用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 派左s位
go

派左s位 [複製鏈接]

今日收到社工電話,派左第三志願,因第三志願要跨區,所以心情有點失落。協康會富昌中心唔知好無呢?如果放棄學位,到小朋友五歲仲會唔會再俾位我啊?

0    0    0    0

回覆:派左s位

你有無睇過你選的第一同第二選擇大約派到幾時先到你? 通常係大派位多d 位容易中選, 不過第三選擇你唔鐘意, 點解你當初選擇佢呢! 如果你現在放棄呢個位就真係睇你好唔好彩第一同第二個度有無後補輪到你。社工應該係會當你無選擇第三然後再繼續等。 如果去到足5歲時先幫你申請插隊。不如你自己走去睇下環境先啦!

派左位唔要S,好似要由頭排過,你小朋友幾大? 小朋友仲有無時間俾你繼續等。不如你自己參觀了解下富昌先啦。

奉勸所有家長在揀志願時考慮清楚,會讀先好揀,無規定要揀哂三個志願。

回覆:ernesty 的帖子

派左就快讀,唔好再等。富昌過往口碑好的。

協康會好多人恨入,我仔就是在富昌出來的。

回覆:legolas625 的帖子

請問富昌的老師有無愛心?你個仔讀左之後進展如何?

小朋友四歲幾,因為我揀左三間都係協康,

回覆:KCHK 的帖子

多謝,我都想去参觀下。

引用:今日收到社工電話,派左第三志願,因第三志

原帖由 ernesty 於 16-04-09 發表
今日收到社工電話,派左第三志願,因第三志願要跨區,所以心情有點失落。協康會富昌中心唔知好無呢?如果放 ...
請問您排左幾耐先有S位?

問下有冇校車服務?協康囗碑佳

我仔讀左一個下學期多D,聽老師建議轉去了主流K1+E位,我在富昌遇到的老師和治療師大多數都好好,對SEN好有經驗,好照顧我仔,我仔進步快左,但因為入讀時間短,

而家仲有野繼續要執。

如果你仔已4歲幾,仍需要S,真是要好好考慮清楚,小朋友的時間唔等人,追唔番。

醒目開學勳章

引用:今日收到社工電話,派左第三志願,因第三志

原帖由 ernesty 於 16-04-09 發表
今日收到社工電話,派左第三志願,因第三志願要跨區,所以心情有點失落。協康會富昌中心唔知好無呢?如果放 ...
已經四歲幾仲等? 等得來小朋友追唔番升不上主流小學係你想的嗎?

回覆:sharonho98 的帖子

两年

多謝!

請問你個仔言語和理解方面追到同齡嗎?

派到s位,不要放棄唔要,否則要重頭排過,况且小朋友已經4歲多,唔好再等,協康很多人想入,早入早訓練,不要錯過黄金期

回覆:lolotwo2003 的帖子

是的,知道了,多謝!

我仔細時是非常、非常差,一去PLAYGROUP就好唔同,所以一去CAC就是排S。

我仔去年11月ST做標準化評估,表達詳同齡,理解慢4個月。而家繼續進步,四元素句式學完,學緊步驟及連接詞,會自己發問各式問題,可以基本對答。

其實小朋友的進步,一半靠外界幫忙,一半靠小朋友的資質(幸好我仔溝通意慾強、愛講野、記性好、有學習能力),希望各位做父母的寧願自己辛苦D,都要盡能力幫佢地。我見到一D同我仔一樣大、無接受過訓練或幫助的SEN小朋友,好心痛。

回覆:派左s位

想問下, 係未有網址可查詢排位狀況, 我唔見咗個網址, 可否告知。 thanks

我仔言語和表達都差一歲,距識講好多嘢,但係就亂咁講,有時就調返轉講。社交差,我仔想同人玩,但係就唔識玩的技巧。

‹ 上一主題|下一主題