用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 又是幼低愛班
go

又是幼低愛班 [複製鏈接]

今天又收到愛班不幸消息, 愛班小朋友在短短3個學期都未到, 連轉接期足足換了 6個老師(班主任及接期老師), 愛班很像經常比人遺棄, 怎樣給小朋友學習 ? 今次真是無嘢講及對此校絕望 !
   0    0    0    0

其實兩年真係轉得太多老師,不過你哋就喜歡嚟啲所謂名校

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 wl12 於 5-1-2010 01:30 發表
其實兩年真係轉得太多老師,不過你哋就喜歡嚟啲所謂名校

老師要走,  學校都控制唔到, 而且都係個別例子(咁啱都係發生於愛班), 我囡囡今年k3了, 頭2年都係同一位陳老師, 今年k3先轉另一位教k3的老師, 而個位陳老師依然任教srl學生, 所以不應這樣說

希望新老師有愛心有耐性啦

醒目開學勳章

重要次次都係就嚟家長日老師就走, 唉! 收到家長日時間安排, 但後面釘多張通告話老師走了, 咁等於冇家長日, 最重要對學生唔係咁好, 經常換老師

說得對家長日前就走了, 這樣家長日變得是無意思.
另明白老師要走, 學校無得揀, 但學有得楝一些資深老師任教, 起碼都有責任完成一個年度.
約2-3個月換一次班主任, 新任主任未來,又找一個老師代課1個月, 新班主任才能上任, 重重複複, 叫一個約4歲的小朋友怎適應及有安全感 ? 是否認為小朋友可以1-2天馬上適應呢 ?????
希望鄭校長及主任能正視問題, 另可放多一些時間關心一下低愛班 !!
另希望新老師有愛心la.

原帖由 IQ_mama 於 10-1-5 14:20 發表
重要次次都係就嚟家長日老師就走, 唉! 收到家長日時間安排, 但後面釘多張通告話老師走了, 咁等於冇家長日, 最重要對學生唔係咁好, 經常換老師 ...

原帖由 kylie_mom 於 10-1-5 03:12 發表

老師要走,  學校都控制唔到, 而且都係個別例子(咁啱都係發生於愛班), 我囡囡今年k3了, 頭2年都係同一位陳老師, 今年k3先轉另一位教k3的老師, 而個位陳老師依然任教srl學生, 所以不應這樣說 ...

正所謂針唔拮到肉唔知痛, 引用商業社會上的公司, 一個能幹的boss係有能力留得住能幹的職員, 唔會出現咁大turnover

原帖由 hunter3988 於 10-1-5 18:56 發表
說得對家長日前就走了, 這樣家長日變得是無意思.
另明白老師要走, 學校無得揀, 但學有得楝一些資深老師任教, 起碼都有責任完成一個年度.
約2-3個月換一次班主任, 新任主任未來,又找一個老師代課1個月, 新班主任才能 ...

希望多d低愛班嘅家長出來反映下

好有point.
其實今次卓老師都做得很好,起碼做事快及有耐性.

原帖由 avkids 於 10-1-5 22:00 發表

正所謂針唔拮到肉唔知痛, 引用商業社會上的公司, 一個能幹的boss係有能力留得住能幹的職員, 唔會出現咁大turnover

But she still left.......only 3 mths!!!

原帖由 hunter3988 於 10-1-6 08:54 發表
好有point.
其實今次卓老師都做得很好,起碼做事快及有耐性.

2月份插班去幼低愛班..........

嘩~嚇死我呀!換咁多老師!小朋友會無歸熟感!!我依家好担心呀~

回覆 10# Cat108 的文章

唔好意思, 請問卓老師, 係咪同上年k1果個卓老師一樣架?

請問現在老師走的情況點呀,我好擔心呀,因我個女今年9月會讀K1呀.

原帖由 rosactf9999 於 10-1-14 08:36 發表
唔好意思, 請問卓老師, 係咪同上年k1果個卓老師一樣架?

我個女讀愛班既

蘇老師走左,換左一個吳老師!!!

吳老師又有走咩,收唔到回條!!
應該只係換左一次者

請問妳個女女讀得點呀,老師好唔好,有冇愛心.其實老師走的情況不是太嚴重嗎.因我個女9月要讀K1呀.謝謝給意見.

原帖由 colourlu 於 10-1-26 13:56 發表
我個女讀愛班既

蘇老師走左,換左一個吳老師!!!

吳老師又有走咩,收唔到回條!!
應該只係換左一次者

佢好開心呀!!
日日都講返俾我知佢做d咩

其實一班有3個老師
我個女係由謝老師負責
走既係蘇老師!!

所以家長日
我同老師都可以傾到好多野

依間學校俾我既感覺好樸實
((佢地唔會要家長洗幾千蚊去買d教科書
,老師會自己編製一d作業出黎))
而且做事都好有交帶呀!
我個女放學心急走出課室撞到
佢搵唔到我..留言
再搵我老公再講返
而且仲幫小朋友搽藥膏

不過我最欣賞係佢地既茶點呀!
日日都唔同款
而且又有益
我小朋友食完
如果好味
會叫我整嫁

另外就係...佢每次生日會
都會邀請一d家長
去同小朋友一齊嫁

我上一次係講故事
我真係好開心
可以講故事俾小朋友
個種開心係比瘋狂shopping黎得滿足!!
而且學校同家長其實都幾close
一有咩事都
會通知家長!!

唔好俾小小事情
影響到對學校既信心

同鄭校講過幾次傾
佢好有負責心
而且好有heart去做好教育小朋友

所以我好鐘意依間學校!!!

好多謝妳的意見呀,真是幫我信心增強了不少.我多數會選擇這間學校的.最後一句,平時會不會好多功課做呢?

原帖由 colourlu 於 10-1-27 00:46 發表
佢好開心呀!!
日日都講返俾我知佢做d咩

其實一班有3個老師
我個女係由謝老師負責
走既係蘇老師!!

所以家長日
我同老師都可以傾到好多野

依間學校俾我既感覺好樸實
((佢地唔會要家長洗幾千蚊去買d教科書
,老師會自 ...

哈哈.....講到功課!!!
我真係.....好頭痛呀~~
其實功課就唔係特別多既
全星期內有中英數聖經各一
k1全部都係簡單油顏色圈野
不過....遇著我個女勁唔專心同懶
一做功課就話眼瞓

我真係想死呀!!

是每日都有中英數聖經,或是一星期加埋呀,噤都唔算多,噤有冇測驗之類呢,請不要怪我多問呀,因我女女9月開始讀K1.妳個女是讀早午或下午呀.

原帖由 colourlu 於 10-1-28 00:12 發表
哈哈.....講到功課!!!
我真係.....好頭痛呀~~
其實功課就唔係特別多既
全星期內有中英數聖經各一
k1全部都係簡單油顏色圈野
不過....遇著我個女勁唔專心同懶
一做功課就話眼瞓

我真係想死呀!! ...

Colourlu樓主,請問以下説法是否真實呀.[但係聽聞而家個新校長唔鍾意收番自己既學生, 收哂出面既, 連 interview 既機會都冇! 而且聽聞幼稚園老師走得好密, 有 d 担心!  仲有仲有, 又有人話聖羅撒幼稚園既課程太淺, 好多出名既小學都唔收!]

原帖由 Prettyabc 於 10-1-28 11:21 發表
是每日都有中英數聖經,或是一星期加埋呀,噤都唔算多,噤有冇測驗之類呢,請不要怪我多問呀,因我女女9月開始讀K1.妳個女是讀早午或下午呀.
‹ 上一主題|下一主題