用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你會唔會比bb兩歲讀幼兒園,請分享
go

你會唔會比bb兩歲讀幼兒園,請分享 [複製鏈接]

你會唔會比bb兩歲讀幼兒園,請分享

我在考慮是否要比bb2歲讀書,請問好唔好呢,有朋友話可以等到3歲

Re: 你會唔會比bb兩歲讀幼兒園,請分享

I will let my son 2歲讀書 as he doesn't like other people to touch him or play with him.Once they try to play with him , he will cry loudly.
我個寶貝仔係屎撈B

其實要睇你BB和你是否覺得有冇需要,好似如果你BB有和人相處問題,說話問題,自理能力或溝通方面你覺得佢唔係幾好,咁早D比佢讀書係好事,因為佢會係學校學倒以上事情,又或者你覺得BB冇以上問題,但佢自己一個在家好悶,也可以考慮比佢早D返學,唔需要一到2歲就要返,可考慮2歲半插班也可,所以要唔要BB早D返學,係視乎你和BB的實際需要,可以好好考慮!

我囡囡剛於8月入讀n1, 我成7月先問學校, 好彩重有位。之前無諗過比佢讀架, 但當佢2歲4個月左右, 覺得佢1個人好悶, 成日o係屋企睇電視。重有,大大o下佢有d脾氣law, 今年又要報學校喎, 既然係咁, 不如比佢返學, 何況佢返學只不過係玩, 學同小朋友sharing, 又可以學下禮貌。

真係有用架, 雖然返左1個月左右, 但係改變好明顯, 起碼無成日發脾氣, 好多野重自己嘗試去做。

N1 最大的好處是學習"自理", 例如:自己吃飯, 自己如廁, 自己整理衣物, 穿鞋子; 又會學習其他常規, 例如守秩序, 分享 ...  當然都會學到些少其他知識。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

我老公成日不在港,我又返工,我地親戚朋友又少有kid同佢玩,佢又遲講野,所以我有比仔返2歲班。當年我都比人話side$(chiu,佢冇$比自已個讀仔之麻!),又話我仔特別"驚"貴,我媽話我冇陰功tim!side氣!

同意返吾返2歲班,好視乎你比到個咩環境你小朋友,吾好人地話吾使就吾使,話要就要law。

Hi,

我都話yes! 講得正確Wo!同妳一樣!

fionshing :

俾我再揀, 我都係會俾個女返2歲班......

雖然:
1) 初初返學成日病;
2) 俾人覺得好無陰公, 甘細個就要返學;

但係個小朋友會:
1) 無甘悶, 尢其屋企係得一個細佬, 大人返晒工;
2) 學懂獨立, 大小便, 食飯, 執拾, 合群, 禮貌;
3) 表達能力進步很快.

我個女第一日返pre-nursery就只有2歲1個月, 好快適應學校生活; 而家3歲1個月係另一學校返緊K1, 係學校已完全可以獨立, 唔須要老師幫佢執拾茶具, 進食或去洗手間, 呢d全部係pre-nursery已經學左.....

不過我覺得返pre-nursery最好選屋企附近的, 因為年紀始終細, 坐校車少不免會擔心, 一旦遇上頭暈身"興" or 返風落rain, 家長/工人都可即時去接佢.....

florence,

嘩好贊成你所講,我個仔8月份開始返,依家仲係適為期.雖然,返學仲係喊,但返到屋企成日唱新歌,食o野又企埋o左,希望仔仔快o的適應啦!!!!

After seeing your experience and suggestion, I will send my boy to N1. I think it's better than at home, because grand-mom & grand father spoil him much

我都想俾囝囝返n1,但只想他兩歲半才讀插班,唔知是否每間幼兒園都收插班呢?

要打去問,讀下學期多數下午班。我仔都係舊年下學期才夠2歲,下午班才有位,今年K1至讀上午班。

冬日勳章

ctf1029 寫道:
我都想俾囝囝返n1,但只想他兩歲半才讀插班,唔知是否每間幼兒園都收插班呢?

多數都會收插班,如果唔係太出名的學校,好多時都會有位。
好多時,學校都會提議你月頭返學。

我個仔出年2歲, 我都打算比佢返學, 唔使成日一個人係屋企咁悶, 我個工人講嘢又唔正, 我唔想個仔日日對住佢學晒佢啲口音

My girl is now 14 months, will apply for her to go 2005 N1.

我想問我囝囝明年年頭就足2歲, 你o地覺得明年2月插班讀N1, 還是等到明年8月先正式讀N1呢????

I'll send him to nursury once my son is 2 years old, not to wait for next term.

我個仔就8月尾足2歲,生左日唔夠幾日就返n1,仲係全日,佢都好易適,雖然只係返左幾日,但都覺佢唔同左,若覺得全日太長時間,返半日都好,起碼等佢習慣同其他人講野,對第日考幼稚園一定有幫助。

我個仔而家13個月, 我都諗住比佢讀n1, 不過如果到2歲都未識自己食飯同去廁所, 咁返到學校得唔得架呢?

我想問係米唔係間間學校既n1都有上下年斑架?
有無人識慈雲山有無上年斑既呢?

唔該晒~~

CF 寫道:
我個仔而家13個月, 我都諗住比佢讀n1, 不過如果到2歲都未識自己食飯同去廁所, 咁返到學校得唔得架呢?

哩d學校會教, 入學都是為這些, 所以不用擔心!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~
‹ 上一主題|下一主題