教育王國

標題: 天水圍-元朗信義中學交流區 [打印本頁]

作者: 小露兒    時間: 10-7-22 17:10     標題: 天水圍-元朗信義中學交流區

Hi, 我小朋友剛入信義讀S1.
歡迎大家來聊聊!
今日出分班結果,但學校話
今年冇精英班,會把分班試的成績
將學生平均分配到各班,但又問
我們是否願意入C班普通話班嗎?
好唔明?咁又點平均公配?
唔知上年係點?
作者: acbeans    時間: 10-7-22 20:29

我女都入咗信義,編咗c班,不過其實都無咩呀,只係中文用普通話教啫
作者: Sherryko9    時間: 10-7-23 11:41

希望你們可以多D在此分享升中後的中學生活,因為我想知多D這校的事情,包括如何分班,學業繁重否和學生質素如何...在此謝謝和媽咪的分享.媽咪有太多問題,希望可以解答:
1. 你們的小朋友第1輪有否揀信義?
2. 接見過程問甚麼?
3. 我都知很唐突,但真係想知各位小朋友小學成績如何?
3. 聽聞信義功課壓力大,是否?
4. 午飯時間,學生如何解決?
5. 普通班是基於什麼條件入?
實在太多太多,可否未來(入了學後)仍然在此分享?
謝謝!

原帖由 acbeans 於 10-7-22 20:29 發表
我女都入咗信義,編咗c班,不過其實都無咩呀,只係中文用普通話教啫

作者: acbeans    時間: 10-7-27 12:54

原帖由 Sherryko9 於 10-7-23 11:41 發表
希望你們可以多D在此分享升中後的中學生活,因為我想知多D這校的事情,包括如何分班,學業繁重否和學生質素如何...在此謝謝和媽咪的分享.媽咪有太多問題,希望可以解答:
1. 你們的小朋友第1輪有否揀信義?
2. 接見過程問 ...

我自行都揀信義,其實佢之前有個簡介會,講晒
interview要嘅野,當時校長就有講佢地所收學
生都係band 1生,兼操行要喺B以上
作者: 小露兒    時間: 10-7-27 15:16     標題: 回覆 1# acbeans 的文章

我自行都係揀信義.
S1-S3要留校食飯,可訂飯.
至於學習會否壓力?希望有其他媽媽
回答下。
作者: Sherryko9    時間: 10-7-27 16:28

可否講吓interview問D物?什麼語言?什麼形式(小組或個人)?大家考進去的媽咪是否住在天水圍區?我見校址不大,有什麼課外活動?聽說沒有什麼活動,最主要是讀書.其實大家點解會揀它?是否因為天水圍只得這間是英中,所以大家才揀它?真係太多問題,希望各位媽咪唔好介意!我有考慮這間和盧幹庭,覺得同級.

原帖由 小露兒 於 10-7-27 15:16 發表
我自行都係揀信義.
S1-S3要留校食飯,可訂飯.
至於學習會否壓力?希望有其他媽媽
回答下。

作者: 小露兒    時間: 10-7-27 17:30     標題: 回覆 1# Sherryko9 的文章

你真係好多野想知,你小朋友幾年級?
作者: Sherryko9    時間: 10-7-28 10:40

今年九月升小六了!
因為信義近屋企,又係Band1,所以有諗佢,但聽太多佢焗成績的傳聞,有D担心,但而家知佢以普教中(囡囡自小2已是普教中),又幾好喎!所以又心動!

原帖由 小露兒 於 10-7-27 17:30 發表
你真係好多野想知,你小朋友幾年級?

作者: Sherryko9    時間: 10-7-28 10:43

加上網上好少信義的消息和無人講佢,而家知有家長係到,真係好難得 !

原帖由 Sherryko9 於 10-7-28 10:40 發表
今年九月升小六了!
因為信義近屋企,又係Band1,所以有諗佢,但聽太多佢焗成績的傳聞,有D担心,但而家知佢以普教中(囡囡自小2已是普教中),又幾好喎!所以又心動!

...

