用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖類斯小一導向班
go

聖類斯小一導向班 [複製鏈接]

因有其他course撞時間, 多數上唔到小一導向班, 有無家長既小朋友上過回應下, 小一導向班係教什麼呢 ? 有用嗎?

Thanks.
   1    0    0    0

我會參加, 因呀仔比較慢熱, 想佢快D適應, 不過我都唔知有沒有用.

你們好! 我都幫阿仔報咗名. 多多指教!

我個仔都係撞時間, 未必參加到這個導向課程.
今日我打去學校問, 學校話不需要一定參加, 但就不可以無故曠課, 最多只可以請兩日事假/病假, 因為請多過兩日, 出席率會少過85%會無証書.
暑假佢地會有三堂比小朋友上, 免費. 內容都係差不多, 但只係由班主任或學校導師教, E+個導向課程有外藉老師教.

我諗我可能都唔會參加導向課程了.

本來唔係太sure about呢個導向課程,不過聽完各家長嘅推薦,而家好look forward to it.  ^_^

baba987,

謝謝您呀!, 到時麻煩您PM 告知我導向課的內容呀! 謝謝.

原帖由 baba987 於 11-11-7 18:28 發表
唔緊要啦,等我出席後佢大家share返學過啲乜啦!

醒目開學勳章

絕對值得上!!  中(普通話, 主要教声母), 英 (net teacher),英數 每week 1科.  比小朋友對小學生活有多d了解. 呢d了解唔係學術(相信大把小朋友1早己識哂d內容)上而係群體生活!! Good Good!!

唔好意思呀~因我下年都想同個仔考聖類斯,我想問下佢考乜架?深唔深,同埋對家長或學生有無咩要求?同埋有無校車到屯門架?

你住屯門??????????
你唔怕個小朋友好辛苦咩?
我住深井都放棄左...........

原帖由 jomel 於 11-11-12 17:08 發表
你住屯門??????????
你唔怕個小朋友好辛苦咩?
我住深井都放棄左...........

哦~因為我自己都係中環果邊返工
咁我諗住佢返學/放學時都可以接/送到佢,無咩所謂,如果學校有校車到屯門當然好啦
因為屯門無乜學校揀咁...全部都係等搞珠,咪諗住去考下九同香港睇下收唔收囉
唔收先讀返屯門

原帖由 baba987 於 11-11-13 22:51 發表
今次簡介會副校問有幾多人住中西區,點知得兩個人舉手,其他全部人住外區,包括我!副校話有人住天水圍添,至於屯門我諗可以問一問學校,不過佢話校車有港九新界方便家長!

...

咦~如果佢連天水圍都有,我估屯門都唔係太大問題啫
但你知唔知道佢收生嚴唔嚴架?
有咩要準備同埋留意架?通常考d咩同埋幾時要開始拎表報名架?我仔而家讀緊k1
我見有d人話k2下學期就要準備搵學校

原帖由 baba987 於 11-11-17 02:07 發表
你大約九月打比學校問會教安全啲!
今年十月尾面試,一星期後知結果!其實你可以去st louis版
較多家長分享!之前每年收五十人,兩班小班教學!
天主教學校!
http://stlouisps.edu.hk/site1/news/sundaykiss.pdf

...

唔該晒^^
我想問你地係k2去申請定k3先申請架?

Hi Baba987,
知你住九龍東, 咁你有冇報"九龍灣St Jos"呀, 而家有d煩, St. Joe近屋企, 唔駛搬, 老公buy, 但我buy St Louis, 因為中學較好, 兩間都男校, 英小, 我佑St Joe較St Louis深, 你有冇見意呀...
‹ 上一主題|下一主題