用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 堅道真光及救恩
go

堅道真光及救恩 [複製鏈接]

有無人兩間都收左, 堅道真光收左, 但救恩後備, 但我想個女去救恩
   0    0    0    0

Which class of Kau Yan are you waiting - am/pm?
I got waiting for both schools - but for Kau Yan - they said waiting am but can choose to enroll for pm. Is it the same for you?

2 間都收左.
點解你想囡囡去救恩?
原帖由 vodkab 於 10-11-30 13:53 發表
有無人兩間都收左, 堅道真光收左, 但救恩後備, 但我想個女去救恩

兩間都收咗阿女am, 唔知點揀好!救恩活動教學,但怕佢中學派位唔好!
堅道真光課程淺,又以中文為主,小學又遠咗d, 阿女班主任叫我唔好揀,話之前有d comment唔係咁好,仲話有小朋友讀讀下轉校!

救恩只講後備咋, 我想問下救恩係咪一定派番救恩小學.  另外, 堅道真光有什麼唔好, 其實我怕好遠, 但學校校風好好.

原帖由 vodkab 於 10-11-30 16:05 發表
救恩只講後備咋, 我想問下救恩係咪一定派番救恩小學.  另外, 堅道真光有什麼唔好, 其實我怕好遠, 但學校校風好好.

其實上年救恩am同堅道真光am都收左我阿女, 兩間KG都分別有唔同既好處, 但我自己最後選左真光, 救恩都係一間好既KG黎既, 阿女自己仲勁鐘意個間大屋添, 但好現實地, 真光係一條龍, 救恩只係優先收返自已KG生, 加上兩邊既小學派位, 好似真小好o的, 加上校風純樸, 所以決定比佢讀真幼, 雖然campus 係無得比既, 但我自己個女唔算非常活躍個隻, 所以影響唔算好大, 佢以家仲好鐘意返真光添。課程方面, 其實兩間我都聽過比人話唔夠深喎, e.g.阿女以家個本英文書同中文書, 其實入學前, 佢都識o西, 我相信好多家長同我一樣已經教左, 但我又覺得無所為喎, 因為係學校唔單單係學書本上既野, 如果覺得課程唔夠, 米自已加碼羅, 大部份有學券既KG, 深極都有限啦 (當然排除一部份一線既超級名校啦)。

真光幼稚園話一定會入番真光小學, 但我就擔心救恩入唔番. 但兩間小學是否都是直資呢

原帖由 vodkab 於 10-11-30 17:07 發表
真光幼稚園話一定會入番真光小學, 但我就擔心救恩入唔番. 但兩間小學是否都是直資呢

唔係, 兩間小學都係私小黎既, 兩間小校, 本人鐘意真小多d, 加上真幼又比大抽獎, 所以比佢讀真幼。講返KG時, 我都知救恩老師出名有愛心, 但我都想講真幼既老師都好好既, 好有愛心, 最重要係校長上下都比我覺得有heart去做, 呢樣我覺得好緊要, 因為阿女N1時都係一間出名既學店式KG讀, 佢成日話唔想返學, 以家就成日話要返真光, 所以我都放心o西。

講真,真光係出名d, 我都一直好鍾意佢,但我唔明阿女班主任叫我唔好揀,攪到我有d卻步!

唔洗問都一定揀真光啦,一條龍+校風好,真光真係好多媽媽想入ga,救恩只係次選,救恩校舍係新,不過就舊派教學,其實早幾年都冇咁人講救恩,只係近年多左小朋友選學校唔夠分先多人揀左...

Totally agreed!
原帖由 ccns 於 10-11-30 17:37 發表

唔係, 兩間小學都係私小黎既, 兩間小校, 本人鐘意真小多d, 加上真幼又比大抽獎, 所以比佢讀真幼。講返KG時, 我都知救恩老師出名有愛心, 但我都想講真幼既老師都好好既, 好有愛心, 最重要係校長上下都比我覺得有hear ...

My girl got TL - Caine road and Ling Liang CWB so far, wait list from Kau Yan... Is it a chinese Secondary school for TL.

係中文中學,而且唔一定入番,而派位又麻麻地,所以唔知點好!相反,救恩校網好,可以派到band 1學校!

如果係香港真光中學 (大坑)個間, 應該係英文中學喎, band 1 尾啦, 而鴨利州個間香港真光書院先係中文中學喎, band 2. 當然兩間中學都係津校, 不過我有睇今年真小派返入真中 (大坑)有60%, 全部入英中都有80%左右喎, 有無其他媽媽可以 confirm 下呀?! Thx.

原帖由 02040314 於 10-12-1 22:33 發表
係中文中學,而且唔一定入番,而派位又麻麻地,所以唔知點好!相反,救恩校網好,可以派到band 1學校!

唔係喎, 如果係香港真光中學 (大坑), 應該係BAND 1尾既英文中學喎, 而鴨利州個間香港真光書院先係 BAND 2 中文中學, 同埋我有睇到今年真小派到真中 (大坑) 有近60%, 而全部計派到英中有近80%, 請問仲有無其他媽媽可以 re-confirm 呀?
原帖由 02040314 於 10-12-1 22:33 發表

請問知唔知救恩中學派位的情況呢

讀真幼係可以參加大抽獎的?  即是一定有得升真小, 又可以大抽獎?  不過是不是大部份都升番真小呢?

讀真幼係可以參加大抽獎的?  即是一定有得升真小, 又可以大抽獎?  不過是不是大部份都升番真小呢?

係, 100%可以留住個位同時又參加大抽獎, 係米大部份升番真小, 當日真小校長黎講介紹時, 唔記得左有無講呢樣野, 不過佢有提過上年開始開多左一班, 由4班加到5班, 因為多人報.
另外今日再去升中派位個版到睇, 各區中學分析, 大坑真中係英中, 不過o禁講既, 8-9年後會點, 其實都好難講既, 可以再好亦有可能變差啦. 除非係band 1 top既學校羅, 個d當然屹立不倒啦.
原帖由 08BB 於 10-12-2 23:29 發表
‹ 上一主題|下一主題