用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒小, 福小, 蘇淅 請問選邊間好?
go

軒小, 福小, 蘇淅 請問選邊間好? [複製鏈接]

軒小, 福小, 蘇淅  請問選邊間好?
有弟弟跟尾, 但會獨立去睇. 不用考慮學費.
   4    0    0    0

Angel_maomao 發表於 16-11-21 11:37
...

軒小,聯繫有皇仁wor

回覆:軒小, 福小, 蘇淅 請問選邊間好

梗係軒小啦

Of course 軒小!

冇細佬都軒小,何況有!

bobo101^*^    發表於 16-11-21 11:48

軒小

軒小

仲洗諗?!軒小

軒小

Angel_maomao 發表於 16-11-21 11:37
...
唔考慮學費都係軒小啦.....地區贏晒....除非成績欠佳~~~

回覆:軒小, 福小, 蘇淅 請問選邊間好

軒小

唔洗問la......一定軒小,恭喜你入到一缐小學。

...

請問邊間軒小?

存感恩的心

好耐無見過咁一面倒喎...... 點解福小D家長唔出吓聲?

不過話時話, 自行入到軒小, 應該係舊生子女, 除非好唔like軒小啫, 唔係其實無乜理由問
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

iamiris 發表於 16-11-21 11:37
軒小,聯繫有皇仁wor

考全級幾先入到QC?

chrischeung  精英班加很小非精英班  發表於 16-11-22 07:25

hippoo 發表於 16-11-21 13:45
考全級幾先入到QC?

咁要問下香港papa

引用:軒小,+福小,+蘇淅++請問選邊間好?有弟弟跟

原帖由 Angel_maomao 於 16-11-21 發表
...
軒小

醒目開學勳章 王國長老

軒小。
福小要俾錢
軒小vs蘇小,既然下一步都係港島區b1校,揀軒小勝在有聯繫位。蘇小就要更努力了

hkpapa852 發表於 16-11-21 13:44
好耐無見過咁一面倒喎...... 點解福小D家長唔出吓聲?

不過話時話, 自行入到軒小, 應該係舊生子女, 除非好 ...

撩交嗌....港島同九龍比,比錢與唔駛錢,我係福小die hard fans都覺得應該選番港島啦!無聊問題!

Mathew0214 發表於 16-11-22 00:18
撩交嗌....港島同九龍比,比錢與唔駛錢,我係福小die hard fans都覺得應該選番港島啦!無聊問題!
...
你認為真係無得比?

其實三間係好唔同既學校

首先, 我一向認為, 任何一條龍中小學既學校, 如果你唔係對間中學有興趣, 或者中學根本唔你杯茶, 跟本唔應該花時間同精力係佢身上.

如果係為咗所謂"升中保障", 咁你要認真瞭解楚一條龍學校既升中模式. 需知道, 目前香港大部份一條龍小學既學生, 升中時最後都係升番上中學部既龍中. 至於點解, 自己去研究一下吧!

軒小最大吸引之處: 全港入QC最大機會既小學, 亦有相對唔錯入到BPS既機會

但是否全無缺點? 當然不是.

計升中表現, 入非B1中學既學生比例, 一定係軒小最高, 每年都有至少30%, 部份更要入去過氣名校玫瑰崗呢個水平既學校, 單計呢點, 蘇小同福附應該嬴咗至少一條街.

如果你like普教中, 更加無可能考慮軒小, 兩間軒小既普通話水平, 絕對普通過普通. 如要普教中, 必選蘇小

如果你不求入最Top既B1中學, 只求入到唔錯既B1中學, 軒小一樣唔會係你杯茶, 因為灣仔網升中選擇, 基本上只有B1A或B1C, 沒有中間.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-22 09:40
你認為真係無得比?

其實三間係好唔同既學校

我哋呢啲師奶仔,冇你諗野咁功利。我唔會諗邊間學校最勁就入邊間。第一考慮係地點,第二係學校的特點,第三係啱唔啱自己小朋友。

呢三間學校,兩間喺港島,我估樓主應住港島。軒小同蘇浙係唔同類型學校。而福附介乎兩者之間。除非好似我咁了解及鍾情福附,根本唔駛諗,我搬都搬過去讀。否則,如在三間在爭扎,我唔會諗福附。反而在軒小及蘇浙之間,我覺得樓主要諗清楚自己真正想要嘅係啲乜。

並唔係好似你咁講「冇得比」囉!數字人!

juliakmy  數字人眼中只有片面的數字,對小朋友的健康成長漠不關心,同佢講福小的理念是浪費時間,唔好理佢啦!   發表於 16-11-22 15:21
大檸樂  算把喇,我都覺得有D 撩交嗌!  發表於 16-11-22 14:32
‹ 上一主題|下一主題