用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問黃焯菴 vs RHS 那間好些?急求賜教
go

請問黃焯菴 vs RHS 那間好些?急求賜教   [複製鏈接]

今日收到RHS offer 星期三前要注冊,求advice!!

3    0    0    0

Chinese school vs English school.
Free vs several thousand a month.
secondary are comparable.

回覆:Bunnygirl 的帖子

Thanks Bunnygirl.. do I know the student mix pls? How about academic standard? ECA activities?

引用:Chinese+school+vs+English+school.Free+vs

原帖由 Bunnygirl 於 17-07-10 發表
Chinese school vs English school.
Free vs several thousand a month.
secondary are comparable.
I know they are quite different but how do they compare in terms of say school reputation, culture, secondary allocation, school life, etc? 🙏🏻🙏🏻

RHS已經去到同黃焯菴VS嘅地步?

twotwoshing 發表於 17-7-11 08:05
RHS已經去到同黃焯菴VS嘅地步?

同感。。。

要 vs 潮商,又要 vs 黃焯奄。。。

mykate 發表於 17-7-11 08:48
同感。。。

要 vs 潮商,又要 vs 黃焯奄。。。

我見到咁vs 都覺得好surprise.

我一路以為RHS 小學係唔錯,係中學差d同要$,所以先較少人為首選。仲以為佢小學係同蘇浙、聖類斯呢d 同級添。

醒目開學勳章 王國長老

小怪獸媽咪 發表於 17-7-11 08:54
我見到咁vs 都覺得好surprise.

我一路以為RHS 小學係唔錯,係中學差d同要$,所以先較少人為首選。仲以為 ...

蘇浙超晒班wor
聖類斯有中學(ok的中學),玫瑰崗早幾年無咩消息,近3、4年左右至多家長考慮返。唔同講法

甘都要考慮?如果錢唔成問題, 都無咩要考慮啦!

回覆 小怪獸媽咪 的帖子

高主教, 蘇浙, 聖類斯, RHS, 已是好多港島家長的首選. 我覺得可說是港島區一線小學

正常地聖類斯, RHS不可能同高主教, 蘇浙睇齊

Felix223 發表於 17-7-11 10:26
正常地聖類斯, RHS不可能同高主教, 蘇浙睇齊

Agree, 但 RHS 總比黃焯奄高吧

mykate 發表於 17-7-11 10:34
Agree, 但 RHS 總比黃焯奄高吧

Agree!玫瑰崗無論語境課程方面,用家比得幾千蚊,呢方面係唔需要懷疑。

Felix223 發表於 17-7-11 10:37
Agree!玫瑰崗無論語境課程方面,用家比得幾千蚊,呢方面係唔需要懷疑。
...
仲有架,rhs 仲有個強項係扮靚,d 男仔女仔都幾靚架,本地演藝界人士也有不少來自rhs

回覆樓主:

當然梗係RHS, 我老婆喺黃焯庵畢業 佢都寧願個仔讀RHS, 學英文邊度有得輸, 英語學習環境,中文用普通話教,唔計錢當然梗係揀RHS

dereklg 發表於 17-7-11 13:12
仲有架,rhs 仲有個強項係扮靚,d 男仔女仔都幾靚架,本地演藝界人士也有不少來自rhs ...

RHS嘅校服真係好靓

回覆樓主

RHS 起碼 有好多年歷史吧, 姓黃果間.... 我真係未聽聞過, 仲有 RHS 近期都有家長問及, 其實睇您想要咩學校啦⋯⋯
語境好,又多課外活嘅學校, 大多學生會去海外升學

Baby.caroline33 發表於 17-7-11 20:41
RHS 起碼 有好多年歷史吧, 姓黃果間.... 我真係未聽聞過, 仲有 RHS 近期都有家長問及, 其實睇您想要咩學 ...

黃焯菴在灣仔區也近60年歴史,校風有一定保證,派位也有英中也有舊生在華X書院,張X珊,尤其聖公會鄧X堅更是常客,年年都有,今年有中華X金,浸信會呂X才,鄧X波,嶺x中學,何x中學,見首志願也有77.8%,首三志願也有88.9%

黃焯菴呢幾年的確有好大改變,學業成績和課外活動都有增值。學校做了好多改變,何必成日用過去的印象去抹黑或標籤努力改變的學校?多一個選擇,唔係對家長有好處咩?人地有進步,點解又要踩低?

sheepiemame 發表於 17-7-10 12:43
今日收到RHS offer 星期三前要注冊,求advice!!

我會選RHS, 一來佛教vs 教會學校我會prefer 教會學校、二來論環境、語境RHS都
‹ 上一主題|下一主題