用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Rosaryhill interview
go

Rosaryhill interview [複製鏈接]

我個女上個禮拜六interview完, 感覺阿女表現麻麻地, 佢平日識唧嘢, 林場就唔出聲, 希望佢覺得我個女仲細, 所以冇期望咁高啦, 我個女1 1/2 yr old...同班唧interveiw小朋友係in k1唧, 咁實表現好d啦...
你地interview成點呢
   0    0    0    0

我個女 in pn。14個月。

我聽幾個朋友講番佢地囝囡intervierw既內容要拉車仔、問顏色、問眼鼻位置、問生果名、搭積木、pizzle…

我都唔知我個女表現算好定唔好,因為佢in 既題目都同佢地唔同,一開始就有個講英文既miss同我地傾計,佢只係拎住d膠duck ,膠魚、turtle同我個女玩,玩同傾左10分鐘左右就叫我地等下一個miss,果個miss係講中文既,佢拎住個橙問我個女知唔知係乜,我個女得14個月知都唔識講啦!跟住問我個女識講乜野字,然後叫我個女放番個pizzl上個板度,我個女有做但做到一半佢就用隻手幫佢放,然後同我地傾左幾句就完喇!全程我個女都一直坐晌樹,無落過地…最後我見個miss睇我個女行路然後好似寫comment 咁…

無人問過我地平時邊個湊個女…等等既問題,我覺得好奇怪。

原文章由 shalalaor 於 07-11-19 11:35 硐表
我個女上個禮拜六interview完, 感覺阿女表現麻麻地, 佢平日識唧嘢, 林場就唔出聲, 希望佢覺得我個女仲細, 所以冇期望咁高啦, 我個女1 1/2 yr old...同班唧interveiw小朋友係in k1唧, 咁實表現好d啦...
你地interview ...

我囝囝考N1, 15個月大, 但表現都好差, 因佢掛住睇其他小朋友玩玩具, 連老師問嘢都唔理. 先用中文叫囝囝俾手上玩緊既玩具老師, 再做上螺絲, 之後問佢名, 又問隻玩具狗點叫. 後來另一個Miss問英文題, 我囝囝平時只識叫爸,媽&簡單既單字, 所以所有問題都唔識答.....:cry:

我囝囝都响17號面試, 同場除咗我囝囝之外, 有另外一個小朋友in K1.  見嘅時候, 老師簡介學校之後, 其中一位老師就俾囝囝砌積木、砌車路、配對鴨仔青蛙同豬仔、砌砌圖等等, 因為我囝囝今日先13個月大, 所以好多嘢都做唔到, 好彩識重clean up同配對到鴨仔.
之後到講英文嘅老師唱head and shoulders, knees and toes, 要囝囝同另外個小朋友跟住唱同做動作, 因為囝囝都未識行, 由我抱住, 我想迫囝囝跟住做, 老師見到就話that’s okay. 最後係拉車仔去攞氣球, 老師都話唔駛我囝囝做.
唔知會唔會因為我個係細仔, 表現無咁好, 所以唔收呢 ?

原文章由 shalalaor 於 07-11-19 11:35 硐表
你地interview ...

梗係唔好啦. 要一個1歲多dd既小朋友分相同物件,又要twist screw, 又要分色,係唔係難左d呢?
而且1個老師又要睇幾個, 講真小朋友既野,叫佢做一次已經好好,如果剛剛唔係睇您個仔, 睇住第二個, 就睇唔到其實您bb已經做左啦, 叫佢再做多次就未必一定再做, 咁老師就以為佢唔識啦~~
咁既interview係咪唔係咁好呢?
[url=][/url]

其實你講得都好o岩…1歲既小朋友可以做到d乜?所以我都唔知佢地點樣去決定收定唔收呢?會唔會父母既表現亦佔好高分數?你知啦,d老師做左咁多年,父母係同子女既關系/溝通 or 呢pair父母係唔係合作(晤麻煩)…

原文章由 袓兒 於 07-11-19 15:59 硐表

梗係唔好啦. 要一個1歲多dd既小朋友分相同物件,又要twist screw, 又要分色,係唔係難左d呢?
而且1個老師又要睇幾個, 講真小朋友既野,叫佢做一次已經好好,如果剛剛唔係睇您個仔, 睇住第二個, 就睇唔到其實您bb已經做 ...