作者: 小露兒    時間: 10-7-29 13:47     標題: 回覆 1# Sherryko9 的文章

Hi, Sherryko9,

今年九月升小六, 事實要做定功課。
好!我現在覆下你面試過程:
首先是spelling game,5個人一組,
接龍方式每人串一個字e.g.
Apple, elephant, tonight, together…
個字如果深D和長D會加分.
跟住去第二間房,讀一篇英文文章,
問幾題日常英文問題, 然後做英文
聆聽,聽tape、問關於內容的5題
問題.
跟住去另一間房, 用中文自我介紹,
給你一篇故事,用白話講出,小兒
扮聲做兩個角色,做完後老師對他笑。
最後問最近有冇留意新聞,講一則。
小兒講<高鐵>及感想, 完成。
作者: Sherryko9    時間: 10-7-30 17:37

謝謝你的解答.
想問學校多課外活動嗎?例如對外比賽或離港活動,可能我太心急 ,知你囝囝還未正式入學就問那麼多問題.其實我想知點解你會揀這間學校?囡囡比較活躍,我想找間活動/比賽多的中學給她,令她的中學生涯full of fun!

原帖由 小露兒 於 10-7-29 13:47 發表
Hi, Sherryko9,

今年九月升小六, 事實要做定功課。
好!我現在覆下你面試過程:
首先是spelling game,5個人一組,
接龍方式每人串一個字e.g.
Apple, elephant, tonight, together…
個字如果深D和長D會加分.
跟住去第二 ...

作者: Andrew_L    時間: 10-8-1 14:54

間野有d白鴿眼﹐自行申請果陣之前有個乜野家長會開放日﹐點知按其要求系網上留低資料申領一個開放日甘簡單既野﹐居然連email都無回﹐于是都費事再選擇間甘既野。
間野態度唔系幾好﹐心態亦唔端正。搏命系度宣傳乜野自己淨系會收一流小學既學生﹐如果唔系一流小學既高才生就最好唔好選擇它﹐以免浪費自己寶貴既機會甘話﹐我重以為系牛津﹐MIT定系北大清華系樹收生添.就算系呢幾間收生都唔會甘騎泥既啵﹐你連成績都未望過﹐亦無IN过,憑乜野可以斷定邊個浪費邊個既時間甘呢?
作者: 天娜    時間: 10-8-1 20:40

若活躍及想參與多些課外活動, 我認為趙中會較合適

原帖由 Sherryko9 於 10-7-30 17:37 發表
謝謝你的解答.
想問學校多課外活動嗎?例如對外比賽或離港活動,可能我太心急 ,知你囝囝還未正式入學就問那麼多問題.其實我想知點解你會揀這間學校?囡囡比較活躍,我想找間活動/比賽多的中學給她,令她的中學生 ...

作者: Sherryko9    時間: 10-8-2 12:06

謝謝!我想問"盧中"又怎樣?另外我係睇中"雙語"教學呢樣野(普教中).媽咪是趙中出身,對囡囡考入趙中是否真有幫助?其實趙中唔太係我心選,佢除左地點對我來說是極理想外(再加上以前留下的聲名),實則無物可以吸引我,因為近幾年來睇佢D公開考試成績同收生成績唔成正比,我唔係要佢公開考試勁,但佢地收晒Band1生,點解出來D成績甘平平無奇,我只担心佢地入邊教學/學習方法或態度有問題(老師和學生),而家佢地D成績真係連一間升呢的中學亦不及,這令人很担憂!佢地D雙語又唔係突出,其他有否?如果說游泳,這不是我要求的,加上媽咪比較實際,運動員生涯真的很艱難,囡囡一定唔會行呢條路.
希望天娜再分析吓現在中學的形勢!再3謝謝!

原帖由 天娜 於 10-8-1 20:40 發表
若活躍及想參與多些課外活動, 我認為趙中會較合適

作者: 天娜    時間: 10-8-3 19:58

若論學業, 趙中的公開試成績稍遜, 但我見d同學讀得很開心, 但開心過後, 又怕入吾到大學, 家長們便要衡量得失了
其實每間學校都有很多課外活動, 只求參與便可以, 你都係選間學業成績好的中學, 如鄉中, 陳瑞芝, 梁球琚等, 吾使十五十六了

作者: Sherryko9    時間: 10-8-4 15:14

謝謝你的建議 .因為還有時間,所以我會好好考慮各種因素,我諗你在BK區都成日我問呢D問題,真係好煩的媽咪! 在我心目中,只係得幾間中學會考慮,屯門都唔係好想諗,因為地點唔就腳,媽咪想每天都可以車囡囡返學,看著她成長,所以會揀那些方便(當然間學校亦唔差)媽咪送囡後再返工呢!就算囡囡有能力自己返學但媽咪都想增加親子時間!

