用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 10分一族, 大家點填自行表?
go

10分一族, 大家點填自行表? [複製鏈接]

細女得果適齡10分, 哥哥又唔係讀津校冇分加, 呀媽呀爸間學校又早早叠埋, 又未受洗, 又冇去做校工....唉...真係唔知點填表...
應該係進取D, 填D冇可能既學校, 博叩門羅誠意分? (不過呢D咁熱門既, 又唔知有冇得叩門)
定係填本區一般既學校, 但一定有得叩門既呢?

家下份表填哂個人資料, 但學校名真係寫唔落手...點算好呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

攞誠意分啦
橫豎對你我而言都係玩下的
始終目標都係TSL
我就選了區內熱門,都係誠意分

原帖由 silvia_ng 於 10-9-22 00:29 發表
細女得果適齡10分, 哥哥又唔係讀津校冇分加, 呀媽呀爸間學校又早早叠埋, 又未受洗, 又冇去做校工....唉...真係唔知點填表...
應該係進取D, 填D冇可能既學校, 博叩門羅誠意分? (不過呢D咁熱門既, 又唔知有冇得叩門)
...

大女當年得15分時, 都係明知唔得去心儀個間學校交表. 個陣唸著博叩門. (但後來臨大抽獎放榜, 決定唔去叩門, 因為覺得無關係好難叩, 哂時間). 點解原來有個COUNTER係校長幫手收表. 早知同校長講下野... 我當時驚到隻手係咁震, 淨係識叫早晨.

我今年都唔會去心儀個間叩門, 因為無關係好難叩. 所以想試下填D無咁熱門既學校, 明知10分一定唔得, 以求叩門有優先. 呢個係理性想法.

不過, 我想我最後都係去個間熱門既學校交表, 因為真係好近屋企.

原帖由 nicolemummy 於 10-9-22 07:26 發表
大女當年得15分時, 都係明知唔得去心儀個間學校交表. 個陣唸著博叩門. (但後來臨大抽獎放榜, 決定唔去叩門, 因為覺得無關係好難叩, 哂時間). 點解原來有個COUNTER係校長幫手收表. 早知同校長講下野... 我當時驚到隻 ...

冇計, 等運到, 只有靠第2輪, 奇蹟出現 !

有d人會扮儍自己加自己5分,照填首名子女.

得個知字,請不要試.
無知是福

原帖由 ziyi 於 10-9-22 00:58 發表
攞誠意分啦
橫豎對你我而言都係玩下的
始終目標都係TSL
我就選了區內熱門,都係誠意分

雖然係首選TSL...但人地唔知收唔收我個女呢...

所以份表一定要交, 但真係唔知交去邊好...

其實10分都好過 15分 and 20分, 得10分自行一早冇望(結果都唔洗睇law)叠埋心水揾私小backup及統一派位, 相反 15分 and 20分就忙好多啦 , 又驚趕唔切交自行分配form又要等睇結果

我囝囝當年有20分自行分配去博LS, 我生完個囡12朝就趕去交form , 排左2粒鐘隊交form ,結果都係抽唔到...灰

原帖由 nicolemummy 於 10-9-22 07:26 發表
大女當年得15分時, 都係明知唔得去心儀個間學校交表. 個陣唸著博叩門. (但後來臨大抽獎放榜, 決定唔去叩門, 因為覺得無關係好難叩, 哂時間). 點解原來有個COUNTER係校長幫手收表. 早知同校長講下野... 我當時驚到隻 ...

我選熱門果間唔近屋企呢, 係誇網...所以又心大心細中....(有懶虫咬)

原帖由 Daisy媽咪 於 10-9-22 10:30 發表

冇計, 等運到, 只有靠第2輪, 奇蹟出現 !

所以就唸唔知係咪該交本區OK既小學囉....如果一陣誇區熱門唔收又冇得叩門, 就真係誠意分都冇埋...

原帖由 brian61950 於 10-9-22 10:40 發表

得個知字,請不要試.

我都有聽過, 亦有FD咁同我講, 話呀女係首名"女", 大果個係"仔", 照填加5分喎... 不過我真係做唔出...哈哈!

原帖由 hugub 於 10-9-22 10:52 發表
其實10分都好過 15分 and 20分, 得10分自行一早冇望(結果都唔洗睇law)叠埋心水揾私小backup及統一派位, 相反 15分 and 20分就忙好多啦 , 又驚趕唔切交自行分配form又要等睇結果

我囝囝當年有20分自行分配去博LS,  ...

