講話係band 3, 原本係一間中業中學, 後來轉左文化中學, 雖然成績唔得不過操行都尚可, 所以間學校收左佢囝囝佢都好開心, 你弟弟搵到學校未呀, 否則可以試下這間. 你弟弟又係咩原因呀?

for your information, 保良局唐乃勤中學是一間專收有情緒病的中學....
‹ 上一主題|下一主題