用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06年9月入讀46網小一家長請進
go

06年9月入讀46網小一家長請進 [複製鏈接]

06年9月入讀46網小一家長請進

各位46網千禧媽咪:

9月你地會自選邊
seegui

Re: 06入讀46網小一請進

聽講今年又少
seegui

seegui,
hi!我住順利宿舍架,我都會揀聖公會九龍灣基樂小學

Hello 跳跳虎:
你小朋友有幾多分呀?我是宣道會會友, 如果基樂接受我是同一宗教信仰, 我細仔就有15分, 否則就只剩下適齡的10分. 你話机會大嗎?
係呢, 你樓下新起果座係咪小學黎架? 如果係就好啦, 多一個選擇
seegui

Hello  seegui:
你好我住坪石村,我的小朋友都是06年入讀小一46網,在46網內有無好學校可選,我現在想到頭都大了,也不知選邊間好,有無人可話我聽那幾間可以選,想知如果天主教選基督教學校是不是同樣有5分。

seegui ,
hi!我個係第一名子女,無宗教,所以得15分,我怕15分都唔夠,因為大多數人人都最少15分。
我樓下間學校係d展能中心定特殊學校果類,唔係小學。

Hello Rainbowc.

如果你是天主教的, 是要揀天主教學校才有5分. 我就提意你揀天主教柏德小學. 一來新學舍又夠大, 二來因它是由牛頭角柏德上午校轉來的, 這
seegui

跳跳虎:

收到你這消息有D失望添. :cry:

跳跳虎 寫道:

我樓下間學校係d展能中心定特殊學校果類,唔係小學。
seegui

HI:seegui
我小朋友出生已做了浸禮紙,只怕第一倫自行分配無位,要等第二倫甲、乙部時頭都大了,《九龍灣聖若翰天主教、新蒲崗嘉諾撒小學、聖公會九龍灣基樂、浸信宣道會呂明才》邊間好d,當然自行分配會選天主教學校先。   

why? 是否指停辦~?

[quote]
seegui 寫道:
聽講今年又少
[img align=left]http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/img/Mice__/Mice__Drawing_prv.gif[/img] 不忍用杖打兒子的, 是恨惡他; 疼愛兒子的, 隨時管教~! ~ <箴言>

Rainbowc.

新蒲崗嘉諾撒小學~~不是46網的,是彩雲、慈雲山個網的 ~45網。

九龍灣聖若翰天主教、聖公會九龍灣基樂,兩間都好,浸信宣道會呂明才,就無咁好。

如選天主教學校先,咁應該選九龍灣聖若翰天主教la。 今年20分第一round 就入到,千禧BB就麻煩d la。

46網其實那一間都易入架,人口老化,無新屋邨,紀律部隊宿舍最新啦! 但他們政府工,入直資、私校有津貼,選擇多好多。 唔似48網秀茂坪、寶達、油塘,那邊好多新屋邨,多好多小朋友增。

基順會搬去官塘基法舊址, 而原校轉為特殊學校.
葛師&五邑已被教
seegui

Rainbowc.

其實點都要博下, 有20分都幾穩陣啦, 去你
seegui

五邑已被殺校呀....我仔仔以前都係讀這間架
我以前都是住46網,我都覺得冇咩學校揀

聖約翰真是好多人鐘意,你有20應該冇問題
因我女個同學得15分都入到
我家有對雙子公主

本來想幫個仔報间直資學校打底, 但原來如果间直資收左你, 就無得參加統一派位. 唉! 又要再打算下啦.
希望46網真係易D入啦!

gobbytse 寫道:

46網其實那一間都易入架,人口老化,無新屋邨,紀律部隊宿舍最新啦! 但他們政府工,入直資、私校有津貼,選擇多好多。 唔似48網秀茂坪、寶達、油塘,那邊好多新屋邨,多好多小朋友增。
seegui

seegui
聽講報私校可參加統一派位,但不太很定你可以問下,有心水嗎我還在十五十六

Hello Rainbowc.

兩间學校都好架. 論交通方便我揀嘉諾撒.
我有個提意:
如果係男仔,自行分配揀聖若翰, 統一派位甲一聖若翰, 甲二嘉諾撒, 乙一聖若翰.
如果係女仔,自行分配揀嘉諾撒, 統一派位甲一嘉諾撒, 甲二聖若翰, 乙一聖若翰.
因到升中, 聖若翰多數係男校, 而嘉諾撒多數係女校.
以上純是個人意見, 你自己要再細心考慮.

而你提意嘅私校我就無打算報考, 因私學多數係D一級名校, 功課多壓力大,我唔想小朋友為讀書而讀書, 為考試而生存.我想佢有一個快樂嘅童年.

seegui

HI:seegui
我同你想發很似,只是我先生鍾意聖若翰,我本人鍾意嘉諾撒交通方便,但我個是男仔所以很煩,唔通次次坐的士回校,我是話如果讀聖若翰又收,小朋友參加課外活動的話,我和先生都不知道有甚

Seegui,
you are right! 46網真係易入D!我個女都係 from 48網 ka!
‹ 上一主題|下一主題