原帖由 天娜 於 10-8-3 19:58 發表
若論學業, 趙中的公開試成績稍遜, 但我見d同學讀得很開心, 但開心過後, 又怕入吾到大學, 家長們便要衡量得失了
其實每間學校都有很多課外活動, 只求參與便可以, 你都係選間學業成績好的中學, 如鄉中, 陳瑞芝, 梁球琚 ...

作者: 天娜    時間: 10-8-4 19:01

Sherryko9

其實我都知你未必會考慮屯門, 只是我覺得元朗公開試成績較好的學校真是翏翏可數, 反之鄰近的屯門就較多選擇
作者: 天娜    時間: 10-8-5 21:23

嘩!信義今期會考好勁, 最佳六科有14分以上的居然有88%, 白約翰有44%, 而鄉中都係得66%
作者: 小露兒    時間: 10-8-6 11:24     標題: 回覆 1# 天娜 的文章

咁平均每人取幾多個優良?點解你咁快有資料,我找報紙都睇唔到。你真叻!多謝!
作者: 天娜    時間: 10-8-6 18:12

鄉中的校網早已post了今屆的成績, 8a有一位, 7a有兩位, 6a有四位, 是2006至2010較差一屆
它每年收禁多尖子, 成績真係差左d, 同埋兩極化左d
而白記和信義的成績我是從BK的討論區獲知

原帖由 小露兒 於 10-8-6 11:24 發表
咁平均每人取幾多個優良?點解你咁快有資料,我找報紙都睇唔到。你真叻!多謝!

作者: mamafufu    時間: 10-8-6 22:32

其實信義的14分"真實的"百分率應為53%左右,因今年這批會考生,在中三時已被淘汰了100人,由中三時的255人,縮到中四時的153人(見信義學校報告07-08年第五頁)。其他元朗區英中基本上是99%中三升原校中四。

要公平比較,應以"當年"中三(或中一)時的學生人數,計算中五會考時的14分的學生人數百分率。即同一時期(五年前)入讀中學(中一)的學生人數,在五年後會考的成績,包括中途被各種原因side出來的同學。

信義學生入讀中一時全部都係band 1 生,竟然有100人(!!!)會被迫在中四時轉去band 3 尾的中中就讀。

五年前學校新翼落成時,即使多咗好多空間,校長在家長會時,仍然當面即時拒絕家長擴充中四及中五班數的要求,信義可能係全港band 1 中學唯一一間中三升中四時要縮班(及淘汰大量學生)的中學。

鄉中=132/199=66.3%
信義=136/255=53.3%

不過我同意鄉中得66.3%,確係偏低,應該有好多學生在中一至中五呢五年期間係"減值"咗。而信義大部分(沒有被淘汰)的學生呢五年期間係"增值"咗。

原帖由 天娜 於 10-8-5 21:23 發表
嘩!信義今期會考好勁, 最佳六科有14分以上的居然有88%, 白約翰有44%, 而鄉中都係得66%

作者: Skywan    時間: 10-8-6 23:30

吾系單單信義有咁做.... 元朗好多熱門中學都有咁做.... 只系人數多寡啫....這亦我是當初吾簡元朗區原因之一, 吾想"中三"還要經歷"叩門"之苦.... 因為這時一定無得簡要去啲較低BANDING ..... 但系吾一定去左 BAND 3, 我聽聞都有部份入左隔離 "天官"

原帖由 mamafufu 於 10-8-6 22:32 發表
其實信義的14分"真實的"百分率應為53%左右,因今年這批會考生,在中三時已被淘汰了100人,由中三時的255人,縮到中四時的153人(見信義學校報告07-08年第五頁)。其他元朗區英中基本上是99%中三升原校中四。

要公平比較,應以" ...

作者: tracyleung    時間: 10-8-6 23:43

呀仔五年前升中一時, 亦有考慮信義, 當年不知為何會多收一班, (因以往都只有5班中一,但當年就收了6班), 還以為信義跟慣例只淘汰一班, 想不到會趕走100人. 好彩當年最後沒有選它.

