用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 圖書堂帶什麼書?
go

圖書堂帶什麼書?   [複製鏈接]

朋友女的學校有圖書堂, 要小朋友自選圖書回校閱讀, 朋友女選了一本教畫簡筆畫的書回校, 點知回來比老師寫手冊話欠帶圖書, 小朋友講返因為本書冇乜字, 老師話下次唔好帶這類書。

朋友覺得學校處理得唔好,想同學校反映意見, 但有其他朋友勸佢息事寧人,下次帶一本多字的就算, 反正佢女女可自行閱讀英文chapter book, 符合學校要求

唔知大家認為反映意見好定息事寧人比較好?
   0    0    0    0

畫簡筆畫的書?有字的嗎?我以前買過冇字喎,唔怪得老師話冇帶啦。
圖書堂願意係帶起小朋友睇書嘅興趣及識多啲字,還是帶有故事的書為好。
帶本漫畫都得架,我仔初小就經常帶漫畫,高小就帶小說類。

反影意见有唔同既出發点、方法同語氣……到底係為表示不满、想搞清校方对图書既要求定係点?前者可以不必,後者可以用平常心既心态進行。

HK-MAN    發表於 17-10-10 14:12

我帶書的標準系薄和輕

cal@wicked    發表於 17-10-11 03:39

想反映什麽意見?畫畫書虽然少字,都係書,以后想繼續帶?定係話老師寫手册欠帶書,有欠公允?

樓主覺得唔爽係難免,但就呢件事,你出聲係無乜upside。我唔會搞,帶番本輕輕地的書算了。

我倒覺得depends,若老師事先無清色指引,當欠交是不公,若然子女覺得委屈,父母至少都做下心理附道

bbsonyy 發表於 17-10-6 16:52
朋友女的學校有圖書堂, 要小朋友自選圖書回校閱讀, 朋友女選了一本教畫簡筆畫的書回校, 點知回來比老師 ...

唔係叫息事寧人,而係老師有老師既concern,孩子踏上小學,估計老師想鼓勵睇有小量文字既書如橋樑書,小朋友你睇我又睇發輝互相影響既作用,至於老師寫手冊只要唔係罰我覺得冇問題,只係想通知家長,當然老師如能親身至電解䆁就更加好。老師既處理確係有啲old school,不過我唔覺得需要反映。

回覆樓主:

其實最主要是小朋友覺得委屈左, 明明有帶, 但就比老師寫'欠帶', 朋友覺得老師可以提醒帶什麼書

我自己覺得其實唔係咩大事, 安慰下小朋友, 下次帶返學校心目中的書就算, 冇謂令到老師覺得家長唔合作

bbsonyy 發表於 17-10-7 11:20
其實最主要是小朋友覺得委屈左, 明明有帶, 但就比老師寫'欠帶', 朋友覺得老師可以提醒帶什麼書

我自己覺 ...
這個是一個好好的teaching moment. 唔好哂左佢
首先,我第一句會話有冇搞錯,老師又唔講清楚,然後問小朋友佢覺得點解老師會咁緊張有冇字,第三討論一下下次如何避免同一mistake.

Optionally, 可打電話同老師解釋(但not defensive)

以上包hum various parenting techniques, 睇下你fd 領悟力高唔高 (扮高人mode)

朋友女的學校有圖書堂, 要小朋友自選圖書回校閱讀, 朋友女選了一本教畫簡筆畫的書回校, 點知回來比老師 ...

可能我自己覺得是小事情,下次帶繪本去,費事勞心勞力去溝通,浪費自己的時間,其實小學老師也好忙。我家偶爾都會收到老師的欠條,我沒有太在意這些事情,告訴孩子下次記得就好。純屬個人意見。

回覆樓主:

個人覺得好小事, 下次帶返咪得。

出嚟做野, 老板講得唔清唔楚, 但又唔合老板要求都會彈回頭再做。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主

其實係老師無講清楚,抑或小朋友無留意老師吩咐?

我家小孩(小四)都周不時有寫漏手冊、無留意老師要求,喺家長群組亦時常見到其他小朋友分別都有類似甩漏情況。

我都明白遇到此情形家長可能會有一點不悅,但如果想搞清楚既,先不妨問多幾個家長,看究竟是老師問題定小朋友疏忽,之後再考慮是否需與學校溝通。

老師係傻優地。

我覺要出聲。但唔係投訴。

搵個高層D 既扮傻問準則,順便帶出問題。

我覺得係個別老師理解力有問題。

ar_mak 發表於 17-10-8 23:41
如果一條咁簡單,老師已經可以答到既問題,家長故意唔問老師問高層.
喂,真係好老實,稍具年資既高層,未聽你問 ...

有時同一樣野,表達唔同,係禮貌。

retriever 發表於 17-10-8 08:49
老師係傻優地。
有年家長日,我向班主任提到某老師在家課上的安排,原意都不是投訴,但最後這老師冇被renew contract,從小朋友口中,同學們都很喜歡這老師,雖然應該唔止我一個有微言,當刻實在有些後悔

ar_mak 發表於 17-10-8 23:41
如果一條咁簡單,老師已經可以答到既問題,家長故意唔問老師問高層.
喂,真係好老實,稍具年資既高層,未聽你問 ...

話頭醒尾唔洗畫出腸咪好d,有乜問題,唔明。
另一個case 有某老師因某同學某些行為,被老師拍了一下後尾怎,某家長向校長投訴,位老師跟著就唔見左

haihaimom 發表於 17-10-7 11:07

唔係叫息事寧人,而係老師有老師既concern,孩子踏上小學 ...

我真心覺得老師難做,一百個家長有一百個唔同意見,係咪要老師少做少錯呢?
‹ 上一主題|下一主題