用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 西貢BAND 3 策略 (成功了! 多謝比過意見的姐妹) ...
go

西貢BAND 3 策略 (成功了! 多謝比過意見的姐妹) [複製鏈接]

面對現實, 請大家比D 意見

甲1 鄭植之. 2.甲子年,  3.鄧英喜

乙部 1鄭植之 , 2 鄧英喜 , 3張沛松, 4馬錦明, 5香島,  6匯知,  7地利亞(月華),  8寶覺,  9要開始亂填了....
但唔填嗚遠, 靚次伯, ,而圓玄, 何明華, 正覺有咁後排咁後
   2    0    0    0

1st choice 496,539
2-3 rd choice 539 512,549,487,511,575,576

回覆:phoebepanpan 的帖子

唉!西貢區好難揀⋯

Terry280905 發表於 12-4-21 22:15
1st choice 496,539
2-3 rd choice 539 512,549,487,511,575,576

1ST CHOICE 靚次伯.  2-3RD 仲要嗚遠唔係化 ??

phoebepanpan 發表於 12-4-21 22:36
1ST CHOICE 靚次伯.  2-3RD 仲要嗚遠唔係化 ??

This is our school's ref. only.
I want to tell you that my  3rd choice is 491, teacher suggested.

Terry280905 發表於 12-4-21 22:50
This is our school's ref. only.
I want to tell you that my  3rd choice is 491, teacher suggested.
...

你學校好保守. 想堅守三甲命中率%. 明道小學也是. 叫BAND 2 生. 1ST 選BAND 3

phoebepanpan 發表於 12-4-21 22:54
你學校好保守. 想堅守三甲命中率%. 明道小學也是. 叫BAND 2 生. 1ST 選BAND 3 ...

您話我是否要去C,?

phoebepanpan 發表於 12-4-21 22:05

按KHMAMA 分 BAND 1, 2, 3 計,  BAND 3 學位最多
西貢區 的BAND 1 學位不夠分配給所有的BAND 1 生,
BAND 1 + BAND 2 的學位又不夠派給 BAND 1 + BAND 2 生

部份BAND 1 生要派 BAND 2校
部份BAND 2生要派 BAND 3校

所以 西貢區 BAND 3 生能獲派 BAND 2 校機會偏低
要博也只能 甲1, 乙1博,  建議將你可以接受的 BAND 3 張沛松排甲2, 乙2
或者,  甲部按你意願, 照排3間 BAND 2, 乙1 選張

phoebepanpan 發表於 12-4-21 22:05

環掂你第四志願開始放band 3學校,點解唔試下放鄭裕彤在第四,都有拾幾個位搏下,唔得先落張沛松囉。

你係第二個post話係band 3,如果係band 3,你咁樣排似係band 2生的排法。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-4-21 23:05
環掂你第四志願開始放band 3學校,點解唔試下放鄭裕彤在第四,都有拾幾個位搏下,唔得先落張沛松囉。 ...

我都LIKE 鄭裕彤, 但如放4TH. 我怕連張沛松也沒有位了. , 我住寶林. 選張沛松, 馬錦明好D. 因為佢唔會周圍去. 行到悶.
但鄧英喜我收到好多正面信息

回復 BSCYL 的帖子

你既講法都岩. 我甲2.填甲子年. 係唔死心遮.我仔成績不是差到咁離譜, 英文LISTENING 取了99分的.

phoebepanpan 發表於 12-4-21 23:11

你既講法都岩. 我甲2.填甲子年. 係唔死心遮.我仔成績不是差到咁離譜, 英文LISTEN ...

如果你係band 3的話,我覺得就唔好放band 2學校在頭,索性放張沛松、馬陳端喜啦。
:verycold: :verycold: :verycold:

咁樣係咪安全好多??

甲1 鄭植之. 2.鄧英喜 ,  3.張沛松

乙部 1鄭植之 ,2張沛松, 3馬錦明, 4 鄧英喜 ,

回復 ohnono 的帖子

我會排1.鄧英喜, 2.祟真 .3.張沛松 .4.正覺.5.圓玄 6.靚次伯 7.馬錦明.8.匯知.10.香島.11.(選B2 組)鄭裕彤 12.鄭植之
13.甲子年 14.寶覺

我所排的是個人意見.另外提一提上年度有個家長派了觀塘官樂 ,叩鄧英喜 , 正覺都無位.請留意.

phoebepanpan  咁大鑊 !  發表於 12-4-21 23:29

回復 142526 的帖子

哈哈 , 淡定,唔使驚 , 可能佢個唔好彩.不過如果係我排 , 我會先排鄧英喜.而第二位排崇真係因為佢地方偏僻,但有校車接送, 不良份子不會選偏僻不方便的學校,而且Khmama排 它是B3 頭的.妳可以可Khmama的西貢分析看.

phoebepanpan 發表於 12-4-21 23:11

你既講法都岩. 我甲2.填甲子年. 係唔死心遮.我仔成績不是差到咁離譜, 英文LISTEN ...

肯定是BAND 3, 乙1不要放鄭, 機會極極低, 直接放 BAND 3校
用甲部博

回覆:MCC2011 的帖子

但我諗住自行是鄭,所以甲,乙也在1,鄭地㸃不便收表也只是200左右,我仍搏得過嗎?

師奶  Please check pm  發表於 12-4-22 11:15

其實. 學校張分數紙寫我仔學號也錯了. 叫阿仔明天問老師. 夠竟攪選科. 咁都錯得.
....但我都以BAND 3 選校.
咁樣又好D 嗎?
甲1.鄭植之. 2.鄧英喜 3.不填了.
乙1鄧英喜, 2.張沛松. 3馬錦明. 4.地利亞, 5寶覺
理論上. 唔中鄧英喜都中張沛松掛.

phoebepanpan 發表於 12-4-22 10:52
但我諗住自行是鄭,所以甲,乙也在1,鄭地㸃不便收表也只是200左右,我仍搏得過嗎?

...

自行跟甲、乙部的關係是因為方便叩門。但現在小朋友是band 3,叩門都唔可能返鄭植之,所以將鄭放第一隨時第二、三都冇埋。我都同意MCC2011的講法。

要填足30間,真係攞命...
阿媽
‹ 上一主題|下一主題