用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 三個原因非常後悔當年選了培正
go

三個原因非常後悔當年選了培正 [複製鏈接]

如題。

1    0    0    0

1.學費不是免費.2.往得遠3.如叻孩子冇個別特訓,有開班都要自己付.所以佢當年冇入,現今小學是全免費,包括特訓班.(朋友考入但决定放棄原因)希望符合你

回覆:三個原因非常後悔當年選了培正

實在不吐不快,純屬個人意見,但如果我有那裏說錯,歡迎各位嗎咪糾正。

第一:我大女當年考到很多間很好的幼稚院(包括st cat, kv)等等,最後選了培幼,誰不知數年後細女考培幼,竟然連waiting都冇。雖然st cat, kv收咗,但我從來都冇想過她倆姊妹要分開上學,造成的不便實在使我很後悔當年錯誤的選擇。

evacalbee  咁就算大女入st cat/kv 都唔代表收阿妹㗎?  發表於 13-1-17 22:56

boringggggggg 發表於 13-1-17 22:20
實在不吐不快,純屬個人意見,但如果我有那裏說錯,歡迎各位嗎咪糾正。

第一:我大女當年考到很多間很好的 ...
呢個理由又好像~~
後悔的理由,我會以為係教育的方法,理念出問題才會有咁大個罪名添。

Sibling priority係有,但幼稚園吾係官立和津貼小學,真係吾係實收!

boringggggggg 發表於 13-1-17 22:20

第一:我大女當年考到很多間很好的幼稚院(包括st cat, kv)等等,最後選了培幼,誰不知數年後細女考培幼,竟然連waiting都冇。雖然st cat, kv收咗,但我從來都冇想過她倆姊妹要分開上學,造成的不便實在使我很後悔當年錯誤的選擇。

咁你有無用行動表達不滿呢?

細o既唔收?!我連大o既都退學唔讀呀!!!

咁先夠性格嘛!

Anpanmama    發表於 13-1-18 23:25
chatterbox_mom    發表於 13-1-18 12:48
Jane1983  哈哈,好嘢!  發表於 13-1-17 23:31
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:boringggggggg 的帖子

培正不嬲都係咁,細啲嘅男女都冇情講,冇乜人情味

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+13-1-17+22:58+編輯

原帖由 奥脫福 於 13-01-17 發表
我覺得這樣行得通。好多學校都鍾意pc仔女的

回覆:kyliema2006 的帖子

選校當然會考慮多個因素,如教育方法、理念、口碑、是否一條龍等等,但是兩姊妹能否一起上學,對我而言,亦非常重要。

我當年大女如果唔選培正,可以入到媽咪間官校,細女就唔使咁愁。

老實說,如果是st Paul coed, dgs等等,我服。但我當年為大女選培正,實在無念到佢地會咁絶情。況且,我大女係培正的同學其實好多唔係咁smart.考試60-80分的大有人在。我其實好懷疑佢地K1同P1嘅選生方法是否有效。

世襲到九十九歲好唔好

回覆:奥脫福 的帖子

你話細嘅唔收我連大嘅都退學唔讀我當然有考慮過。但係大女讀咗咁多年,佢都有感覺的有感情的,佢都有要好的同學。我今天點可以為咗細女而唔理大女呢。

引用:選校當然會考慮多個因素,如教育方法、理念

原帖由 boringggggggg 於 13-01-17 發表
選校當然會考慮多個因素,如教育方法、理念、口碑、是否一條龍等等,但是兩姊妹能否一起上學,對我而言,亦 ...
競爭大了, 選校真的要考慮埋是否實收細的. 有些學校例如啓基便一定收, YW、 co-ed 就有 priority, 其他如 港同、CKY、SMC甚至 DBS 等等大多數直資私校都沒有優先權. 你當時資料搜集可能不足了.

回覆:hadwinboy 的帖子

說實話,培正唔收我細女,我實在很失望。我細女k1-k3成績都很好,她琴棋書畫游水面試班...乜都做齊。亦有3、4間小學收咗佢。咁樣嘅情況下培正都唔收,我認為有需要樣正在考慮選培正的父母知道這間學校的作風。真的要三思、三思。

回覆:boringggggggg 的帖子

咁你細女係邊到讀幼稚園?K2同k3有冇再去考呢?因為佢哋好似係100%上小一!

你囡囡叻, 但更叻既亦大有人在. 如真係好想一齊讀, 再寫下求請信吧!

我都係大女係培小今年細女考唔收!

引用:說實話,培正唔收我細女,我實在很失望。我

原帖由 boringggggggg 於 13-01-17 發表
說實話,培正唔收我細女,我實在很失望。我細女k1-k3成績都很好,她琴棋書畫游水面試班...乜都做齊。亦有3 ...
每個人都有自己條路~家姐條路不=細妹條路!你都係時候放低心結啦!

唔明,私立學校有權選擇學生,而樓主都有考其他小學作back up,咁應該明白個遊戲規則,以培正咁小位,不可能保證收細路妹,標題有點對學校不公!

當年選擇入讀培正時,我相信你都知道唔係實收細女的啦!但考慮各方面後,仍願意比大囡照讀,這便是取捨。其實大女細女分開讀也沒有什麼不得了。正面一點!積極選一間時間地點較易接送細女的學校吧!

Hk168 發表於 13-1-17 23:06
培正不嬲都係咁,細啲嘅男女都冇情講,冇乜人情味

This has nothing to do with人情味.  If the sibling is not up to the standard (or for some other reasons), the school has no responsibility to accept him/her.  There's no guarantee for old boys'/girls' offsprings to get a seat too.
‹ 上一主題|下一主題