用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問小一礳牙,好嚴重應該睇咩醫生
go

請問小一礳牙,好嚴重應該睇咩醫生 [複製鏈接]

請問小一礳牙,好嚴重應該睇咩醫生?係咪應該睇心理醫生?有無經驗人士可以介紹下。

1    0    0    0

回覆:請問小一礳牙,好嚴重應該睇咩醫生

有人話生蟲會磨牙 有人話係壓力 有一排我個仔(小一)短時間內有鋼琴比賽同跆拳道考試 果排就成日磨牙 一完左就即刻無晒事 所以壓力居多!

回覆:maggieddie 的帖子

我初期我以為係考試壓力,但都考完試好耐。2月份考試。問佢自己,佢鍾意考試,因為無功課,早放學有時間玩。佢又鍾意返學。平時我都無比額外野佢做,都唔知咩原因,所以諗緊係咪要睇醫生,但又唔知睇咩醫生先岩

磨牙基本上是遺傳,有了這遺傳,就有磨牙的傾向。有磨牙傾向的人,到壓力大時,就會磨牙。

一定要看醫生,是看牙科醫生,不是心理醫生,因為任何心理醫生都不可能保證你永無壓力。牙醫會造個類似拳手帶著的牙套,叫“night guard” 給你,睡覺時帶著,磨牙時牙只磨塑膠牙套,不會傷害牙齒。

回覆:eviepa 的帖子

做一個套要幾錢?孩子一路成長係米一路轉套? OR大到某個歲數才要做呢?

我小朋友都有磨牙習慣, 問過我睇開的牙醫, 牙醫話要 $1200 做一個膠牙套, 如果小朋友日日磨, 大約1-2個星期就會磨爛, 又要再做一個, 所以我冇做!

Yanamami  1-2個星期就會磨爛....禁快?  發表於 13-5-3 09:34

回覆:dorming 的帖子

我小朋友晚晚磨牙,去牙医到檢查佢話門口有小小磨到平咗啲,現在每晚戴牙套訓覺,初初好吾慣,有啲訓吾着,一兩星期後已經吾覺有嘢阻住,大約仟二蚊一個,可用一兩年,吾會用幾個禮拜就磨穿,每年番去牙医到檢查一次睇吓小朋友大個咗,個牙位有無吾啱,牙医話有磿牙最好要帶,因為磨得多,越磨啲“法郎“質越薄會影响啲神經線,會成日痺,我個仔就係有一隻門牙久吾久痺吓先去check,現在已經無事,佢只係帶咗三四個月左右。

學童牙科保健時, 順便問吓.

我囡K2, 晚上瞓覺都有磨牙習慣, 現需要看醫生嗎?

我個女都勁磨牙,有次偶然發現唔訓枕頭就立即停止.唔知係唔係枕頭高度會影響?
United we stand, divided we fall.

我本身都有磨牙﹗我個仔(4 years old)同個女 (17 mth old)都有呢個問題。仔仔情況好嚴重,我都唔知佢有咩壓力,或者在我大人角度係冇,但小朋友就覺得有呱。anyway,我又係唔知點幫佢.....

我自己用既牙套,普通厚度既通常可以用一年左右,牙醫已經話嚴重,後來就加厚一倍,大概可以兩年。我既牙醫係朋友,有特價,我相信正價大約係一千左右。

回覆:btrue 的帖子

係喔,可能有關,因為鼻感引起鼻水倒流,所以近排我換左大人的俾佢用,好多謝你,等我試下唔俾佢用,睇下好唔好

但我覺得,咁細個有壓力,我應該諗下點幫佢減壓,係咪好d. 我好唔希望咁細個人仔有大壓力。

回覆:terrylyy 的帖子

但係你小朋友礳牙係咪同壓力有關

其實我唔太清楚係咪壓力引致,所以想問下大家。係咪通常礳牙都同壓力有關

請問你係咪通常有壓力先礳牙?因為我想攪清楚礳牙既原因。如果係壓力,就好希望找出咩事令咁細個小朋友有壓力。如果係天生,咁就只好搵牙醫

睡著才會磨牙,所以我根本連自己有沒有磨牙都不知道,是牙醫從我的牙齒形狀才斷定我是磨牙。甚麼時候磨牙?是否有壓力才磨?我統統不知。但牙醫說通常有壓力才會磨牙,沒有壓力,比如說去旅行時就不會磨牙。

不要太擔心,鄙人雖有磨牙問題,但也不覺得壓力比別人大,生活質素比別人低。

磨牙是先天的,遺傳了雖不是好東西,但晚晚帶night guard,問題不大。

回覆:請問小一礳牙,好嚴重應該睇咩醫生

同壓力無關係。

回覆:cchealthy 的帖子

可唔可以講多小小,點解同壓力無關。唔該晒。

‹ 上一主題|下一主題