用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問PN對K1面試有冇幫助?
go

請問PN對K1面試有冇幫助? [複製鏈接]

K1面試大多係年底,那麽返PN得2個半月多D,對K1面試有冇幫助咧?請教有經驗家長。

0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得就無喇
不過如果學校睇見小朋友讀緊一間佢地鍾意收嘅PN,可能有分加都未定
恐龍家

引用:我覺得就無喇不過如果學校睇見小朋友讀緊一

原帖由 小曳人 於 15-04-22 發表
我覺得就無喇
不過如果學校睇見小朋友讀緊一間佢地鍾意收嘅PN,可能有分加都未定 ...
Can't agree more

回覆:請問PN對K1面試有冇幫助?

些少啦,起碼知道下學校係一個咩既地方,會守下紀律(都未必一定㗎)!禮貌規矩就要自己多提點!認知亦唔係最重要反而外向唔怕生,有禮貌仲緊要!

引用:些少啦,起碼知道下學校係一個咩既地方,會

原帖由 99dogdog 於 15-04-22 發表
些少啦,起碼知道下學校係一個咩既地方,會守下紀律(都未必一定㗎)!禮貌規矩就要自己多提點!認知亦唔係 ...
唉,最衰我個個就係超怕醜型。

回覆 hhyeu1 的帖子

就係超怕醜型先有幫助, 起碼pn見多d人....

番2個月, 但1至5都番, 應該有少少幫助嘅~

有幫助, 最起碼可以單獨入去INTERVIEW, 甩到身一定係返PN TRAIN 返黎的

學校見你有返pn我個人覺得已經有分加,面試直情問有冇返pn or playgroup

minori_kate 發表於 15-4-22 17:32
學校見你有返pn我個人覺得已經有分加,面試直情問有冇返pn or playgroup

......

i think it can help , at least they know what's 紀律
also, more 獨立

引用:Quote:minori_kate+發表於+15-4-22+17:32+

原帖由 悠悠110409 於 15-04-22 發表
我仔有返PN, 見左1X 間幼稚園, 又唔覺有優勢. 不過面試真係睇彩數, 仔將會讀那間係表現最差的 (唔講野兼冇 ...
下?幼稚園的標準真係奇怪。

hhyeu1 發表於 15-4-22 18:04
下?幼稚園的標準真係奇怪。

......

我覺得因人而異,因為見幼稚園時,個人仔只係返咗兩個月學,我相信變化唔會咁大。若然有咁大進步,咁即係超夾間學校,咁點解要轉?
我家兩位公子就替我做咗個小實驗,大哥(虎年)無讀幼兒班,考幼稚園有唔少offer,仲要係大家心儀嘅九龍塘學校,細路(龍年)有讀幼兒班,都考到大家心目中嘅好學校。以投考中獎機率,兩個不相伯仲。
所以,有無幫助,以我呢個個案來說,關係唔太大。
之不過大哥上學初期的確少了自信心,唔敢舉手,但上到現在低班,成個生猛晒,自信反晒嚟,有好多朋友

對我的小朋友黎講係有幫助,無咁怕羞,講野又叻左 。interview 時,有幾間老師問我佢有無讀緊N添。

有小小幫助,但唔多。

回覆:dcdc2525 的帖子

應該有幫助,起碼習慣面對陌生人,知道上學嘅基本規舉。特別是group interview時更懂同其他小朋友相處

點會冇幫助。

本身已唔怕生又服從性高咪唔番N都冇所謂。

如果本身已經怕醜少見人欠服從,番N總有些幫助。

如果你覺得番咗冇幫助,我會說,如果冇番N佢面試表現可能更差。

番playgroup不能取代N。除非個playgroup係要個細路自己入去就叫好些。

猶記得新生入學briefing,校長問家長孩子們9月返K1會否是第一天「返學」,在座沒一個家長舉手。。。(申請表係無得填有無讀緊/讀過N班的&面見過程只有5分鐘)

回覆:傻太 的帖子

讀過N班小朋友面試淡定同守規矩的,唔駛提水自動泊椅,舉手撘?題己經令老師印象加分,我個人覺得是有優勢的,除非自?小朋友是特別醒同天生獨立另計

‹ 上一主題|下一主題