用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 我從未想過我女是資優,原來佢係
go

我從未想過我女是資優,原來佢係 [複製鏈接]

一直覺得7歲的女,心事重重,佢從來唔會將唔開心的事同任何人講,但每日都好多開心的事分享。係分享開心的事當然開心,但很多時候我會覺得佢唔開心,但唔想講,佢會將事情放在心底;另外又覺得佢好容易緊張。

近排聽到一個關於腦掃瞄,可以了解小朋友的腦部發展,我又想更力了解個女,唔想佢將唔開心的事放在心底,很怕有日會出事,所以做左測試。報告內容:(阿女的左腦相等於13-15歲,而右腦就相等於8-9歲),由於左右腦相差太遠,加上有部份資料顯示1. 會記住唔開心的事, 2. 份人容易緊張 3. 唔專心  4. 易分心  5. 做事心散,容易放棄

我的問題: 1.. 有無人可以指點下我點去幫我個女處理佢既問題,我怕唔幫佢解決,唔知會發生咩事... 2 我唔覺得阿女有咩野特別優勝,只係老師都話佢聰明,學野快(呢d應該好多小朋友做到)‧我有無方法可以幫佢突出優勝的一方面。
   4    0    0    0

會否考慮安排囡囡去做一個正式的智力評估?報告可以大概讓你知道囡囡的強項在那裏。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 lillymarie 的帖子

因為我唔覺得自己的女係資優,有點懷疑報告的數字,所以初初我有咁既打算,但諗深一層,我重視的是點幫佢處理心結,釋放自已的感情.

是否担心囡囡有焦慮?
for every one criticism, three positives must be given.

1年半前在健康院檢查時,醫生懷疑佢有焦慮,轉介去睇心理科,上星期才第一次見心理專家,心理專家話應該無咩野,大個左,之前既焦慮都無左.

我就發覺佢會無拉拉,好可憐收埋自已哭.6歲之前係大發脾氣,大喊..

佢可能是borderline case. 有沒有看過關於兒童焦慮的書?

borderline case係點架??

我的意思係囡囡可能係多愁善感,又或者容易感到焦慮,但又未嚴重到話有焦慮症,要治療。

可以睇下關於兒童焦慮的書,又或者學下遊戲治療的技巧。最重要係引導囡囡講出心事,知道她心底裏的想法。知道她在想甚麼,才知道可以點樣幫她。

引用:回覆+lillymarie+的帖子 1年半前在健康院

原帖由 sumyau1012 於 13-12-11 發表

1年半前在健康院檢查時,醫生懷疑佢有焦慮,轉介去睇心理科,上星期才第一次見心理 ...
其實我唔識,但個人覺得之前嘅焦慮冇咗,咁依家嘅焦慮呢,之前唔解決,真的會自己冇嗎?會就唔會有咁多人有焦慮症啦

回覆:我從未想過我女是資優,原來佢係

其實我在小學雜談果邊睇過你出的post, 講你女女在小學的壓力和苦況,這些困境不正正就是小朋友焦慮的來源嗎?
大人放下一些,孩子就能放鬆一點,互勉!

回覆:Radiomama 的帖子

女女自從我請左3星期假陪佢,情況好轉;係呢段日子,我發覺佢放學已經好眼訓;所以我改變左唔去功課班,而家每日回家食茶點,睡一小時,自己做功課等我回家再一起做。情況到現在已經一個月,還算很滿意。

佢本身係一個討厭功課的人,而家情況唔知可以保持幾耐。

而家知道佢係資優,又知道佢情緒有問題。又是另一個問題。首先知道佢資優,我第一時間係好開心,但諗深,我又好驚。原來佢每日都對自己的表現感到唔開心,我怕我唔識帶佢發揮優點,令佢每日都受住自責的壓力,唔開心。所以想睇下有咩可以分享下,俾d意建我。

回覆:lillymarie 的帖子

自從幼稚園時醫生話可能係焦慮,我們一家便會將佢怕的事情解釋,及試俾佢睇,可能係咁,情況好轉。佢好在乎別人的看法,有時會覺佢會改變自己去就大家,特別是同學之間。佢又好容易自卑,好容易放棄。我應該點幫佢?我自己人生經歷少,是80後的家長。希望有人可以指點下我,或者有無課程可以學

回覆:S-Kwok 的帖子

我聽醫生講,盡量唔好俾負面的事情佢睇,及對害怕的事解釋。例如打風是自然現象,只要8號風唔好外出,加上香港的建築物係可以防止。

其實你地都做咗唔少野去幫囡囡!

首先,留意囡囡的情況,如果她再躲在房間自己哭,又或者你見到她有心事好唔開心,但唔肯講出來。這種情況需要考慮帶她去見醫生,評估一下她會否有depression.

孩子心靈健壯才會發揮他的能力,所以,先處理她的壓力和情緒,她裏面夠強壯時,妳不必怎樣培育,稍給她機會,她也會自己做得好。

多安慰,多體諒。繼續做妳已做的事,就是給囡囡最大的支持。
另外,可嘗試和囡囡分享妳自己的苦與樂。妳在職場上必定也遇到好多和同事間相處的困難,又或者妳以前在學校的經歷。妳怎樣跨過這些困難的呢?可能多聽聽妳的故事,能給囡囡一些啟示。

回覆:lillymarie 的帖子

我有將我兒時的經歷當連續故事講佢知,佢自道係我的故事好鐘意聽。你的意見好寶貴,我會試著用你的方法。但係我仍然有擔心,可能尋日睇資料發現,原來佢呢類人,經常對自己不滿,壓住自己的情緒。請問有無遊戲班可以介紹俾我?另外想問,話劇班會唔會對佢有幫助。

或者妳試試google "遊戲治療課程"
話劇班要看囡囡有沒有興趣和時間。其實做運動最好,因為運動時會有令人開心的endorphin在體內,對情緒好有幫助。有時去公園行兩個圈,會發現開始可以講講心中的結。
女仔亦可以一起做下手工穿下珠仔織冷衫等等,建立一樣嗜好。
呢D無壓力又需要專注地去做的事,有時可幫助平復情緒。

至於教她接納自己的不足,還是要由父母着手。我囝也是一個好怕錯好介意自己做不好的人。我從多方面着手,一來和他分享我遇到的困難和論盡過失,做錯決定時,大大聲同自己講(順便講給他聽):"唔緊要啦!今次學乖,下次會做得更好。" 要囝囝幫忙做家務,做得未夠好時,唔話佢,但要求佢再做過。例如倒果汁倒瀉咗,要佢自己抹返乾淨。碗洗唔乾淨?咪再洗多次囉。總之,讓他知道,做錯咗,怕咩?再做返好囉!

前幾日,我地一齊夾歌唱聖誔歌,我搞錯咗拍子。囝囝走來安慰我:"媽媽,唔緊要!It is OK to make mistake!" 那一刻我心裏好感動!過去所做的努力似乎開始見效了。

好多謝你的意見,我應該知道點做,我會努力去做。
你囝囝幾多歲呀?之前情況與我女女一樣?

我囝十歲啦。以前他自信心低,常覺得全世界的人都不喜歡他,覺得自己無用,好怕輸,好少講野,無乜朋友。現在已大為不同了。

我女完全一樣,
除左我女都算多野講,喜歡結交朋友,自已有一套選友的方法,而選擇既朋友都係好既.

你應該付出左好多..現在得到回報,實在太好了

‹ 上一主題|下一主題