其實教育的目的學校培育好學生, 還是用一班好學生, 再加上一班被淘汰的學生去創造一所名校????

其實現時334制度下, 學校是否已停止淘學生呢?

作者: Skywan    時間: 10-8-7 10:10

其實教育的目的學校培育好學生, 還是用一班好學生, 再加上班被淘汰的學生去創造一所名校????

其實每區都有"淘汰學生創造名校" 的情況, 都系個句 "人數"多寡.....小朋友升中后有無限變數又正值反叛期.......太多可能.....如人數太多的話比你派到入去都吾安心6年... 仲大壓力

//其實現時334制度下, 學校是否已停止淘學生呢?///
你錯啦! 吾好以為334 真系一間中學讀6年....
只系吾系用"會考"這類公開式的淘汰, 其實吾多吾少都有....去年朋友大個仔就系成績吾好中三升中四比間中學寫价紹奉勸佢轉校.....其實比原校淘汰有几多封价紹信都無用啦(大家心照)....佢找了很久最后8月尾入讀 IVE....其實吾系無間收而系有些實在太差收你自己吾想讀....

有部份連報紙都有刋登 - 去年元朗區 Band 1 英中 "崇X" 因為家長去左教育局投訴佢, 最后比個學生原校"重讀"S4

作者: mamafufu    時間: 10-8-7 12:43

元朗好多熱門中學都有咁做
-->>全部元朗band 1及band 2的中學中三及中四的班數都一樣,除了信義(6班->4班),呢D中學都會中三升中四時side人,大部份都係要最差個5至20人***留班***。

但係信義要最差個100人***離校***,呢個係最大既分別。

當年天官會收3至5名(即全級成績154-156名/255)信義中三離校生。

"崇x"個case,如果冇記錯,個學生應已留過一次班。

原帖由 Skywan 於 10-8-6 23:30 發表
吾系單單信義有咁做.... 元朗好多熱門中學都有咁做.... 只系人數多寡啫....這亦我是當初吾簡元朗區原因之一, 吾想"中三"還要經歷"叩門"之苦.... 因為這時一定無得簡要去啲較低BANDING ..... 但系吾一定去左 BAND 3,  ...

作者: mamafufu    時間: 10-8-7 12:49

其實現時334制度下, 學校是否已停止淘學生呢?
-->>每間學校都會有跟唔上進度的學生,大部分學校會要求佢地(每級約2至8名)留班,我聽說過基元及董玉娣有試過同一級留班兩次(即同一級共讀三年)的情況。

但我知"元朗最勁個間",間學校會"強烈建議"跟唔上進度的學生轉校。

作者: wbady    時間: 10-8-7 13:05

信義從來就不是甚麽名校,每年有幾多尖子?尖子根本吾曾揀佢,記憶之中就從未出現6A生。

它之出名只是合格率高而矣!卻原來如此,一间學校淘汰100個學生,巳經吾可能係一般成績太低而被勸退,而是一有目標性嘅政策。

我女讀鄉中,副校長講過,只要學生肯讀,學生只曾留級,不曾被趕走,曾經有學生留了三年,最終也能畢業,吾係所有學校都曾勸退學生的。
作者: Skywan    時間: 10-8-8 00:45

如真的成績不理想可以 ****留班****我認為好合理
問題系勸退學生....

崇x 我指的系元朗個間津貼崇x - 吾系深水埗個間直資崇x呀....因為當初還未決定轉吾轉地址升中... 搜集資料時發現的....加上親戚小朋友讀中四 (今年升中五) 就系同佢同校同級所以可以好肯定咁話你知...... 佢系因為投訴...現在才可以留低**留班重讀(今年升中五)**, 而吾系己留過一次班架.... 資料見下:

