用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 星期二檔案" 亞氐保加症" , 睇完好恐..... ...
go

星期二檔案" 亞氐保加症" , 睇完好恐..... [複製鏈接]

講佢地大咗... 多數只係讀到高中,大學機會微乎其微....
真係好心痛..
有冇過來人可講一下呢d小朋友大個會如何? 真係好似電視話" 只可做低下層工作?
   0    0    0    0
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

醒目開學勳章

唔好睇得咁灰喇,天生我才必有用,可能小朋友較強果面未俾人發現

因為亞氏保加症,最弱的地方在於社交能力,而且興趣狹窄,要幫他們擴闊,是十分不容易的事.而且他們的話題很容易會兜回去自己有興趣的話題上,對於現在的會話口試和見工時面試,都會構成不利的.
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

我的小朋友是自閉症,如果將來他可做低下層的工作,即使是清潔工人,快餐店職員,司機,我覺得都無所謂,只要他可照顧自己,開心地生活就得啦!

就算你好叻,那又如何,不是由朝做到晚,或者可以買大屋住,但咁忙,有多少時間"駛"錢,又有多少時間在家,與家人共聚呢!

Frankly speaking, 我以前都覺得阿仔大咗做任何工作都無所謂.但如果小朋友真是大個咗,好現實佢會自己同人比較的時候就唔同了,睇昨晚的節目,個小朋友不但找唔理想工作,還只可以做兼職在快餐店,佢好開心嗎 ?

I have known an asperger girl for seven years.   She is now studying a full-time degree course in a local university.  Her story of growth is very very similar to the girl on the TV programme.  Parental support is the major factor for her success.
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

昨晚看到此節目,我同老公都覺得好心酸 ,好像節目第一節o個小朋友要請小朋友吃小食才能有小朋友同她玩,看到媽媽講到想哭,就感受到幾難過。

講真,如果真係讀唔到書,做低下層工作都要心甘情願啦...就算正常人都一樣.社會就係甘玩實, 唔好想得甘簡單, 女仔就話嫁人姐. 男仔呢? 父母養佢一世咩? 佢都要養妻活兒吧....
依家講緊就算讀到都搵唔到工....

原帖由 jeffluk 於 08-9-17 13:32 發表
Frankly speaking, 我以前都覺得阿仔大咗做任何工作都無所謂.但如果小朋友真是大個咗,好現實佢會自己同人比較的時候就唔同了,睇昨晚的節目,個小朋友不但找唔理想工作,還只可以做兼職在快餐店,佢好開心嗎 ? ...
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

冇錯,唔係人人都找不到理想工作,但大部份都夠頭痛啦...你睇下個校長幾後悔收咗個學生.出來社會仲難行.

請問如昨晚沒有看在那裹可以翻看 ,因我回家已經做完但又見您們講到咁恐佈 ,因我家都有一個等待証實是否亞氏保加症的朋友仔,好担心呀請幫幫手。Thank you so much!

係呢度睇啦:-
http://ucash.in/2a95242?http%3A//www.kidoors.com/viewthread.php%3Ftid%3D175876
原帖由 yinsinmama 於 08-9-17 19:48 發表
請問如昨晚沒有看在那裹可以翻看 ,因我回家已經做完但又見您們講到咁恐佈 ,因我家都有一個等待証實是否亞氏保加症的朋友仔,好担心呀請幫幫手。Thank you so much! ...

我個仔有自閉症傾向...我都冇諗過佢第日要點叻點好, 因我們要面對現實, 我都覺得只要佢能自力更生,我已滿足及感恩了.

原帖由 tc2006 於 08-9-17 11:18 發表
我的小朋友是自閉症,如果將來他可做低下層的工作,即使是清潔工人,快餐店職員,司機,我覺得都無所謂,只要他可照顧自己,開心地生活就得啦!

就算你好叻,那又如何,不是由朝做到晚,或者可以買大屋住,但咁忙,有多少時間"駛 ...

回覆 # 的文章

睇完套片,都有d唔開心.

我同事 30歲 女, 文員, 亞士保加+潔癖, 比差不多全公司人排斥. 佢媽咪60+ 歲都會每天到公司接送佢.

我都唔想個仔第時冇朋友...

Don't lose hope

Personally, I know 2 boys who were diagnoised as Asperger. Both in primary 3, one studying in 保良局蔡繼有學校 and the other studying in La Sella. I have very close contact with both. (i.e. seeing them a few times every month) Both have above average academic standard. I think they will both go to university.

Regarding the boy you mentioned (the primary one), other that Asperger, he also has ADHD and 讀寫障礙. So, his problem is more complicated than just Asperger.

Regarding the principal, personally I don't feel she regret accepting that little boy wow....

原帖由 dder 於 08-9-17 18:13 發表
冇錯,唔係人人都找不到理想工作,但大部份都夠頭痛啦...你睇下個校長幾後悔收咗個學生.出來社會仲難行.

唉!大家看完此片,真的百感交雜,我都感到心酸,我仔仔也是有自閉傾向,最大的問題也是社交,但好快我就同自己講,唔好看得咁灰,每個人也有其存在價值,不一定要找到好工,才是有價值的人,而且將來有咁多變數,擔心咁多,又有什麼用﹖最重要積極面對,在能力範圍之內,教好小朋友,無論他將來是如何,大家也是未知之數,但我們現在還有能力去嘗試改變他的將來,所以盡力而為啦!看完片後,我老公也很擔心,但我對他說,看來我們兒子也沒有片中個案那麼嚴重,那不應該慶幸嗎﹖雖然這樣說不好,但也不失為一句好安慰說話。大家一起努力吧!
<a href="http://www.picgoo.com" target="_blank">[img]

原帖由 PoohBB 於 08-9-19 00:24 發表
睇完套片,都有d唔開心.

我同事 30歲 女, 文員, 亞士保加+潔癖, 比差不多全公司人排斥. 佢媽咪60+ 歲都會每天到公司接送佢.

我都唔想個仔第時冇朋友... ...

你同事30歲,年紀這大,當時有亞士保加嗎?

Never give up

My son is diagnosed to have suffered from high function, ADHD and asperger by different professionals.  Sometimes, I am very angry with him who does silly thing and loses temper unreasonably.  I read books and search information.  I try to calm down to help him.  Now, my son receives services from different professionals.
I try to look for his strengthen.  After developing his strengthen, he will have strength to tackle or improve his weakness.  Don't focus on his weakness but encourage him to try.  Like the best swimmer in Olympics, 菲比斯.

Never give up but try.  You are the only one to help him/her.
‹ 上一主題|下一主題