用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 41 vs Net 12 ??
go

Net 41 vs Net 12 ?? [複製鏈接]

醒目開學勳章

姨甥女明年要選P.1, 我家姐like net 41, 而我就覺得net 12好d.  
因net 41要借黄大仙的學位, 而net 12只係上年要, 今年不用借北角的學位!!

佢仲 1516 plan搬去邊 (佢住屯門 + 有个細仔).  

Net 41                      Net 12  
MCS                         瑪利曼
聖家 Kln Tong          St. Francis
聖家 Kln City            St. Paul
舊拔 (男女)               St. James  (男女)
                                 軒上 (男女)
                                 軒下    (男女)

Net 41                      Net 12  
喇沙                          St. Joe
舊拔 (男女)               華仁
                                 St. James    (男女)
                                 軒上 (男女)
                                 軒下    (男女)

大家有冇高見??

thanks!

fw9166  朋友今年軒小 (15分)後補 自行入了.  發表於 12-3-6 14:40
   7    0    0    0

我覺得12網好過41網, 因為有幾間好的男女校在12網, 如果家庭只有單性別孩子我想大部份家長都不會選男女校, 41網我唔清楚, 但從提供的學校似乎得一間好的男女校, 12網對於你的case來說比較好. 另外, 我個人覺得, 41網的學校比較會有HK, Kowloon and NT的學生跨區, 12網應該唔係咁多NT學生, 始終要小朋友由NT去HK Island會好遠, competition 相對低.

都好似12網好D. 但住開九龍, 最後都搬左去九龍塘.

醒目開學勳章

而且我覺得朋輩影响都重要, 港島區的質素應該好d!

醒目開學勳章

請問NET 41

協恩係咩NUMBER ?
THX

回復 mimibooo 的帖子

3407 協恩中學附屬小學 (F) (P)
Heep Yunn Primary School

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1519/2012canet-34re.pdf

醒目開學勳章

Joe8889 發表於 12-1-15 15:55
回復 mimibooo 的帖子

3407 協恩中學附屬小學 (F) (P)

thx u ar

41 有機會去o左黃大仙...
12 除了甲部揀去第二區, 如果唔係你想派去第二區都難...

回復 hellojl 的帖子

我都覺得12網比41網好,男女都比較多選擇,男生可揀St.Joe,華仁或者軒小,女生可以㨂軒小或者瑪利曼,聖保祿,聖方濟各。

回復 hellojl 的帖子

我本人唔熟NET12

但香港好學校較多
所以NET12的人
可以選擇會分得散D

我個人會計埋
該區以往,隱陣派第二志願的去睇

始終不能假設自己以最好運睇
如派第二志願都好,而亦會比小朋友讀的

我會選這區

E.G.我以前是34,現在是41
34,協恩
41 MCS

但如在34, 協恩一唔中,隱入第二志願的
可能是聖馬善樂

但41 MCS,唔
可能仍可入聖家

以我個人,就選41為好.

hellojl  上年net 12 亦有人乙2入 St. Francis, 真係叮噹馬頭!  發表於 12-1-16 23:58

如經濟許可, 搬去 net 11 & 12!

hellojl  請教net 11 有甚麼好學校, 我未研究呀! THanks  發表於 12-1-16 23:56

個人覺得Net 12網好過 Net41, 港島區的朋輩質素應該好d! Net 12 和 Net 41 最差的幾間小學比例率, Net 12 優勝些,
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

我覺得香港區好的中學選擇較多。

Net 12 is much better then net 41 - more choices 2nd tier schools and less "competitors".

回復 BigBoyMaMa 的帖子

本人住net12,今年跟「小一選校」啲posts,得出結論是12網有很多好學校(樓主列出的),但似乎全部要放乙一,任何一間放乙二機會都很微,我只想到寶血可能有機會,請問還有什麼二線選擇?

fefemom 發表於 12-1-16 18:13
回復 BigBoyMaMa 的帖子

本人住net12,今年跟「小一選校」啲posts,得出結論是12網有很多好學校(樓主列出 ...

同意-"12網有很多好學校(樓主列出的),但似乎全部要放乙一,任何一間放乙二機會都很微"

醒目開學勳章

我的朋友話我知寶血是雙班主任制,雖然細, 但都ok! 可放第三. 而李賜豪我見都有d人話ok. 但未詳細研究, 剩係知佢有聯糸中學  - 東華三院李潤田紀念中學 (應該是中中).

我上年識兩人乙1放瑪利曼, 2放St. francis, 3放寶血.

結果1个入瑪利曼  . 另1个入寶血.  所以抽獎要說運氣呢!

瑪利曼始終係好多人(媽媽)的dream school, d 女仔真係好smart!

的確很多人想入瑪利曼,始終是英小嘛!但今年似乎家長都較保守,跑馬地聖保祿20自行都收唔曬(上年自行15分都入到)。我想自行聖保祿的小朋友應該都放SP乙一,St. Francis情況我不清楚,可能和SP都相近,這麼這兩間乙二有位的機會應該很少,可能寶血是較穩妥的選擇,但乙三和以後就不知填哪間好了•••••

醒目開學勳章

請問如在今年暑假搬屋, 轉校 (Sept 2012 - K3) timing啱唔啱?  1話要再早d搬?

請指教! 感激!
‹ 上一主題|下一主題