文章日期:2009年8月24日
【明報專訊】繼中華基督教會譚李麗芬紀念中學疑勸退14名成績弱的中六學生後,元朗區天主教崇德英文書院亦遭投訴,被指要求9名成績弱的準會考生轉校,其中一名被勸退學生堅持留校升學,向教育局投訴,教育局已提醒校方不應單就學業成績勸退學生,該學生獲校方通知,8月底將決定他的去留,初步傾向讓他原校留班,重讀中四。
勸轉同區中中 稱可安排入學試
立法會議員張文光認為,學校因成績而勸退學生是有欠承擔,學生要貿然離開熟悉的校園及同學,對心靈造成嚴重創傷,「不論成績好醜,都是自己的學生,學校不應過分重公開試成績,而放棄成績差的學生」。他擔心,過去至今都有學校勸退成績差學生,擔心風氣蔓延,導致更多學生因學業成績差而離校。
天主教崇德英文書院屬區內英中名校,2006年曾誕生1名十優狀元。本報接獲一批學生投訴,指學期結束前校長集體約見9名中四學生及其家長,表示學生成績未達標,按政策必須留級,但校方勸喻學生轉往區內中文中學就讀,並表示可代為安排入學面試
部分被勸喻的學生已答應離校,其中一人堅拒離校,遂向教育局投訴,學校其後於8月13日通知該名學生翌日回校接受考核。教育局向校方了解,校方回覆指副校長已向該同學解釋,因暑假關係,校方只能在假期較後時間安排教師批改補考試卷,結果將於8月底通知學生。校方由本月17日至昨日一直未有回覆本報查詢。
要求學生勿與學校作對
據悉,事件曝光後,學校即時聯絡該名向教育局投訴的學生,要求他「不要與學校作對」,以及不要再向傳媒透露事件,以免影響校譽。該學生可望在本月底收到補考成績,校方現傾向讓步,讓他原校重讀中四。
教育局發言人表示,7月中收到一名天主教崇德英文書院中四學生的電話,表示希望能在原校繼續學業,局方已隨即與學校聯絡及跟進。教育局表示,已提醒學校不應單就學業成績勸退學生。
明愛元朗陳震夏中學鄺副校長表示,對區內有學校安排成績欠佳學生轉校略有所聞,該校確曾收到一名崇德英文書院的教學助理來電,查問可否將學生轉介到該校重讀中四,她回應時稱按一般做法「可以填表」,但學校會先照顧原校學生。
元朗天主教中學校長古莉生表示,早前接獲4名崇德英文書院準會考生報讀中五,其中兩人符合資格獲面試機會,但最後未有如期到校面試,另有一人原本向其校報名留級讀中四,最後也自行「退出」了。
明報記者

*** 當然人數比起信x 只系少毛見大毛***
這只是表達個人想法..... 不喜勿插, 如有得罪請多多包涵及原諒

現在資訊發達.... 只要打"勸退學生"搜尋 就會見相關資料...

p.s. 心想....如我是被勸退學生或家長一定感到好傍偟, 好無助......  到時又無成績又無人事...... 又無錢.....不知點算好.

作者: 天娜    時間: 10-8-8 11:58

嘩!原來可以安排面試是入區內兩間band 3中的Band 3, 如果我是學生的家長, 我會鬧他禁駛鬼你安排, 大把私立和直資都好個佢地
作者: wbady    時間: 10-8-9 08:27

本人無意貶低任何元朗區中學,事实上假若女兒是band1尾,讀書又不自覺,我首選是信義,信義可給女兒一條清楚的界線,讓她知道危險。若她是band1中又有小聰明,我曾選崇德,相對其它中學,崇德的學習生活較多元化,值得推許;不過女兒是band1頭,同學间互相競争、學習這種氣紛,是可遇不可求,只有鄉中才有,這才選擇鄉中而矣。

只有一些等待小班教學才得以苟延殘喘的中學才不是好學校,勸退學生雖然於理不合,但其用意未必就是壞,外人難評是非。
作者: Sherryko9    時間: 10-8-9 11:35

據我所知,香港已推行12年免費教育,以前是9年,所以只可以免費讀到中3(6年小學,3年中學),但而家應該是6年小學,6年中學(12年免費教育是否近幾年才實行嗎?呢個唔肯定邊年開始),所以有D中學(以前)一到中4學位變相可以減少,但而家推行左12年免費後,物唔係中1有幾多學位,中4學位都要一樣咩?呢D叫平衡班,應該學生無可能比學校趕到出校或請佢另謀高位喎?亦應無可能再出現中3有4班,升上中4只有3班情況喎?334,12年免費教育,隨之產生中學(初/高中)平衡班,物唔係甘樣咩?
作者: Sherryko9    時間: 10-8-9 11:51

就係因為334,12免費教育,所以對囡囡那6年(同一間)中學生活多麼緊張啊!唔想她只得讀書讀書,希望有活動,丰富她的中學生涯!有一個美好回憶,現在她的小學,自覺亦沒有選錯給她(雖然升中又要煩過!),囡囡呢幾年小學生活多姿多采,除了讀書外,課外活動/比賽應有盡有,普通話又用上,總括來說,媽咪會比囡囡小學80分啦!20分是扣去升中問題.