[ 本文章最後由 covermark 於 07-11-19 19:41 編輯 ]

我個女係大清早第一批Interview的小朋友.全個過程都很簡單,只有一個中文老師要求她玩具.另外一個英文老師在旁觀察.可能我早半個鐘已到學校比妹妹熟習環境.基本上要求一個得1.5歲的小朋友能完成所有要求係冇可能,但亞女雖然唔識自己玩,亦乖乖跟住老師續步做囉.

講真, 如果佢乜都識, 咁老師要來做乜?

12月前會放榜, 收到信通知得唔得. 老師話未決定今年收生多少,視乎Interview嘅情況.祝大家好運!

係啦, 兩個禮拜後等通知嘛...希望得啦!
真係好難過佢地會點判...

原文章由 shalalaor 於 07-11-20 10:29 硐表
係啦, 兩個禮拜後等通知嘛...希望得啦!
真係好難過佢地會點判...

大家有消息未??
[url=][/url]

我都未有消息, 希望大家好運

原文章由 袓兒 於 07-11-23 16:05 硐表

大家有消息未??

豬仔肥,

Bol話我知玫記尋日(23rd)同26th會寄信,祝大家好運!

原文章由 豬仔肥媽咪 於 07-11-23 22:30 硐表
我都未有消息, 希望大家好運

Ling :
我真係冇信心, 因為隻囝表現真係唔好
又係陪跑

原文章由 covermark 於 07-11-24 09:21 硐表
豬仔肥,

Bol話我知玫記尋日(23rd)同26th會寄信,祝大家好運!

回覆 #11 covermark 的文章

Dear all,

昨天到學校接囡囡放學,見到office很忙,很多信件,聽老師說PN的位多些,大約4選1,N班由於本身有4班PN要升N班,所以餘下的位不多,很多要waiting list,全日班更一早便full了,祝大家好運!

4選1就c喇!

daisy100,
你知唔知PN有幾多人in ?

原文章由 daisy100 於 07-11-24 15:34 硐表
Dear all,

昨天到學校接囡囡放學,見到office很忙,很多信件,聽老師說PN的位多些,大約4選1,N班由於本身有4班PN要升N班,所以餘下的位不多,很多要waiting list,全日班更一早便full了,祝大家好運! ...

原文章由 daisy100 於 07-11-24 15:34 硐表
Dear all,

昨天到學校接囡囡放學,見到office很忙,很多信件,聽老師說PN的位多些,大約4選1,N班由於本身有4班PN要升N班,所以餘下的位不多,很多要waiting list,全日班更一早便full了,祝大家好運! ...

消息可靠嗎?
N班是否即係K1/3歲?
全日班FULL左? 我申請全日班喎!

回覆 #14 covermark 的文章

Hi, cover mark,

真係唔知有幾多人in PN, 剩係知上午收2班(去年我囡囡每班只可收21人),即42人,下午收2班,也是42人,下午好似多半小時上課的。

Hi, 610 PN班是2歲, N班是3歲,我囡囡明年4歲,升Lower班,不能和你們做同學仔了!

原文章由 daisy100 於 07-11-26 00:48 硐表
Hi, cover mark,

真係唔知有幾多人in PN, 剩係知上午收2班(去年我囡囡每班只可收21人),即42人,下午收2班,也是42人,下午好似多半小時上課的。

Hi, 610 PN班是2歲, N班是3歲,我囡囡明年4歲,升Lower班,不能和你們做同學仔了! ...

禁N班全日班一班有幾多人呀?
是否好似你話...已經full哂,多數都要waiting list?

好消息.剛剛收到信喇!! 上午PN班收咗妹妹. 加油! 祝大家好運!

I also apply PN class, but in waiting list

is my daughter too small (14 mouth).

好開心! 已收囝囝PN下午班!
(因為囝囝只得1歲1星期大[細仔]及表現一般)
‹ 上一主題|下一主題