用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 7/7-7/8 註冊當日需要帶D乜呢?
go

7/7-7/8 註冊當日需要帶D乜呢? [複製鏈接]

註冊當日要帶乜文件呢?另外,係咪一般都會即時買埋書同校服?
   5    0    0    0

引用:註冊當日要帶乜文件呢?另外,係咪一般都會

原帖由 Gobby_lam 於 16-06-14 發表
註冊當日要帶乜文件呢?另外,係咪一般都會即時買埋書同校服?
有D中學會將註冊日所需資料、文件(派位證、出世纸正副本、身份證正副本、英文住址)、收費(帶支票交做校服、買書、校車費訂金)等放上校網,如果冇,最好打去office問清楚。

醒目開學勳章

回覆:Gobby_lam 的帖子

註冊日通常要帶:
派位証
成績表P6下學期
相片6張
身份證
原子筆

中一分班試溫gammer.

報課外活動
報一樣就可以,上中學少了功課,
但是全部要思考, 測試天天有,
上完通常放學已是6-7:00,

回覆 laiheiyau 的帖子

Sorry!請恕我無知請問是否要與仔女一起到中學註冊?因為這兩天阿女仍然要返學

咁應該預帶幾多錢左右?又書又校服又課外活動咁多野

醒目開學勳章

回覆:Gobby_lam 的帖子

醒目開學勳章

回覆:estherxx 的帖子

回覆 szeching 的帖子

派完位....通常係不用返学, 要學生一起去註冊,

記住要穿校服

回覆 Gobby_lam 的帖子

訂校服~ 訂金100元.....
~二套校服...一套PE 衫...社衫l件

買暑假作業約30-50元
書單比訂 100元
學生八達通 150元

SUMMER COURSE 約150-300元

Gobby_lam  咁少?  發表於 16-6-15 09:08

回覆 estherxx 的帖子

有D吾收支票.
分了班先訂書, 上年約3000元.不包字典,可以吾買

多謝提醒!不過派位後,阿女仍要返學
唯有check吓中學的註冊時間,必要時就請假不返學

引用:回覆+laiheiyau+的帖子 多謝提醒!不過派

原帖由 szeching 於 16-06-14 發表

多謝提醒!不過派位後,阿女仍要返學
其實7月好多小學都只係番半日架,註冊日我女都係要番學,但放11點半,所以我都係諗住下午同埋佢一齊去註冊

引用:回覆+laiheiyau+的帖子 Sorry!請恕我無知

原帖由 szeching 於 16-06-14 發表

Sorry!請恕我無知請問是否要與仔女一起到中學註冊?因為這兩天阿女仍然要 ...
通常派位後多數返半天,可以下午先去註冊。
註冊當天通常會派書單以家長買書,安排訂校服等,可以帶小朋友去度身,不一定穿校服,買書及訂校服家長亦可選擇經學校或自行購買。

回覆 amysnlee 的帖子

唔該曬

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

唔該曬

醒目開學勳章 王國長老

1.  當事人 ~~ 入讀既學生
2.  派位註冊證 (我唔記得影印留記念呀)
3.  身份證及出世紙正副本
4.  住址證明
5.  學生相 (半打)
6.  P.6 所有成績表副本
7.  信封同郵票 (唔知學校會唔會有野寄畀我, 帶定先)
8.  白紙數張, 筆, 剪刀同膠水
9.  現金 (我帶左 $5000)
10.支票簿
11.環保袋 (有部份學校即場賣埋校服)

舊年我囡註冊個日 PTA 有舊書同舊校服可以拎, 書可拎兩本, 校服兩件, PTA 會員叫我拎左兩本英數書, 話可以提早預習, 事關小學時係中文教數學, 怕開學後英數會唔習慣.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:1.++當事人+~~+入讀既學生2.++派位註冊證+(

原帖由 miriam 於 16-06-17 發表
1.  當事人 ~~ 入讀既學生
2.  派位註冊證 (我唔記得影印留記念呀)
3.  身份證及出世紙正副本
請問學生相係要著小學校服影嗰D定普通証件相

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+16-06-17+發表1.++

原帖由 gracelam 於 16-06-17 發表
請問學生相係要著小學校服影嗰D定普通証件相
小學學生相

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:miriam 的帖子

thanks.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題