用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 煩腦緊好唔好比呀仔跨區升中學
go

煩腦緊好唔好比呀仔跨區升中學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我家大少今年升小六好快就輪到我要選校
正煩腦緊好唔好比呀仔跨區
我住屯門想跨去旺角區
想聽聽大家意見 好壞都要 Thx....
   0    0    0    0

如果係我,唔會跨區囉﹗升中學,每日都唔會咁早放學,仲要搭咁耐車,好辛苦。我以前就係跨區返學,唔想而家個仔學我當年。如果一定要我跨區,除非自己嗰區一間好中學都冇,或者入唔到(好難入)好中學,先至會再考慮。

回覆 1# Gobbie 的文章

原帖由 Gobbie 於 10-7-31 08:53 發表
我家大少今年升小六好快就輪到我要選校
正煩腦緊好唔好比呀仔跨區
我住屯門想跨去旺角區
想聽聽大家意見 好壞都要 Thx....

Why you want your son to study at Mong Kok? Any special reason?

My son's experience:
  • Long travelling time everyday, affect the time for more studying and or ECA;
  • No or not many friends in a new environment may affect his emotion; and
  • If the school has associated primary school, the impact of (2) even worse.

醒目開學勳章

蔡奈子 ~ 你所講ge都係我擔心ge問題,我都會諗下包架  車比佢翻學(我係無車階級)!!

Summer96 ~ 想問下點解男同女有唔同ge決定?

ANChan59 ~ 我就係最怕佢同D朋友唔同區住可能有D格格不入,又怕學校會有D活動 或者成班同學仔約打波去街.....又要早走過人 咁會好怪 可能人地下次未必再約你  等等咁ge問題 !!你個仔有無試過係咁?

醒目開學勳章

呀仔應該都會係Band1頭
唔跨區都好多學校揀
但我真係唔想比佢入果D讀死書o既學校
但屯門區頂頭果3間都大概係呢個形式

旺角我係想揀九龍華仁

講得好老實 名牌學校當然係一個原因
但最主要係 讀書自由D 訓練學生自律
唔會淨係注意成績
其它方面都會比學生較大發輝
呢D就係想呀仔入o既原因

P.S.每次有人提到呢間中學就會有罵戰
      煩請大家高抬貴手 唔好o係到開戰
      感激感激!!

原帖由 Gobbie 於 10-7-31 14:02 發表
蔡奈子 ~ 你所講ge都係我擔心ge問題,我都會諗下包架  車比佢翻學(我係無車階級)!!

Summer96 ~ 想問下點解男同女有唔同ge決定?

ANChan59 ~ 我就係最怕佢同D朋友唔同區住可能有D格格不入,又怕學校會有D活動 或者成班同學 ...

If your kid is open enough and take initiative to mingo with others, he can settle much easier.

Of course, he can't join some activities but he still enjoy some activities with his freinds.

We also book a car for him in the morning and he will back home by taking MTR.

醒目開學勳章

咁我想問下你邊區去邊區?
book咩車幾多錢左右?
有無問過你個仔如果可以再揀當初會唔會跨區??

原帖由 ANChan59 於 10-7-31 15:02 發表

If your kid is open enough and take initiative to mingo with others, he can settle much easier.

Of course, he can't join some activities but he still enjoy some activities with his freinds.

We als ...

原帖由 Gobbie 於 10-7-31 14:34 發表
唔跨區都好多學校揀

旺角我係想揀九龍華仁

但最主要係 讀書自由D 訓練學生自 ...

如考慮報讀直資名牌學校便不需要申請跨區派位

醒目開學勳章

我係屯門住 呢幾間都係要跨區!!

原帖由 elbar 於 10-7-31 20:53 發表

如考慮報讀直資名牌學校便不需要跨區

聖保羅男女中學拔萃男書院英華書院

[quote]原帖由 Gobbie 於 10-7-31 17:59 發表
有無問過你個仔如果可以再揀當初會唔會跨區??/quote]

Island East to Kowloon City;
Taxi - fixed driver, negotitable. I will pm you the amount;
I asked him after Grade 7 once. If you can have second chance, will you pick the same school. He said yes. Compare with other Band 1 EMI schools on HK Island, he think his current school is better in most perspectives.

Wrong Entry, deleted.

如考慮報讀直資名牌學校便不需要跨區

引用:
原帖由 Gobbie 於 10-7-31 22:20 發表
我係屯門住 呢幾間都係要跨區!!

原帖由 elbar 於 10-7-31 22:48 發表
錯,以上三間直資名校不會參加大抽獎 (派位)  

What's wrong? Are you kidding?

Not your style!!!!

跨區要有住址証明

油尖旺有2間band one 男校, 如你個仔係band one 頭或中都可一博, 但band one 尾就唔好轉, 除時跌band變band two.

屯門區好似唔夠英中學位, band one都可能入中中, 對嗎? 睇吓khmama做的資料才決定啦

原帖由 ANChan59 於 10-7-31 22:24 發表
[quote]原帖由 Gobbie 於 10-7-31 17:59 發表

Island East to ...

各位好, 我現在就有這個煩惱, 亞女剛升中, 9月就要跨區返學, 搭校車要6:30 上車, 如果自己搭車都要最少一個鐘, 好似前幾日落咁大雨, 都唔知點返學, 真係都幾擔心,
我都想問下ANCHAN59, BOOK 車要幾多錢?
我都係住東區, 學校係西區

原帖由 FJS 於 10-8-2 23:38 發表
各位好, 我現在就有這個煩惱, 亞女剛升中, 9月就要跨區返學, 搭校車要6:30 上車, 如果自己搭車都要最少一個鐘, 好似前幾日落咁大雨, 都唔知點返學, 真係都幾擔心,
我都想問下ANCHAN59, BOOK 車要幾多錢?
我都係住 ...

In your case, take school bus, cheaper and safe. Unless, she prefers indpendent, so let her tries for sometime.

如果你真係有此考慮,咪試囉!誇區又唔係物大不了!又唔係去外國甘遠,每人都有自己想法,囝囝是你的,加上年紀是升中,我相信你唔試過唔死心,我個姪仔都係誇區,果間亦係傳統名校,有小學部,姪仔升中4,到現在好開心,亦有參加校內活動,每天大約用上1小時返學;當然啦!亦會有人唔贊成甘,但我覺得你自己覺得值得就得,因為聚說紛云!

原帖由 Gobbie 於 10-7-31 14:34 發表
唔跨區都好多學校揀

旺角我係想揀九龍華仁

但最主要係 讀書自由D 訓練學生自 ...

醒目開學勳章

甲部可以填跨區學校 唔駛住址證明
屯門算係多英中學位
如果你個隨機No.唔好 考咩都無用

原帖由 vet 於 10-8-1 01:58 發表
跨區要有住址証明

油尖旺有2間band one 男校, 如你個仔係band one 頭或中都可一博, 但band one 尾就唔好轉, 除時跌band變band two.

屯門區好似唔夠英中學位, band one都可能入中中, 對嗎? 睇吓khmama做的資料才決 ...

醒目開學勳章

好呀唔該哂!!等你PM!!

原帖由 ANChan59 於 10-7-31 22:24 發表

Island East to ...
‹ 上一主題|下一主題