原帖由 Sherryko9 於 10-8-9 11:35 發表
據我所知,香港已推行12年免費教育,以前是9年,所以只可以免費讀到中3(6年小學,3年中學),但而家應該是6年小學,6年中學(12年免費教育是否近幾年才實行嗎?呢個唔肯定邊年開始),所以有D中學(以前)一到中4學位變相可以減少 ...

作者: wbady    時間: 10-8-9 12:04

原帖由 Sherryko9 於 10-8-9 11:35 發表
據我所知,香港已推行12年免費教育,以前是9年,所以只可以免費讀到中3(6年小學,3年中學),但而家應該是6年小學,6年中學(12年免費教育是否近幾年才實行嗎?呢個唔肯定邊年開始),所以有D中學(以前)一到中4學位變相可以減少 ...

被勸退的同學只是到他校就讀,不是失學,仍享12年免費教育。由於政府推行融合教育,將五個banding轉成三個,習慣於精英教育的傳统學校難於適應,有名望的只有轉直資,取回收生權,其他的只有勸退較差學生,重新集中資源在一些較易增值的學生身上。所以選校要明白孩子的定位,若然錯配,很難怪學校的。
作者: Sherryko9    時間: 10-8-9 15:11

剛剛睇番學校資訊,由中1至中5係每級開足5班,但就未有得睇再出年中1至6的班數了!如果學生唔走,理應學校都唔可以做得D物喎!因為12年免費教育理解係學校是平衡班甘上!如果再想番,9年免費教育應是早兩/三年才結束;再根據這個制度,有中學只要等到12年免費教育果年收足3-4班中1,甘佢地就要開番足甘多比學生原班升上中4,就有6年玩喎!起碼去到中6!呢個係中學老師甘同我講,但佢亦唔係好清楚其他中學如何!

原帖由 wbady 於 10-8-9 12:04 發表

被勸退的同學只是到他校就讀,不是失學,仍享12年免費教育。由於政府推行融合教育,將五個banding轉成三個,習慣於精英教育的傳统學校難於適應,有名望的只有轉直資,取回收生權,其他的只有勸退較差學生,重新集中資源在一些較易 ...

作者: wbady    時間: 10-8-10 08:30

一般官校,除非犯刑事或行為滋擾性很大,極少勸退學生,因老師、校長都是公務員,流動性較大,無誘因這樣做,加上推行12年免費孝育,早巳是平衡班,無須淘汰任何學生。尖子人數多寡,是官校是否名校的唯一因素。近年元朗區交通發達,很多尖子跨區就學,尖子人數不斷下降,加上五改三,各校收生質素也下降,至令元中、趙中這些英中官校成績無以為繼。

近年出生率下降,殺校聲不絕,巳由小學漫延致中學,各校為求自保,盡量將資源集中在可增值的學生身上,勸退成績較差學生,無可厚非,這非因學位問題,而為谷高成積,以增校譽。

相信五年前正值天水圍入住高峯期,中學學位不敷應用,信義是應教育局要求多開一班中一,當年收生質素肯定不高,至使有100人被淘汰的情況出現,相信這情況是不容易再發生了。
作者: Sherryko9    時間: 10-8-10 09:59     標題: 回復 35# wbady 的帖子

謝謝你的分析.
在另外的版題我亦提及"趙中"今年的會考成績,不睇還可,一睇先驚!出面講到佢收生(P6)要求甘高,我都知佢收Band1生和出來的會考成績唔成正比,但無奶油相差甘勁,直情嚇死人!(當然Band2或3仍然和它有D距離!但要記住,它是收晒Band1生,年年報讀人數位居高位)今年會考中英成績攞5*人數....唉!這還算!可能5*真的人數有限,在中英文科各還有十零個攞"5",但"數學"就離晒大普,全校成200零人只得8人攞A,修理科成績好的都無可能只得個8人得A,附數100人考無人攞A,簡直O晒嘴!視覺藝術就成40幾人攞A,唉!而家我直情覺得佢地入面有問題,一係好學生入到去都無晒心機讀書,一係學校教學方向出現問題.我覺得任何一間升呢的中學成績都可以好過佢!唉!甘架環境,真係可以揀少一間了!C9話:甘味好羅,你可以揀少一間,唔駛煩!
作者: Sherryko9    時間: 10-8-10 10:07

