用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 2008 N1BP@開學大吉
go

2008 N1BP@開學大吉 [複製鏈接]

dear all,

hello ! everybody)))
(學我個囡angie呀, 佢日日番學去到校門前,
見到d 著制服0既職員一定大叫呢句出0黎,
以為自己係ms hong kong? )

我地暫時0向呢度講住先啦!!
如果覺得呢度吾適合傾計, 先再move都未遲!!
   0    0    0    0

all:

今日係第8日上堂啦,
大家都ok嗎??

我個囡都叫ok, 無喊,
不過比班主任話佢答問題時, 成日answer by shoutting!!

下星期正式開始自己上校車啦!
呢個星期都仲係工人同佢上去程校車,
回程就坐taxi!
你地呢??

我個仔第一日大部份時間都睡著了zzz,寶姐叫他食茶點時,他仲話「我要摟計呀」

第二日冇瞓,只哭了10-15分鐘,但老師話他唔專心,成日掛住周圍望!又唔肯聽老師說話!

回覆 # 的文章

hi hi,
我個囡都係無喊呀! 不過唔知佢係唔係雲遊嗟? 這兩日都是印姐接送, 只知佢無喊, 其他都唔知呀!!!!!! 唉!

我個女都係N1BP, 佢返學都無喊, 老師話佢好獨立, 都ok

阿女由9月3日已經坐校車返學啦, 可以有哥哥陪佢(我大仔喺km讀k2), 所以佢都ok一仲好開心咁同我地say bye bye

你地係邊區上車? 車程遠嗎?  我地美孚上車, 車程大約20分鐘。

原帖由 3X 於 08-9-10 12:12 發表
all:

今日係第8日上堂啦,
大家都ok嗎??

我個囡都叫ok, 無喊,
不過比班主任話佢答問題時, 成日answer by shoutting!!

下星期正式開始自己上校車啦!
呢個星期都仲係工人同佢上去程校車,
回程就坐taxi!
你地呢?? ...

老師有無call你呀? Ms Bernie昨日call我, 講咗阿女呢兩日的情況..又或者你可以call老師了解吓..

原帖由 arcling 於 08-9-10 16:17 發表
hi hi,
我個囡都係無喊呀! 不過唔知佢係唔係雲遊嗟? 這兩日都是印姐接送, 只知佢無喊, 其他都唔知呀!!!!!! 唉!

LikLik:

hi! 你個囡咩名呀???
我地開學第一星期有見過你嗎??
班主任前2日都打過比我,
都有大概講過情況, 佢話約1星期會打2次比家長的..
我估呢個星期五會再打0黎!

下星期開始上下校車自己0架啦,
你個囡有哥哥陪當然好好多..
對於獨自上車0既小朋友, 希望一切順利啦!

我0向觀塘上車, 去程早1小時上車,排左頭站(唉)
回程排番頭站20MINS左右~
不過好在我個囡吾會暈車浪,又中意坐車,
所以呢幾日坐成個鐘車都好ENJOY,
不過之後就吾知點LU!!!!

其實好想知係吾係B班全部係大仔呢?
我見我地圍內幾個..個個都係大仔0甘0既!

arcling:
你個囡係吾係ANGELA??

hyatt:
你個仔又係邊個?? 大家相認番好D WOR!

回覆 # 的文章

係呀! 我係Angela媽咪呀! 點解妳會估到
唉! 我都好想知道阿囡返學情況呀! 但MS BERNIE 無打電話比我呀! 不過我星期五都會送阿囡返學, 到時再問啦

原帖由 3X 於 08-9-10 23:01 發表
LikLik:

hi! 你個囡咩名呀???

你個囡有哥哥陪當 ...

我咪係colman媽咪囉!hehe
colman去程半個鐘(排尾二站),回來45分鐘!
下星期可能會搭一程,未決定搭去程定回程!

原帖由 arcling 於 08-9-11 00:15 發表
係呀! 我係Angela媽咪呀! 點解妳會估到
唉! 我都好想知道阿囡返學情況呀! 但MS BERNIE 無打電話比我呀! 不過我星期五都會送阿囡返學, 到時再問啦 ...

arcling:
我都吾知點解估到呀!
直覺囉!

你上次吾係話你個女上校車咩?
幾時開始呀??

all:
吾知大家點安排上其他興趣班的時間呢???
有無人安排0向weekday 上午呀???

我係DANIEL媽咪,我個仔同之前一樣,日日CRY!我今日到阿仔,班入面有個女同學望住我個仔CRY,我見佢個樣有好多問號!唔知阿仔係唔係"客"到佢呢!我打算下學期先學東西!SAT OR SUN學,因為平時番學都怕佢唔習慣!同埋到了3YRS會多D選擇!

hi 3X

我個女叫Carlie, 中文名叫心悅, 上星期二至五我都有陪阿女上堂(星期一就daddy陪), 你地係咪都係返1:30-2:30個組架? 如果係, 可能我地見過:)

你個女係邊個月出世架, 心心係0601的大b。

Hi all,

心心係紅組, 你地呢?

