用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳~翠茵,綠茵,比華利
go

將軍澳~翠茵,綠茵,比華利 [複製鏈接]

N班點揀:
翠茵by mtr方便,唔駛過馬路,但只收pm
綠茵mtr方便,過一條馬路仔
比華利唔方便不過有校車,k班有學卷,校社大但舊
另外請問邊間敎學好D?謝謝!

8    0    0    0

引用:N班點揀: 翠茵by+mtr方便,唔駛過馬路,但

翠茵

回覆:將軍澳~翠茵,綠茵,比華利

push...翠茵

我都like翠茵,不過校社比起兩間都細,同埋c6又話比華利K1有學卷,要我hold埋比華利先,三間都比哂留位費

回覆:tonyccy38 的帖子

我幫bb報左八九間,最後只in 5間。暫時翠茵,綠茵同蓝田啓思都收pm.啓思唔係我杯茶,会放棄offer 。我則喜歡翠茵,但諗紧洗唔洗有間綠茵back up (i m crazy!)。不过我c6话back黎做乜!?咁又係。依家等緊think同canaan出結果!如果呢兩間收多数会比留位費!真係比錢比到喊

我囡囡今個星期六先有得in,請問甘快已經收生?

補充,系in綠茵

回覆:kimberlymama 的帖子

我21/10 in綠茵的,大概in完一星期收信話收仔仔AM

引用:補充,系in綠茵 +

我個女仲未有得in,大家已經有am offer,看來囡囡想讀上午班都好渺茫了

引用:我個女仲未有得in,大家已經有am+offer,看

我女收到以下offers:

新都城翠茵pm   俾咗留位費
南豐綠茵am       放棄咗
九龍塘啓思am   稔緊留唔留位

綜合各種因素考慮, 應該會捒翠茵, 如果係你哋, 會點捒??

回覆:Despeate_Mama 的帖子

如果家住TKO,我會毫不猶豫作以下選擇:
1.Greenville
2.Greenfield
3.Creative
d人成日都話啓思係开心學校,但課程较淺;我則想,Greenville and Greenfield d 小朋友好似都好愉快呀!咁Greenville似乎口碑又稍勝greenfield(雖然我不知原因),所以会咁揀!不過如果我住坑口,我可能都会先考慮greenfield.且看地點对你的重要性!我自就決定左一定唔交啓思留位費架啦!

請問揀翠茵嘅!係咪多數住TkO?

回復 tuelovefei 的帖子

咁我就唔清楚啦.不過將心比己.小朋友讀pn你都會係想搵間近的或者交通方便d.除非另一間雖然遠d,但真係好好好吸引.greenville係tko口碑較好的學校,但區外人似乎真係唔係好知喎.(greenville都仲話有d其他區的分校呀).我係區外人就未必入黎po lam或hang hau囉.同埋,又有好多家長諗,pn都係讀一年,稍後k1會再考第二間,所以,感覺上都係tko區居民的小朋友就讀多.估下咋!

回復 dotty6 的帖子

....sorry 我意思係 (greenfield 都仲話有d其他區的分校呀)....

回復 dotty6 的帖子

但我現在只有呢個offer...其實by mtr 加上落半個鐘度...都唔知點...唉

因為啟思我就真係好堅決唔會讀,所以我覺得只得一個offer而又係翠茵都ok.不過睇下上下午班對於你有幾緊要囉.如果一定要am,咁錢又唔係問題,咪比咗先.抱延決定我去in啓思時個感覺不太好,加上之前去過佢playgroup,覺得太過中文了...哈.翠茵真係好方便,不錯的選擇!

路過多口講句..其實翠茵同綠茵 也是同一辦學機構,最大consideration 可能是1)location; 2) 國際/主流preference; 3) am / pm preference

‹ 上一主題|下一主題