用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有無媽咪喜歡自己設計教材比小朋友呀?? ...
go

有無媽咪喜歡自己設計教材比小朋友呀?? [複製鏈接]

我囡囡21個月,我平時得閒都喜歡設計可愛圖片架?有無媽咪有興趣呀 ?

DIY Flash Card ( Fruit )

可以Share比你地呀! 希望你地喜歡啦!! 仲有好多架.........
可以留個mail比我呀!! 一起設計啦......^^

2    0    0    0

再來多張先!...都係水果篇   

我覺得這個Flash Card好好用,因為我個囡永遠都係我用緊電腦既時候找我,我會同佢玩一陣,因為佢對我個電腦好有興趣,之後佢就乖乖走開左喇! ^^ 哈哈......

甜品篇

甜品篇- 囡囡最愛之ice cream

自己一手設計的!!

自己一手設計的,出面無得賣架.......!! ^^
比0的意見我啦! 如果你地有野想整比小朋友都可以Share下.....

醒目開學勳章 貢獻勳章

我無咁好心機整呢d呀.. 都係買咋~
我先生就會自製日本教材俾個仔.. 有時見到佢有興趣嘅嘢, 都會上網search, 然後print出嚟俾佢睇 e.g. periodic table / solar system
但係我仲欠個仔 生物分類個表, 上網search唔到我想要嘅嘢, 大多都不盡不實! 過唔到我嗰關!
恐龍家

FLASH我有好多所以冇整, 通常同佢做手工就會自己諗同佢做, 同埋會同佢畫公仔, 我畫左一半俾佢估, 估完之後叫佢畫埋另一半, 佢幾鍾意呀~~

我都諗緊做一0的教材俾佢, 希望佢有用啦~~

我都中意整嫁~~base on學校教左咩咪整D咩同佢溫下囉~~
個女中意做手工,我就自己畫比野比佢做~~我唔識用電腦整,剩係手畫咋~~
有空看看呀!!我唔識得插入相片呀~~

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=432779562581&set=a.431379587581.234472.772852581&ref=fbx_album#!/photo.php?fbid=439184687581&set=a.431379587581.234472.772852581&pid=5348052&id=772852581

真係好有心機.
呢度有d link 可以 睇下d 圖你地有無用, 一齊share 下.  不過沒有你做的咁靚 !!
https://cd.edb.gov.hk/la_03/chi/ ... mp;p_d=8&p_sd=0

http://www.gifanimations.com/action/ImageDisplay/1/28/2/next

http://www.swd.gov.hk/download/RMCD050929/JPG/IndexJPG.htm

http://210.17.149.83/cncms/graph/graph-a.htm

so petty

pls email to me i have a 2yr old kid my emial [email protected] I also make some worksheet to her to drawing and try to write something , here is some free worksheet www.hkkids.com Thank you for your lovely share.

o嘴

好誇張,
咁有心機自己做。
其實平心而論,自己做係warm d,
不過都要睇下適唔適合。
始終除非你係專業,
否則,都係用番坊間好d。

o嘴

好誇張,
咁有心機自己做。
不過都要睇下適唔適合。
始終除非你係專業,

o嘴

好誇張,
咁有心機自己做。
不過都要睇下適唔適合。
始終除非你係專業,

你好, 我唔係好識設計, 但係你可唔可以比我呀? [email protected]

我都喜歡自制教材, 不過要時間同心機, 通常都係睇左媽咪 d blog 去做, 你 send 比我可以嗎 ?  [email protected]

有時間整既都會自己做,
因為個人認為個個小朋友學習途徑都唔同…
坊間一系列的學習套包,歌影視樣樣齊,
實質黎個大包圍,
第一樣唔啱咩,第二樣囉……
但用唔著個啲…我就覺得很浪費!

好似學1-10,A至Z咁,我都係隨意響紙到寫上,貼在櫃門呀…牆上小朋友既視線水平,等佢自己走埋去指,我咪搵機會教佢讀…小朋友試過兩三次,佢提起興趣就會主動學習…

我小朋友4 YRS 幾了,. 之前是自己教他,
入我BLOG 有好多有用教才智 資料希望可幫到大家. !

下面個到有[ 個人網頁]是我BLOG !

我都想呀,[email protected]

回覆 3# yanyvonne 的文章

我都想要你個blog, 可否pm我。
‹ 上一主題|下一主題