用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幾多歲先開始教BB英文?
go

幾多歲先開始教BB英文? [複製鏈接]

0    0    0    0

越早越好!

one year old

但同佢講說話切忌又中又英,你可以選擇某個時段只同佢講英文。否則佢地會混淆,影響佢學講嘢

回覆:幾多歲先開始教BB英文?

6 歲前係學習語文最好時間。

回覆:幾多歲先開始教BB英文

Playgroup 老師話專家話兩歲,等佢熟習母語先。兩至三歲係最佳時間。睇你信唔信…我就歲半開始比佢接觸英文。

等閒就同佢講..

回覆:terryho 的帖子

Terryho, 咁你有冇敎佢識ABC? 但係囝囝好似get 唔倒。你透過咩嘢敎英文呢?

BB一出世就接觸英文因為自己,工人加BB,基本上係全英世界。爸爸主力講廣東話。

ekhc    發表於 13-2-15 00:22

回覆:幾多歲先開始教BB英文

透過歌仔同睇書。而家睇書我用英文講。喺佢個世界abc=所有英文字。
我亦開始帶佢去英文playgroup. 我冇特别做啲乜野吹谷,順其自然。而家有啲生字我中英都講,例如"呢個係蘋果apple". 朋友話佢而家應該識得有不同語言,所以佢會知道app1e係另類。我個仔而家指住隻兔仔話"兔兔",佢見我唔比反應,佢會轉channel 再講"rabbit "...我諗0k啩…

引用:透過歌仔同睇書。而家睇書我用英文講。喺佢

原帖由 terryho 於 13-02-07 發表
透過歌仔同睇書。而家睇書我用英文講。喺佢個世界abc=所有英文字。
我亦開始帶佢去英文playgroup. 我冇特别 ...
我係4個月教
而家識好多名詞及動詞
雖十派係自己識用together,and,also,only, lee D 字(2歲正而家)

引用:Quote:原帖由+terryho+於+13-02-07+發表透

原帖由 liukwanyuen 於 13-02-07 發表
我係4個月教
而家識好多名詞及動詞
雖十派係自己識用together,and,also,only, lee D 字(2歲正而家)
由於我們主要用廣東話同阿仔溝通,佢今年11月會返N 班,有兩間kinder 收左: 迦南(local) 和greenfield (英普班) 。其實我自己覺得比佢返英普會接觸多d 英文,但我有朋友個囝返左英普之後變左語言遲緩,我好擔心我做錯決定,你們覺得如何?係咪都贊成返英普班?

我就係阿囝9,10個月大時俾佢試返pg, 都有英文學,
不過太夾硬教就唔多ok,
同埋試過有d指令我地講廣東話佢唔明,要用英文先識聽,
俾幼兒導師講過會有問題,
之後我地都分清少少有d乜先用英文,
如行公園見到雀仔佢識叫bird,
但其實佢都係岩岩學緊講野…14個月大

我個B一歲開始溝通時爸爸講英文,我講普通話和廣東話。

回覆:TeriAnla 的帖子

鬼佬BB一出世就接觸英文啦!

回覆:cilamlove 的帖子

我bb 而家歲幾,我地主要以廣東話來溝通,一直都會比bb多接觸不同事物,但對於"學英文"不會特別催谷,平時會播些dvd和英文歌比bb聽

BB現1歲半,自細我及工人講英文,其他家庭成員說廣東話,BB起初對英文反應明顯快D,但現在也可以明白中文指令,不過說話能力較慢,面試我揀英文

ekhc    發表於 13-2-15 00:23

大約嚮佢一歲開始就嘗試同佢講英文,不過都有啲難度,因為初時佢連中文理解都有問題,更唔好話係英文啦。。。後來再大啲,佢明多啲野,就易好多啦

亞仔由細到大我都係同佢講中文, 工人同佢講英文, 同睇下d英文dvd, 去下playgroup咁. 到左1歲開始發現講野慢, 去到2歲半都講唔到句子(中英都講唔到, 但會單字和認到a-z, 智力無問題).  依家返左n班, 炒左工人, 開始學會講中文, 但都仲係對英文有興趣d, 因為佢鐘意thomas, 成日要睇thomas d 片, 學thomas 講野. 但因為想佢學識講野, 我地盡可能比全廣東話環境比佢.

我想講並不是所有小朋友都可以同一時間學習兩種語言, 好睇小朋友本身, 如果你小朋友係可以既, 咁可以一試.  但如果唔得, 係要用更多時間和心機教返轉頭, 睇你會唔會博?!
‹ 上一主題|下一主題