都係架...我都打埋去果間本區, 問佢每年大約收幾多表, 都知自己第一輪一定冇份。其實我都係一心比小朋友入直資, 但今年好多人爭, 真係一個BYE BYE一間都考唔到, 咁就死啦....

所以填自行都要真係唸清楚先得...

原帖由 silvia_ng 於 10-9-22 00:29 發表
...

雖然多你5分,但我都唔知交去邊樹Woo!

醒目開學勳章

比你填埋都係得15分,真係好熱門嘅學校,咪一樣無機。做壞事又無得益,真無謂。

如果你一開始搵間10分都入到嘅學校,但其實入到都唔想個女去讀,咁不如填間最心儀嘅,搏下叩門。你跨區想報邊間,本區又邊間呀?真係叩門都無機?

原帖由 silvia_ng 於 10-9-22 10:56 發表

我都有聽過, 亦有FD咁同我講, 話呀女係首名"女", 大果個係"仔", 照填加5分喎... 不過我真係做唔出...哈哈!

就算明知自行陪跑,都要交心儀。萬一要叩門,都有誠意分。不要灰心,盡自己能力,起碼無悔。

原帖由 traeh 於 10-9-22 11:44 發表
比你填埋都係得15分,真係好熱門嘅學校,咪一樣無機。做壞事又無得益,真無謂。

如果你一開始搵間10分都入到嘅學校,但其實入到都唔想個女去讀,咁不如填間最心儀嘅,搏下叩門。你跨區想報邊間,本區又邊間呀?真係叩門都無機?

...

誇網- ST. MARY (哈哈...應該冇得叩門)
本區 - 40網, 聖安德烈, 佢第一輪都超收既, 所以10分一定唔得。但叩門講明自行+統一選佢會優先取錄。

原帖由 GGA 於 10-9-22 11:45 發表
就算明知自行陪跑,都要交心儀。萬一要叩門,都有誠意分。不要灰心,盡自己能力,起碼無悔。

呢次真係運吉架....哈哈....

原帖由 i_am_winnie 於 10-9-22 11:13 發表

雖然多你5分,但我都唔知交去邊樹Woo!

有D 15分都可以抽下架! 比喻有2個位, 但有50人抽, 都叫做有得抽。但我地10分果D, 真係分分鐘表都比人掉鬼左...哈哈!

醒目開學勳章 王國長老

舊年交FORM, 明知陪跑, 有唸過唔鬼交
睇下份FORM, 話如果只JOIN大抽獎, 要將自行份FORM交返大道東..........咁煩架, 於是乖乖地填左交左去某官校
官校職員好心幫我CHECK FORM, 問得2問我話唔駛架喇, 我知我無野要TICK, 職員話, 唔係WOR, 都要TAKE第5項WOR
第5項? 無理由睇漏架, 望下, 第5項係"首名出生子女", 我話, 唔係WOR, 我仔唔係首名出生子女WOR, 職員呆一呆, 哦一聲
可能職員無唸過有人得10分咁悽涼
原帖由 brian61950 於 10-9-22 10:40 AM 發表

得個知字,請不要試.

Hello silvia_ng,

My situation is similar to yours.  I have only 10 marks for my second son and my elder son is also studying in a DSS.  I am also in net 40.  I have no motivation at all to help my son enroll in 1 st round!   Can you share why you choose St. Anthony?

By the way, when is the deadline for submission of 1st round?

ononchu

原帖由 silvia_ng 於 10-9-22 11:53 發表

誇網- ST. MARY (哈哈...應該冇得叩門)
本區 - 40網, 聖安德烈, 佢第一輪都超收既, 所以10分一定唔得。但叩門講明自行+統一選佢會優先取錄。

原帖由 ononchu 於 10-9-22 15:39 發表
Hello silvia_ng,

My situation is similar to yours.  I have only 10 marks for my second son and my elder son is also studying in a DSS.  I am also in net 40.  I have no motivation at all to help my son ...

唔交又唔得呢...哈哈!

我選ST.ANDREW, 因為佢校舍大, 而且升中派位SHOW出黎都好均真, 冇"誤導"家長話幾多%入第幾志願。真係SHOW哂有幾多學生入邊間, 自己可以真係計下考第幾先可以入BAND 1囉。

天主教我唔考慮, 基督教又唔多選擇, 所以當然選間又大又靚架啦! 哈哈! (好鬼膚淺呀我!)

BTW, DEADLINE 係9月30日
‹ 上一主題|下一主題