用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 放棄留位
go

放棄留位 [複製鏈接]

到目前為此,差不多大部份K1既面試都已經完咗,而且都已經出晒結果啦。相信有好多家長手頭上都有超過一個以上既offer,我自己就有3offer3waiting。相信應該仲有好多家長手頭上還未有offer,心裡一定還在擔心緊。

我相信大家都交了不少留位費, 但最後決定讀某間而放棄之前留左位既學校。是否應該早啲通知學校呢?等學校可以盡早安排那些在waiting list的父母可早日補上,免得學校要等到明年五六月時先知唔要個位,會失晒預算。
唔知大家點睇?

P.S我就已經同其他嗰兩間學校講咗會放棄個學位。其他waiting既就亦一早通知學校啦話唔等啦。

0    0    0    0

回覆 1# hocheuk0810 的文章

非常同意.

其實好既幼稚園既學位加加埋埋真係唔少, 但係有些小朋友有好多 offer, 有些小朋友就只係得 waiting 或 reject. 原因係因為無論係香港區定係九龍區, 來來去去都係果班小朋友去爭果啲學位, 而且好多家長都幫小朋友報好多間, 因些就形成學位歸邊的情況.

大家都係做人父母, 都會明白無 offer 既傍惶. 即然每個小朋友最終都只係需要一個學位 (最多2個啦), 而且家長對手上既 offer 都應該有自已心目中既排序, 與其要等到6月先做決定, 何不趁早考慮清楚, 盡早決定, 也可盡早通知不會就讀的學校取消留位. 讓心急等位既家長可以盡快得到學位開開心心過年, 享受節目的氣氛.

我囝囝有2個offer, 一個11月頭交左留位費, 另一個上星期六交左留位費, 我們會於這星期內決定就讀哪間, 再通知另一間取消留位.

都好想知道幼稚園位,
夠唔夠offer到比2008年出生率好高既小朋友。

多謝你哋呀....如果有其他家長好似你哋甘, 我就唔使.....頸都長啦.....日日都等信.....而家都係收到2間WAITING咋~!

paid 4 KGs in different time period, will give up 3 soon...hope all waiting list can get a good offer finally...

原帖由 hocheuk0810 於 10-12-15 01:31 發表
到目前為此,差不多大部份K1既面試都已經完咗,而且都已經出晒結果啦。相信有好多家長手頭上都有超過一個以上既offer,我自己就有3個offer,3個waiting。相信應該仲有好多家長手頭上還未有offer,心裡一定還在擔心緊。我相信大 ...

你係寫信去定打電話去講?

真心欣賞樓主咁有同感心以及有責任感的態度!!

我都有一個offer咋!不過我都覺得你個建議好好,等大家都快d有offer就好啦!但其實學校會唔會咁快通知佢地呢?

等待是一種折磨...希望有好多offer 既小朋友媽媽們, 可以盡快放棄手頭多出學位, 好讓其他小朋友有機會!

SUPPORT!!盡快release 唔要嘅學位!!
可惜有D熱門嘅學校好自私,佢唔憂無學生,一月先比你in,二月先有result,我地D家長唯有hold住D second choice 嚟等等等等…

我都支持有2-3個以上offer的媽媽儘快决定啦,我都明白等待的心情真係吾好受。

十卜十卜

我都好贊成樓主咁做, 反正每個小朋友都只要一個學位, 如果家長交左幾間留位費, 但又已決定左邊間心儀學校, 不如早d通知學校, 學校都係因為太多家長交左留位費, 好多都唔confrim究竟讀唔讀, 先要遲遲等到開學前先可以攞返d位出黎call waiting, 真係希望大家幫幫忙, 等待真係好痛苦!!

非常支持~~我都會響應!

Agreed. Will follow!

同意!!

I have called several schools for the waiting list. they all said they will call waiting when they collect the school fee next Mar - July. Before that they would not call the replacement on piece meal basis. many schoolss said almost all of the people receiving offers will pay the registration fee now -because it is just a few hundred. So the real statistic of people jolining this school or not will only come when the school ask for the monthly school fee later - so by that time school will be able to access the situation and then call waiting.
So the theory here that people dropping the offer will make room for others now may not hold true.

waiting call from ST PAUL'S CHURCH??

the staff told me that only 8-10 people failed to do re4gistration. theschool has already called the first batch of waiting list for replacement.
is there anybody who have received such call?l
‹ 上一主題|下一主題