用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 請COMMENT 灣仔聖若瑟,適合反叛小孩嗎?
go

請COMMENT 灣仔聖若瑟,適合反叛小孩嗎?

我的小朋友比較難搞,反叛和"受軟唔受硬",ST. JOSEPH 有這方面經驗的老師嗎? 對於這類學生學校會怎樣處理?

THANKS!

入到先考慮

我也有同樣顧慮,究竟傳統保守,着重催谷的名校是否ー定適合性格活潑好動有主見的小朋友?還是活動教學才不致埋没小朋友天份?這對選校策略很重要

讀聖若瑟的小朋友最近要自律和肯自動做功課。唔係媽媽會好辛苦。

原帖由 babycookie 於 09-8-31 21:07 發表
我的小朋友比較難搞,反叛和"受軟唔受硬",ST. JOSEPH 有這方面經驗的老師嗎? 對於這類學生學校會怎樣處理?

THANKS!

反叛的小朋友入ST. JOSEPH會死得好慘好慘..........
老師只係狂罰,狂留堂,狂見家長.........
他們出名惡和冇責任.
無知是福

真的嗎?嚴師最後有否出高徒?太頑皮有時都要罰下既

原帖由 jnwchan 於 09-9-17 19:55 發表
真的嗎?嚴師最後有否出高徒?太頑皮有時都要罰下既

真的,但他們沒有當小朋友是徒弟或學生...........
只關心有冇人影响學校的成績,一係勸退一係不定賴家長有冇教/幫小朋友.
話分兩頭,能留底的,成績都好好.
要唔要入,up to you la.
無知是福

我個仔讀緊小三,話o的老師都唔係成日罰人同留堂。有o的老師都好好o既。
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid124/pc8cd38426a2b9c43ddb759c6a85e9005/f80dbb2f.jpg.orig.jpg[/img]

各位家長,其實校内成績好的是否一定文静好乖,成績差的是否一定好曳。據我所知資優兒童都好活躍反叛架喎

原帖由 brian61950 於 09-9-17 15:15 發表

反叛的小朋友入ST. JOSEPH會死得好慘好慘..........
他們出名惡和冇責任.

請問你有小朋友在st.jo讀緊 或 讀過嗎?  點解你答得咁肯定, 而且帶著恨氣.

原帖由 brian61950 於 09-9-17 15:15 發表

他們出名惡和冇責任.

你講的情況, 係咪高小才發生, 因為我仔讀緊初小, 老師, 校長都好好.   因為我仔兩年都同一個非常有名(頑頗)的小朋友同班, 學校老師, 都無你說的情況出現.  所以, 我覺得學校都好仁慈, 好包容.  這點我係好欣賞

我覺得老師只喜歡聽話受教的小孩,如果小朋友是性格巨星,條路就比較難行,而且一年級是十分重要,如果學校一開始就覺得你小朋友好,他們就會一直給他機會,相反的話,小朋友要盡很大努力改變老師的睇法。老實說,學校不是差,但真的很重成績,只要小朋友成績好,學校就會給小朋友很多機會,但若然小朋友成績一般,學校根本不會care,因為他們覺得這是家長的責任。坦白說,如果我再有一個小兒子,我相信我不會送他進St. Jo. ,因我不忍心看見小朋友的自信心被他們踐踏。當然,如果你的小朋友是精乖伶俐,他就會如魚得水。但千萬不要在這裡追求愉快學習。

Ianmammy, 你的小朋友現在多大呀? 你及你的小朋友好像有過不愉快的經歷在過去的學校生涯.

原帖由 Ianmammy 於 09-9-17 23:44 發表
我覺得老師只喜歡聽話受教的小孩,如果小朋友是性格巨星,條路就比較難行,而且一年級是十分重要,如果學校一開始就覺得你小朋友好,他們就會一直給他機會,相反的話,小朋友要盡很大努力改變老師的睇法。老實說,學校不是差,但真的很 ...

其實我都同意你既講法, 不過其實真係好睇個別老師, 不過在傳統名校中, 我相信比較少見。

原帖由 Ianmammy 於 09-9-17 23:44 發表
我覺得老師只喜歡聽話受教的小孩,如果小朋友是性格巨星,條路就比較難行,而且一年級是十分重要,如果學校一開始就覺得你小朋友好,他們就會一直給他機會,相反的話,小朋友要盡很大努力改變老師的睇法。老實說,學校不是差,但真的很 ...

唔好嚇我啦!

唔駛驚 ~~ 我個仔都不是聽教聽話果類(仲要好難教) ~ 其實呢樣野我都預左 ~~

ahpei

原帖由 GogoCheung 於 09-9-18 09:54 發表

唔好嚇我啦!

我覺得 St. Joe 都有很多好老師, 我個仔
到現在讀緊3年班都末遇過唔好的老師,
升上小學後人亦变得有自信. 可能升上高小
學校會要求高拉.
其實很多地區名校的要求比傳統名校還耍厲害, 所以不要給嚇倒, 入到先算吧!

勸退好大件事了,咁就唔可以入左先算喎,其實多唔多學生退學呢?

原帖由 jnwchan 於 09-9-19 23:29 發表
勸退好大件事了,咁就唔可以入左先算喎,其實多唔多學生退學呢?

如果自問個仔唔聽教, 讀書唔自動自覺,又懶散又多口,又冇一技之長既話, 我就奉勸佢唔好諗讀第二間好過啦 !  好在我仔仔冇以上問題, d 老師重好錫佢, 又讀得開心,又有自信,我要多謝各位老師 !有時見d同學仔真係好曵,老師唔罰,佢地係唔會知錯!

Totally agreed.
學校是大班教學, 老師很難對個別同學特
別照顧, 當然每個老師會喜歡受教的學生.