用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我單親,可給點意見嗎?
go

我單親,可給點意見嗎? [複製鏈接]

呀女的爸爸突然話interview出席唔到。佢話就算佢黎都係咩都唔知。

平日呀女所有野都係我自己跟,爸爸只係間中出街玩下。

其實我沒有同報考的學校提過我單親。有學校話最好2個一齊黎。

點好呢?我想interview時就話比學校知我單親,爸爸工作較忙今日黎唔到。但我每日都有時間照顧呀女,溫下書、傾下計咁。平日是我主力照顧呀女。

咁樣好嗎?我真的很怕會影響呀女interview結果

1    0    0    0

回覆:我單親,可給點意見嗎?

如果我說完全沒影響就是騙妳,那麼多私校或直資準則不一。但我相信偉大的母愛可戰勝一切。妳是最了解 貴千金的人。定可找到合適的。

你千萬唔好咁老實,你老實係唔會嬴得別人尊重,我妹就係好似你咁老實,結果乜學校都唔收,最後讀屋村幼稚園

引用:你千萬唔好咁老實,你老實係唔會嬴得別人尊

原帖由 VKwan 於 12-09-20 發表
你千萬唔好咁老實,你老實係唔會嬴得別人尊重,我妹就係好似你咁老實,結果乜學校都唔收,最後讀屋村幼稚園 ...
我buy 你的見解

其實有必要說明給學校知道嗎? 學校沒有問,自己主動說出來好像有點怪...可不可以同爸爸開心見成商量一下,讓他知道他的角色是對個女的面試是很重要 !跟他說明你的憂慮, 嘗試雙方一切都以個女的事為重

要説的都說了,來不來,真的不知道。
原來老實不行嗎?真的好灰好灰。

Yanamami  唔好禁灰, 媽咪要努力喲~~~you're not alone! 好多人都單親.  發表於 12-9-20 21:33

其實每年都有好多daddy出席唔到囝囡的interview. 各樣理由都有. 學校唔問就唔洗交代. 學校問就輕輕帶過, 笑笑口禮貌答爸爸今日來不到, 唔好意思. 我估學校唔會死纏你講來不到的理由吧.

放心,我唔相信學校因爸爸缺席而唔收,因為佢地會覺得父親事業為重,出外工幹的大有人在,返之媽媽缺席就冇咁好啦。

無諗咁多,除了識人果d,面試都係比併小朋友實力。除非賓賓帶去超礙眼,吳係無人深究。

正如華山論劍,最緊要武功高強,你打贏,邊個理你咩門派、把劍咩牌子、著咩衫。

SORRY! 我明白了...

加油!

醒目開學勳章

單親冇問題, 我仔考O個年既入學申請表都係寫明單親, 因為怕學校問阿仔佢爸爸D野, 結果都係有學校收

加油!!!

littlefafa 發表於 12-9-20 17:58
呀女的爸爸突然話interview出席唔到。佢話就算佢黎都係咩都唔知。

平日呀女所有野都係我自己跟,爸爸只係 ...

唔識俾意見, 加油呀!

回覆:littlefafa 的帖子

根本一個家長面試都得,你居然為咗咁講呢種大話,對孩子錯誤示範,對丈夫不忠,對有要求的學校來说,又怎會喜歡單親呢? 因意味着母親平日会為了返工搵食,理不到孩子的功課噃!

樓主點樣不忠?錯誤示範呀?搭錯線?

點算好    發表於 12-9-21 10:22

回覆:Jane1983 的帖子

不誠實地入了去讀,個大話都要家長和孩子继续keep落去,何苦呢?

不要講大話,但可以適當地補留。

lestat  Agreed   發表於 12-9-21 14:26

好多唔係單親都係父或母一個陪小孩interview

如沒有人問你這樣深入的問題, 你無必要主動講自己係單親

其實樓主都冇講大話, 只係考慮洗唔洗自揭瘡疤咁主動話比學校聽, 唔明有d媽咪點解d comments咁mean.

其實我覺得唔需要同學校交代婚姻狀況, 只係話爸爸沒有時間嚟, 就可以.

其實好多學校都唔理你, 係父母一齊嚟, 定一個家長嚟, 但就唔好只揾祖父母去, 感覺會好d~

其實無講大話既諗法,只係諗要唔要一坐低就講明較好。

單親我唔覺有罪,不過影響小朋友就唔好。

謝謝有些家長的支持,不明白的,也就算了。實在是心亂如麻才請教大家,聽到有家長說一早聲明都得到offer心都定了點。

‹ 上一主題|下一主題