用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求指教48網排位
go

求指教48網排位   [複製鏈接]

如果我排位如下, 可以嗎???   求有心人指教
甲1/乙1 : 藍循
乙2 : 官秀
乙3 : 宣基(砰石)

這樣穩陣嗎??   
之後果D可以點排??

25    0    0    0

iris712712 發表於 15-1-22 10:30
乙二不能放官秀, 呢間都係只可放乙一
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你的意思是乙1不需再填藍循??  

iris712712 發表於 15-1-22 10:34
你的意思是乙1不需再填藍循??
乙一只可以藍循/官秀二選一
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

甘我改排如下, OK嗎?
1 ) 甲1 :藍循
2 ) 乙1 : 官秀
3 ) 宣基(坪石)
4 ) 聖公會聖約翰

iris712712 發表於 15-1-22 10:43
甘我改排如下, OK嗎?
1 ) 甲1 :藍循
2 ) 乙1 : 官秀
其實你心儀藍循定官透多D先? 將較心儀果間放甲一同乙一會合理D

宣基(坪石)因為只係短命學校, 我諗唔多人揀, 唔駛咁早放

我其實2間學校都OK的.   藍循就心儀, 官秀就近.  所以2間都無所謂 .

仲有咩好提議呢???  

醒目開學勳章

請問油基顯放乙二的話, 有冇可能入到呢?
抑或乙二, 乙三要放啲無咁熱門學校?

stefi  冇機會  發表於 15-1-29 19:42
小兔~阿比  無  發表於 15-1-23 17:01

iris712712 發表於 15-1-22 10:51

我其實2間學校都OK的.   藍循就心儀, 官秀就近.  所以2間都無所謂 .

仲有咩好提議呢???   ...

如想穩陣d就甲一乙一都選秀官,乙二打後要求穩陣啦。個人唔中意聖愛德華、秀明,
所以傾向在46網的學校尋寶。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 15-1-22 10:46

其實你心儀藍循定官透多D先? 將較心儀果間放甲一同乙一會合理D

宣基(坪石)因為只係短命學校, 我諗唔多人揀 ...

短命學校,點好我都唔會簡。我唔想小朋友的弟妹,甚至佢的下一代,永遠
在呢個「小一入學統籌辦法」度玩讓賽。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-1-22 11:18
短命學校,點好我都唔會簡。我唔想小朋友的弟妹,甚至佢的下一代,永遠
在呢個「小一入學統籌辦法」度玩 ...
除非呢兩間短命學校話呢班學生可以當埋佢地做同一辦學團體另一學校既舊生, 如果唔係, 其實只係多咗兩間寶校

回覆 奥脫福 的帖子

wah, 你呢個講法令人好驚.....
禍延世世代代好嚴重wor

iris712712 發表於 15-1-22 10:30
提提, 官秀的升中成績遠比你想像「水皮」, 如你也喜歡藍循, 直接填甲一乙一藍循就好了, 官秀直接飛走, 這間二線實力卻一線般難入, 飛走並不可惜。

另外, 你自行選了藍循嗎? 藍循只接受111扣門, 如你自行選了藍循, 更應放藍循甲一乙一, 即使抽唔中, 將來扣門仍有優勢。因德兆平兆之類係人都扣得門的學校, 可能會有四百人扣門爭十個位, 藍循這類必需111的扣門校, 大約一百人之下爭十個位, 相對易得多。

同意樓上所言, 不應揀宣基(砰石), 這類短命學校, 入左毫無好處。

stefi  認同官秀麻麻  發表於 15-1-29 19:44

引用:回覆+奥脫福+的帖子 wah,+你呢個講法令人

原帖由 zanezane 於 15-01-22 發表
回覆 奥脫福 的帖子

wah, 你呢個講法令人好驚.....
你仲係甲一北循?

回覆 iris712712 的帖子

留意 :藍循要1.1.1才可扣門

回覆 傻太 的帖子

係, 甲一係呢間.
1-1, 買個夢.
暫時最喜愛呢間的氣氛

lauwingtai 發表於 15-1-22 11:53
提提, 官秀的升中成績遠比你想像「水皮」, 如你也喜歡藍循, 直接填甲一乙一藍循就好了, 官秀直接飛走, 這間 ...
呢樣係真, 觀塘官立小學(秀明道), 小六生實則升讀一線中學比例, 未必好得過聖安當.
只係因為"聯繫"一線尾觀塘官立中學而升值 (實際聯繫位其實唔多)

回覆 傻太 的帖子

你又係唔係ar?

引用:回覆+傻太+的帖子 你又係唔係ar?+

原帖由 zanezane 於 15-01-22 發表
回覆 傻太 的帖子

你又係唔係ar?
自行20分抽唔中,上星期註冊了直資

預祝你成功

hkpapa852  上星期註冊? TSL?  發表於 15-1-22 12:17

回覆:hkpapa852 的帖子

想大家幫下手排下位呀、除了藍循
本人都心儀柏德/九龍灣基樂

‹ 上一主題|下一主題