用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N班讀半日定全日好
go

N班讀半日定全日好 [複製鏈接]

各位媽咪,你哋會比小朋友讀全日嗎?小朋友會好似好辛苦咁!

2    0    0    0

回覆:N班讀半日定全日好

有冇媽咪可以分享下嘛!

half day...因為whole day下午都係比小朋友訓覺,食lunch!而且whole day貴好多~~上half day不過都係要睇parents有冇時間take care 小朋友~~if not whole day suit for them lei~~

Half day 上午班好D, 下午在家午睡一陣,或學D興趣班又得。不過都要視付每個家庭的情況而定。

我而+15,16,有全日班同下午好

引用:Half+day+上午班好D,+下午在家午睡一陣,或

回覆:剛果公主 的帖子

我都冇唸呢個point tim,呢個都是重要關鍵,不過,我個仔如果讀半日只有下午班,係咪唔好呢?我請比0意見,唔該

引用:Half+day+上午班好D,+下午在家午睡一陣,或

原帖由 assado 於 13-02-03 發表
Half day 上午班好D, 下午在家午睡一陣,或學D興趣班又得。不過都要視付每個家庭的情況而定。

...
對!我咁覺近年家長催向半日班,返而將其餘時間學第二樣野。

個人好喜歡全日班,因為一日好充實,
學到好多野, 自埋能力, 飲食都健康D.
我囝因為小班,又唔覺病多左(TOUCHWOOD 先)
半年黎請過3日病假.
係屋企外傭同老人家揍咪仲悶,
又成日睇電視,食零食,照顧周到好似少爺仔,
我就寧願佢返學.
不過如果著重學術既,就半日時間好用D.

meloeskie2    發表於 13-2-6 10:23

如果係pm同全日班,而你小朋友已慣早起身,我一定會揀全日班! 除非你pm班嗰間係大部份人夢未已求的學校啦!

讀半日班可番其他playgroup, 但如果d playgroup係要家長陪住上堂既我又覺得冇咩作用,試唸吓,佢地番N班已經係獨立上課,點解番playgroup 唔可以自己上? 因為我見市面上比3歲以下的playgroup 好多都要家長陪同.

全日班自理方面真係學得好快,開學唔洗兩個月老師已教識佢去尿尿,"優"褲,摺高衫袖洗手,自己吃飯,用碗飲湯,自己除鞋著鞋

ncls  so happy  發表於 13-4-2 13:24
jessiechen  完全同意, 返全日的小朋友要自己吃飯, 去廁所, 瞓晏覺, 自理能力一定好好多  發表於 13-2-6 16:54

回覆:meloeskie2 的帖子

Pm班係九龍塘基督教中心幼兒園,呢間好似都好多人報

Lovely_Babybaby 發表於 13-2-6 10:10
個人好喜歡全日班,因為一日好充實,
學到好多野, 自埋能力, 飲食都健康D.
我囝因為小班,又唔覺病多左(TOUCHW ...

想問小班即係10-20人
照顧周到好似少爺仔=> EXACTLY 我大囝係咁,明明識畢飯,又要工人/婆婆餵...
我一直唔捨得佢返全日,唔想咁細個就多病同埋覺得返半日玩下就夠
依家深深感受孩子早學懂和'肯'自理的好處,
大人可輕鬆好多
所以決定左下半年轉N1全日班
第時細囝都會報N1全日....

meloeskie2  我仔N1 全日班23人  發表於 13-2-6 14:25

到而家仍好難決定,九龍塘嗰間有多d户外空間可以走動,但下午班
全日制就仁愛堂所以唔多出名,唔知點取捨

如果係我,一定會揀口碑,多過揀半日或全日。

chananson 發表於 13-2-6 13:24
到而家仍好難決定,九龍塘嗰間有多d户外空間可以走動,但下午班
全日制就仁愛堂所以唔多出名,唔 ...

唔好意思,九龍區學校我唔熟識啊

回復 chananson 的帖子

九龍塘邊間呀
不過你都要想多少少,
好似返N班後你係咪會俾佢返埋果間K班?
同埋你想要既係咩, 你想佢自理果D好D,
定係學術果D重要D?
九龍塘大部份學校都較重學術,
N理學 / 要求既野俾其他學校多都唔奇
同埋可以再諗得長遠D間幼稚園出黎既小朋友多數升邊D學校等等...
仲未計埋學校遠近呢D問題...
因為返N班多數無校車 (都唔建議咁細個自己坐)
都要睇往返屋企既時間同方便...
之後又睇返你地係咪自己湊定係兩公婆都出公做野要搵圬人/人湊B...
基本以上問題次序可以互換,
但要諗既都差不多...

ncls 發表於 13-2-6 12:54
想問小班即係10-20人
照顧周到好似少爺仔=> EXACTLY 我大囝係咁,明明識畢飯,又要工人/婆婆餵...
我一直唔 ...

我囝N班10個人,不過佢地有時會同K1 一齊上堂,
咁就有2X人.
我唔覺得返全日易病過返半日,
反而學校大班細班好似影響多D,
我朋友個囡一班3X人,返半日個個月都病

我囝係屋企都係少爺仔,老師話佢係學校自己除鞋除襪,
食飯飲湯不知幾叻,返到屋企就........唉!

同埋小朋友返全日其實唔會辛苦,
佢地不知幾開心,
返去食早餐,操場玩,聽故事,做圖工,
轉頭又食水果餐,大肌肉運動,認下字,玩下遊戲,
又食午餐,訓覺,起身玩一陣,又食茶點,轉頭就放學,
呢D生活,我都好想返

jessiechen  ME2, 不知幾開心, 又充實, 好過係屋企對住姐姐咁無聊...  發表於 13-2-6 16:58

I will let my son to take full day course.  I think PN class is not much about academic but to learn manner and group life.  

meloeskie2  right! 學習群體、服從、祑序好緊要啊!  發表於 13-2-6 16:49

chananson 發表於 13-2-6 13:24
全日制就仁愛堂所以唔多出名,唔 ...

我同你情況一樣, 全日係樓下間村校, 老師好有愛心耐性, 訓練小朋友自理獨立一流, 半日班係下午校, 但就比較出名同心儀啲...
‹ 上一主題|下一主題