原帖由 3X 於 08-9-10 23:01 發表
LikLik:

hi! 你個囡咩 名呀???

你個囡有哥哥陪當 ...

我只安排weekend上興趣班。心心宜家星期六返跳舞同英文playgroup, 十月開始返音樂班。其實我諗緊佢都返緊學, 好唔好stop咗個英文playgroup呢?  大家比D意見..thanks..

原帖由 3X 於 08-9-11 10:21 發表

all:
吾知大家點安排上其他興趣班的時間呢???
有無人安排0向weekday 上午呀???

...

我地幾個媽咪上周都係番3:30pm-4:30pm
colman係0603仔仔,係黃組

原帖由 alwaysbear 於 08-9-11 14:12 發表
我係DANIEL媽咪,我個仔同之前一樣,日日CRY!我今日到阿仔,班入面有個女同學望住我個仔CRY,我見佢個樣有好多問號!唔知阿仔係唔係"客"到佢呢!我打算下學期先學東西!SAT OR SUN學,因為平時番學都怕佢唔習慣!同埋到了3YRS ...

all:
班主任今日有無call大家?
佢5時pm左右call左我啦!!

alwaysbear
你都講得0岩,
都係等佢番順左,
習慣晒d 時間先再考慮上其他course 0既安排啦!
而家都係sat ,sun學住先算吧!

LikLik:

心心宜家星期六返跳舞同英文playgroup===>
其實之前我都安排過星期六上午一個PG(11:00AM),
下午一個PG(2:45PM),
中間仲趕番屋企比佢小睡同食野,
不過D時間勁趕同埋吾夠休息(我話我呀! 哈哈)
你同一日安排2 PGS, 上堂時間係點0架??

係呀..我地幾個都係上3:30 - 4:30個組,
我地都係黃組.
0甘其實你個班個班主任又會係邊個呢?

我覺得星期1-5都0甘多時間接觸英文,
可能真係吾太需要再上英文PG,
如果真係要JOIN, 都係考慮PHONIC個D英文PG可能好D!
我反而想JOIN 國語PG多D,
之前都番過2個月, 都吾錯呀!
起碼聽到人說國語阿囡吾會怕左.

而家我都係SAT & SUN番緊通利MUSIC CLASS,
同一個感覺統合0既PG,
唉~~ 其實仲想學埋跳舞,國語都擠吾到時間出0黎!
遲D連WEEKDAY都一定要安排埋先夠時間用啦!!!

回覆 # 的文章

all,
我今日confirm了保母車司機啦, 明天回學校辦手續, 下星期二開始! 不過佢係接送幾間學校的小朋友架, 去程就快-只需40分鐘, 回程就耐囉! 因為要等其他學校放學, 要個幾鐘才返到屋企呀! 放學時間太耐, 或者我會考慮只搭單程.

Hi alwaysbear,
今日見到個女同學仔, 會唁會係angela(個頭好多夾仔)? 因為我姐姐話好多同學仔喊呀! 阿囡有叫住姐姐, 不過佢都無喊喎!

暫時我冇再安排個仔上任何pg, 唸住等佢settle down左先算!

我都有興趣想上tom lee,但現家waitlist緊!

3X,

我地係同班呀, 所以班主任都係Ms Bernie, 何老師&洪老師。 只係適應週時學校將一班分開2組(A 組係1:30-2:30, B組3:30-4:30), 9月8日之後2組就會一齊上堂架啦

Ms Bernie昨天下午都有打比我, 佢話心心講多咗嘢(佢之前唔多采老師), 仲話昨日心心同哥哥的茶點盒調亂咗, D印姐姐做嘢真係......

佢星期六係2pm-3pm跳舞, 3:30pm-5pm英文playgroup(兩間center係同一大廈), 我地通常會食完lunch先出發, 上完後就返屋企食dinner。 我都想佢學phonic, 但佢返開pg間center話學phonic要等到識寫A-Z字先, 都唔太明phonic同寫字有乜關係

原帖由 3X 於 08-9-11 23:27 發表

all:
班主任今日有無call大家?
佢5時pm左右call左我啦!!

alwaysbear
你都講得0岩,
都係等佢番順左,
習慣晒d 時間先再考慮上其他course 0既安排啦!
而家都係sat ,sun學住先算吧!

LikLik:

心心宜家星期六返跳舞 ...

LikLik:
Hi!我地係適應週時見過La, 你女返學點ah?

Hi Gauze

你小朋友叫乜名呀? 老師話呀女無喊, 算好獨立, 但就唔肯自己換鞋, 一定要老師幫, 老師話可能係想get more attention喎, 叫我係屋企可以多d鼓勵佢, 等佢多d嘗試自己換鞋。  另外老師亦話佢開始肯講多咗嘢

你的小朋友又返成點呀?

原帖由 Gauze 於 08-9-12 22:27 發表
LikLik:
Hi!我地係適應週時見過La, 你女返學點ah?

‹ 上一主題|下一主題