用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC優勢在了那?
go

SC優勢在了那? [複製鏈接]

“揀SC不会後悔一定不云後悔”,我聽過。但其實可否分享下在那方面?它的名氣大,但它的具体優勝在那?如亦想考名官津,sc可以吗,是common吗?如直资收了,可否再扣官津?請指教

10    0    0    0

引用:“揀SC不会後悔一定不云後悔”,我聽過。但

原帖由 happyday2015 於 16-04-19 發表
“揀SC不会後悔一定不云後悔”,我聽過。但其實可否分享下在那方面?它的名氣大,但它的具体優勝在那?如亦 ...
其實Sc 課程幾淺,但佢賣點係培養到小朋友有閱讀興趣

係, 我朋友話SC係 Happy School,
但唔知點解咁多人爭

Yanamami  Happy好重要~  發表於 16-4-24 20:01

回覆:SC優勢在了那?

其實最緊要清楚自己想要乜野及小朋友適合D乜⋯

SC係家長好,學生好。放自己個小朋友入去,自己和小朋友都會好好

回覆 keep-calm 的帖子

但係我都唔清楚到底間學校有咩優劣,咁點先揀到適合呢?

回覆 superying 的帖子

唔明你所指嘅"好"係指邊方面?

回覆:vpo0615 的帖子

Pls check pm

原帖由 happyday2015 於 16-04-19 發表
“揀SC不会後悔一定不云後悔”,我聽過。但其實可否分享下在那方面?它的名氣大,但它的具体優勝在那?如亦 ...
我認為誇大了, 但它是一所好學校,但並非非讀不可果類。

我真的有朋友讀了後悔

睇家長咩期望。如果覺得個優勢係,返左呢間,自己吾使點出力,小朋友就自自然好叻好醒,好多直私offers,應該滿足吾到。

幾年前我個考kg時,唔會有人話sc淺,何解幾年後有這perception?相信只是其他kg 加深了而sc沒有盲目跟隨,人類不可能在幾年間進化,加深課程對小朋友來說真的是好事嗎?

一間幼稚園好唔唔好,係唔關課程深與否事。我很喜歡SC 但無奈最後無take offer. 我覺得SC 有開心學習的環境,培養小朋友學興趣,有興趣就唔洗迫都自己去學。當然,上堂時輕鬆點,就算放學後再忙去學呢樣嗰樣都唔辛苦。如果一個幼稚園嗰三個鐘已chur 爆,放學後邊有心機學嘢。

引用:一間幼稚園好唔唔好,係唔關課程深與否事。

原帖由 lvmh88 於 16-04-22 發表
一間幼稚園好唔唔好,係唔關課程深與否事。我很喜歡SC 但無奈最後無take offer. 我覺得SC 有開心學習的環境 ...
我相反認為在放學後唔應該補習,每天最少1小時放電比小朋友玩(電視都有廣告),回家家長陪小朋友温習已足夠

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-04-22+發表一間

原帖由 yee123480 於 16-04-22 發表
我相反認為在放學後唔應該補習,每天最少1小時放電比小朋友玩(電視都有廣告),回家家長陪小朋友温習已足 ...
呢個係鬼唔知阿媽係女人的道理。事實係點係另一回事。讀得SC 大多唔會單靠大抽獎啩....去小學版睇下考小學要考咩,再睇下自己間幼稚園配唔配合到就知。當然有人堅持唔出去補唔出去學extra嘢,屋企有強勁support 當然得啦

引用:Quote:原帖由+yee123480+於+16-04-22+發表

原帖由 lvmh88 於 16-04-22 發表
呢個係鬼唔知阿媽係女人的道理。事實係點係另一回事。讀得SC 大多唔會單靠大抽獎啩....去小學版睇下考小學 ...
係呀所以我咪話緊我囉,如果學校課程無跟上其他學校屋企無人跟就梗係要補

樓主,比資料你先,我親友兒子派得唔好,扣門讀馬頭涌官小成功

樓主,比資料你先,我親友兒子讀sc,大抽獎派得唔好,扣門馬頭涌官小成功

對於一個5歳多6歲小朋友黎講SC 課程是適合的,但對於一心入私校直資的就相對不足,原因係k3剛開學就要interview 內容接近小一下學期或以上程度。

引用:對於一個5歳多6歲小朋友黎講SC+課程是適合

原帖由 Ocean419 於 16-04-22 發表
對於一個5歳多6歲小朋友黎講SC 課程是適合的,但對於一心入私校直資的就相對不足,原因係k3剛開學就要inter ...
所以大多數k2時就開始補晒中英數,目的就是要追上考小一interview 需要有的程度

‹ 上一主題|下一主題