用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀理解
go

閱讀理解 [複製鏈接]

請問家長們有什麼令閱讀理解進步的好建議?女兒剛小一,閱讀理解答題方面比較弱,好擔心!

8    0    0    0
Anson's and Hannah's mom
Visit us at http://www.irenemama.com

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問家長們有什麼令閱讀理解進步的好建議?

原帖由 ireneroybama 於 14-10-29 發表
請問家長們有什麼令閱讀理解進步的好建議?女兒剛小一,閱讀理解答題方面比較弱,好擔心!

...
一定係靠多睇書,其次係操卷增強投巧

原帖由 ireneroybama 於 14-10-29 發表

...
在談閱讀理解之前,不如先說孩子的閱讀習慣及情況。

簽名被屏蔽

回覆:閱讀理解

Read more.

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

ireneroybama 發表於 14-10-29 19:03

...
中文科主任教路, 除咗閱讀以外, 仲要陪下佢哋讀, 問下問題, make sure佢哋真係明白。網上有個叫閱讀花園, 好多學校都有, 唔知你哋學校有無, 每日一篇文章, 做5題選擇題, 好好玩的。如你哋學校無, 可以去書局搵下類似既習作, 一篇短短既文章, 幾條問題。如果唔想操習作, 就自己陪佢睇, 睇完請佢講個故仔你聽, 你扮同佢討論咁, 唔好當問問題, 係你唔識請佢教, 睡前一日一篇, 其餘時間就由得他自己鐘意點睇就點睇。

回覆:little_yolky 的帖子

Thanks so much for your advice.

Anson's and Hannah's mom
Visit us at http://www.irenemama.com

little_yolky 發表於 14-10-30 12:09
中文科主任教路, 除咗閱讀以外, 仲要陪下佢哋讀, 問下問題, make sure佢哋真係明白。網上有個叫閱讀花園,  ...
我仔都勁鍾意做快樂閱讀花園, 因為個度有個全級, 全班排行磅, 佢成日都想同D同學比較所以個個星期都做.
暫時做左8星期, 睇到佢D中文認字方面係進步左少少.

思思baby 發表於 14-10-30 12:20
我仔都勁鍾意做快樂閱讀花園, 因為個度有個全級, 全班排行磅, 佢成日都想同D同學比較所以個個星期都做.
暫 ...
係, 我個囡都好鐘意同班及全級排名, 每做好一篇就睇一次, 高咗就好開心, 對於呢啲咁虛名既小朋友真係好受落

另外, 同各JM講講, 網上好似有一個叫「每日一篇」, (堂)細佬仔學校做呢個, 但好似話齋睇文章無練習, 唔知係咪, 同埋有JM反映過入面文章有啲好好, 有啲無咁好。有經驗既JM可以分享下。

回覆:little_yolky 的帖子

我小朋友以前幼稚園都係每日閱讀一本書,但上到小學,發現中文閱讀理解幾乎全錯,或者除了直接在內容抄到字詞他無問題,要思考或者跳出來作答就完全做唔到。所以默書未失過手,但閱讀理解真係無乎,因為佢唔識思考,學校本中文書個出版社網上有練習可以做,暫時找到呢個。

小二, 點都唔多肯多睇書, 可說文盲,閱讀理解超差

nillnill 發表於 14-10-30 16:14
我小朋友以前幼稚園都係每日閱讀一本書,但上到小學,發現中文閱讀理解幾乎全錯,或者除了直接在內容抄到字 ...

我囡囡就無一日睇一本咁多, 但佢同一本書會重覆不斷睇, 睇到好熟。可能小朋友唔識轉彎, 你同佢睇下啲伊索寓言得唔得, 有寓意果啲, 唔好好似考佢咁, 等佢唔鐘意, 講完個故仔轉個彎暗示個寓言, 等佢好似催眠咁入咗腦仔, 日積月累可能有幫助。

另外, 有好多台灣橋樑書都寓意深遠的。

我囡囡最慘係叫佢响篇文入面搵番個啱既詞語填入句新句子入面, 或者有啲新詞語, 問佢點解, 佢就要估。

回覆 little_yolky 的帖子

thanks

引用:Quote:原帖由+ireneroybama+於+14-10-29+發

引用:小二,+點都唔多肯多睇書,+可說文盲,閱讀理

唔係冇小朋友會自己睇書,只是睇完就算,唔明唔會問。

ch-cheung 發表於 14-10-31 09:06
冇小朋友會自己睇,一定要先由家長伴讀
衰在同她一齊睇也如是!

請問大家知否一些網上的中文閱讀理解練習可供個人會員申請。我個仔今年重讀K3,每天都有很多空閒時間,想把握時間替他補底。雖然仔會認許多字和平均每天閱讀1小時以上,但資質平庸,尤其理解能力差。網上練習,不用寫字(佢寫字慢),似乎較有趣,想他會容易接受。

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+14-10-30+17:

‹ 上一主題|下一主題