用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有無邊間直資中學仲收生,呀仔第三次程分試成績超差 ...
go

請問有無邊間直資中學仲收生,呀仔第三次程分試成績超差 [複製鏈接]

請問九龍區有無邊間直資中學仲收生
成績由9x 跌落7x, band 1 尾跌落 band 2
   0    0    0    0

原帖由 chansuifong 於 11-3-18 22:26 發表
間間都打去試下啦, 我都好明白你心情, 或者是我仔第一次呈已經衰左, 反而一早考定直資, 今次呈分試可以好輕鬆, 我覺得每間都寄下信應該一定有機會的 ...

唉,真係因為第一,二次呈分都幾好,原本想考直資都無考,點知就............好多謝你的意見,我會每間都寄下信去試吓.

你不用太担心, 第三次考試不是很重要的, 第一二次呈分己平定了(他)在全港學生排行的位置.
如他在第一,二次呈分不錯的話,那你大可放心吧.

原帖由 DianeT 於 11-3-20 13:15 發表
你不用太担心, 第三次考試不是很重要的, 第一二次呈分己平定了(他)在全港學生排行的位置.

乜唔係一,二,三次呈分個百分比係一樣嗎?

明天照去d直資交表,請問福建同顏寶鈴如何,是band 1 ?

原帖由 DianeT 於 11-3-20 13:發表

一二三次呈分試比重都一樣.

對自行來說, 第三次呈分試不重要, 因學校只有學生在第一二次呈分的全港學生排名及成績.

對大抽獎來說, 第三次呈分當然重要, 因會影響banding.

已我所知,第一二次呈分好的學生已分了類. 在大抽獎中是首選而同學在第一二次成績不理想,那麽便要在第三次努力了.
而直資學校已交了表很久,不過你大可試試因你的小朋友成績不錯. 有一件事你需要考慮清楚的,當直資收了你而你也接受offer的話,你便不能選擇大抽獎了.

原帖由 DianeT 於 11-3-20 14:40 發表
已我所知,第一二次呈分好的學生已分了類. 在大抽獎中是首選

無可能.

點解香港d教育制度咁差, 呈分試由五年級下學期至到六年級下學期,第三次呈分又咁遲,要在所有自行同直資學校停止收生先考,係都要d家長失晒預算,自行得唔得又唔公佈,要d家長擔心足20個月,香港人已經夠大壓力啦,政府係咪要d人...線...

似派小一的做法都好, 分兩次知結果.

而家升中要學生同家長擔心禁耐, 到7月先知結果,派得唔好又要叩, 真係玩死學生同家長. 小六學生又要呈分,又要TSA,又要中一入學試, 超大壓力. 今年還開始中一縮班, 現今的教育......

出年到我囡囡,龍年比今年更要命, 多幾千人,爭到死.
綽盈媽咪 ;-)

如果我的知訊錯唔,那麽對不起了, 我只是將我所知的跟大家分享而已.

原帖由 cow 於 11-3-20 16:50 發表

無可能.

原帖由 DianeT 於 11-3-20 20:14 發表
如果我的知訊錯唔,那麽對不起了, 我只是將我所知的跟大家分享而已.

無論你的知訊錯或對,我都好多謝你和我們分享,這是你的心意:D

原帖由 Chanv 於 11-3-20 21:37 發表

無論你的知訊錯或對,我都好多謝你和我們分享,這是你的心意:D

1)統一派位是計算三次呈分,如小朋友頭二次都不是band 1組別(至小要有一次是第一組別),第三次就一定無可能入band 1組別,最大影響是one 尾,two 頭的學生.
2)派位是跟隨機號碼,只有分組別先後,沒有分名次.
如同是第一組別在校內考第一名同考五十名的學生,
在統一派位上名次後的同學的機會率一樣.

原帖由 cckalex 於 11-3-20 22:09 發表

1)統一派位是計算三次呈分,如小朋友頭二次都不是band 1組別(至小要有一次是第一組別),第三次就一定無可能入band 1組別

又是謬誤.

這只能說明本港的教育制度實在混帳,將這規則搞得這麼複雜、這麼難理解! 我猜好多家長到最後仍是糊裏糊塗的。

原帖由 cow 於 11-3-20 23:01 發表

又是謬誤.

怎樣謬誤.請說明.

統一派位是計算三次呈分, 為何"如小朋友頭二次都不是band 1組別(至小要有一次是第一組別),第三次就一定無可能入band 1組別" ?

應該有機會升BAND1既,如果第三次成績大躍進,咁升哩應不是難事.阿女老師叫我自行進取D,都因為佢係邊緣人,怕佢第三次可以升哩...不知對不對??

原帖由 cow 於 11-3-21 09:20 發表
統一派位是計算三次呈分, 為何"如小朋友頭二次都不是band 1組別(至小要有一次是第一組別),第三次就一定無可能入band 1組別" ?

totally agreed

原帖由 Chanv 於 11-3-20 17:21 發表
點解香港d教育制度咁差, 呈分試由五年級下學期至到六年級下學期,第三次呈分又咁遲,要在所有自行同直資學校停止收生先考,係都要d家長失晒預算,自行得唔得又唔公佈,要d家長擔心足20個月,香港人已經夠大 ...

但係咁早知道派唔派到. 咁派得到既學生會ng會跟住唔駛咁博呢?
‹ 上一主題|下一主題