對唔住,資料修正:視覺藝術係40幾人考,16人攞A,唯一高比例攞A的科.
作者: wbady    時間: 10-8-10 11:39

原帖由 Sherryko9 於 10-8-10 10:07 發表
對唔住,資料修正:視覺藝術係40幾人考,16人攞A,唯一高比例攞A的科.

相信你是以學校成績作為優先考慮中學的家長,334學制要學生到中六オ考公開試,當然要揀一间具有豐富預科教學經驗的學校。記得當年有一校長自誇其校才是真正名校,因教育局當年徵詢各區名校,能否加開一班預科,只有他一口答應,而入大學率並無明顯下降。各官津名校若有三班以上預科班而入大學率接近100%,オ是真正具有實力,會考成績只是參考而矣。

當然,若從孩子的角度去選校,又是另一回事了。
作者: Sherryko9    時間: 10-8-10 12:19

老實講,惕除傳統名校後,公開考試成績相對是比較客觀去分析一間學校的質素,特別是地區名校;我對趙中是抱著觀察態度,它失去公開試成績的優勢,又沒有雙語廣播,教我如何下手?可能它有某些才能(視藝),但這不是我心中的茶,當初因它地點對我來說是極好,加上current名聲,所以我對它還15 16,但今天來說.....唉!盧中反而還在我心中佔有一定地位,起碼它進取,學生學習氣氛積極,普教中,英中各項條件,已教我有些心動.

原帖由 wbady 於 10-8-10 11:39 發表

相信你是以學校成績作為優先考慮中學的家長,334學制要學生到中六オ考公開試,當然要揀一间具有豐富預科教學經驗的學校。記得當年有一校長自誇其校才是真正名校,因教育局當年徵詢各區名校,能否加開一班預科,只有他一口答 ...

作者: wbady    時間: 10-8-10 15:53

若言以公開試成績而論,應首選信義。

http://www.yll.edu.hk/result/university/university.htm

01-02入三间最top嘅大學由28%升到09-10年66%,其中入港大竟有31%,以其收生質素介乎band1中至尾,不少學生巳升至全港頭10%,增值能力,亳無疑問。
作者: 小露兒    時間: 10-8-16 14:16     標題: 回覆 1# wbady 的文章

上星期四同個仔行"石板街",正行到上氣唔接下氣,突然有個靚姐姐同我個仔say hi.
她是之前學校Eng camp的老師,她說:我考到U, 現在我返繄U的camp.我連忙恭喜她,並在心裡想:我個仔遲D都係咁就好了!
下星期要返三日Maths班,你地買好書同校服未?
作者: wbady    時間: 10-8-16 17:44

我女讀鄉中,今年升中二,去年我也曾考慮信義,為的是它會盡量將資源投放在學生身上,當時副校長說,無論在平時或假期甚至暑假,都會為跟不上的學生補課、家長無需為子女找補習,會考班更會盡量在暑期內完成課程,在中五著重温習,這些幾吸引我。

不過,因有同學在這裡教書,認為小女band1頭,這裡並不適合她,鄉中較自由,更有利她發展,故選擇了鄉中,一年下來,她讀得比想像中愉快,希望你兒在信義有著愉快的學習生活。
作者: mamafufu    時間: 10-8-17 17:54

wbady:
請問鄉中是否精英班會教得多D深D?
你個女九月將會升邊班?

原帖由 wbady 於 10-8-16 17:44 發表
我女讀鄉中,今年升中二,去年我也曾考慮信義,為的是它會盡量將資源投放在學生身上,當時副校長說,無論在平時或假期甚至暑假,都會為跟不上的學生補課、家長無需為子女找補習,會考班更會盡量在暑期內完成課程,在中五著重温習,這些 ...

作者: wbady    時間: 10-8-17 22:54

原帖由 mamafufu 於 10-8-17 17:54 發表
wbady:
請問鄉中是否精英班會教得多D深D?
你個女九月將會升邊班?

精英班和普通班課程完全一樣,但讀書氣紛就精英班較強,普通班稍弱,不過普通班較活潑,愉快,去年無論中、英辯論比賽或其他課外活动比賽,多由普通班奪得,所以我認為鄉中較自由,同學們都能各取所好,而事實上,功課量比小五、小六輕很多,對於希望學校會谷學生的家長而言,鄉中實不宜。

小女明年1E升2E(精英班)。

以下連結,是精英班女生所寫嘅blog,不彷參考下,在鄉中讀書自动自覺很重要,依賴學校摧谷オ有好成績的學生是不大適合的。

http://hk.myblog.yahoo.com/sally960818/article?mid=563
作者: 小露兒    時間: 10-9-21 16:52     標題: 回復 1# wbady 的帖子

上課都接近三星期了,看著小兒好像很得閑,每天都很少功課,問他為何?他說教得很少。中文老師請病假仍未返,代課的又教得很少。
我想知中一是否這樣?幾時會有測驗?是否全年只得兩測兩考?
作者: kilykilyk    時間: 10-11-19 15:24

原帖由 小露兒 於 10-7-22 17:10 發表
Hi, 我小朋友剛入信義讀S1.
歡迎大家來聊聊!
今日出分班結果,但學校話
今年冇精英班,會把分班試的成績
將學生平均分配到各班,但又問
我們是否願意入C班普通話班嗎?
好唔明?咁又點平均公配?
唔知上年係點? ...

請問F.1-F.3係咪沒得出校外食飯??thx!!
作者: Sherryko9    時間: 10-12-7 11:56

各位信義媽咪好,
好耐無上來八吓,請問小露兒的小朋友現在讀成點呀?可否報吓料比,上次你問過的精英班又點,普教中班又點?學生質素?老師又如何?謝謝!
作者: 需婆    時間: 11-1-9 22:38

睇完大家對信義的分析,有種物競天擇,適者生存的感覺
作者: Sherryko9    時間: 11-1-10 10:53

自然定律,出來做事亦然!雖然甘,但亦有不少不知天高地厚,生存技能極低的"港孩".

原帖由 需婆 於 11-1-9 22:38 發表
睇完大家對信義的分析,有種物競天擇,適者生存的感覺

作者: kilykilyk    時間: 11-7-14 11:24

原帖由 wbady 於 10-8-7 13:05 發表
信義從來就不是甚麽名校,每年有幾多尖子?尖子根本吾曾揀佢,記憶之中就從未出現6A生。

它之出名只是合格率高而矣!卻原來如此,一间學校淘汰100個學生,巳經吾可能係一般成績太低而被勸退,而是一有目標性嘅政策。

我女讀鄉中, ...

信義係有出過6A生>>http://www.yll.edu.hk/result/ce/09-10/index.htm

作者: tswpig    時間: 11-9-12 14:01

Up!
好似學校話元朗屯門區只得佢地初中開Eng Lit呢科.
作者: 禮媽媽    時間: 12-7-12 23:04     標題: 回覆:天水圍-元朗信義中學交流區

大家好!個仔今年升中一派咗信義,今日已去註冊,之前在EK見有家長話有啲中學在註冊時會幫同學搞埋學生八達通,但今日註冊時又無,我又依家至記得,請問其他家長知道如何處理/申請嗎?

作者: mokeung    時間: 12-9-3 15:22

回復 天娜 的帖子

你好.請問呢哋資料去邊道可以睇到呀.我都想多了解下.唔該晒.

作者: G.CHAN    時間: 13-7-11 18:57     標題: 回覆:天水圍-元朗信義中學交流區

剛派位到信義,各位多多指教!

作者: G.CHAN    時間: 13-7-11 18:57     標題: 回覆:天水圍-元朗信義中學交流區

剛派位到信義,各位多多指教!

作者: G.CHAN    時間: 13-7-12 15:30     標題: 回覆:天水圍-元朗信義中學交流區

請問有冇分精英班?

作者: zhuzhu    時間: 13-7-15 18:02

其實有冇信義的dSE成積,

在新高下, 苦果冇左大淘殺,  成積如何呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5