用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 08/09報李宗德既家長請進!!
go

08/09報李宗德既家長請進!! [複製鏈接]

08/09小一入學申請表有得download啦!!

http://www.wfjlps.edu.hk/pdf/06/application/App_Form_01.pdf
   0    0    0    0

申請表我都已經寄出啦!

但現在問題是怎麼準備 Profile?

有人能給我一點意見嗎?

記得以前李宗德家長講, 個profile一般十幾頁 , 頭2頁係個人簡介 , 跟住加封校長推薦信 , 同自薦信 , 然後加幾頁小朋友相和家庭相! 最後就係加小朋友既課外活動證書, 字唔洗太多.

唔知今年多唔多人報呢? 依家都有d緊張tim

我都交咗form, 但係唔知幾時先會收到佢地o既reply呢... 唔知會唔會冇得interview呢.. 好緊張

原文章由 Dicky_Ma 於 07-8-3 08:10 硐表
記得以前李宗德家長講, 個profile一般十幾頁 , 頭2頁係個人簡介 , 跟住加封校長推薦信 , 同自薦信 , 然後加幾頁小朋友相和家庭相! 最後就係加小朋友既課外活動證書, 字唔洗太多.

唔知今年多唔多人報呢?  ...

請問申請表及Profile, 唔係一起交的嗎?
我朋友是一起交到學校的, 是給學校先了解小朋友!

原文章由 cymycf 於 07-8-2 14:54 硐表
申請表我都已經寄出啦!

但現在問題是怎麼準備 Profile?

有人能給我一點意見嗎?

原文章由 happymamma 於 07-9-13 20:33 硐表
請問申請表及Profile, 唔係一起交的嗎?
我朋友是一起交到學校的, 是給學校先了解小朋友!

各位家長 :

如對PROFILE有問題 , 你地可以入去 http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1089859&extra=page%3D1 呢個TOPIC度睇吓架 ! 如有任何問題 , 歡迎發問 !
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-14 02:07 硐表

各位家長 :

如對PROFILE有問題 , 你地可以入去 http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1089859&extra=page%3D1 呢個TOPIC度睇吓架 ! 如有任何問題 , 歡迎發問 !

家熹媽咪,

本人係新加入及我都係幫囡囡報左08/09李宗徳, 由於我係寄晒form之後先開始睇呢個網, 而我亦在寄form時並未有連同profile (其實係連profile都未開始做 ), 我想問其實係未一定有profile會好d, 以及可否分享一下封自薦信應該點寫同係未用英文會比較好呢?

以後請多多指教:loveliness:

原文章由 Ceci媽咪 於 07-9-20 07:08 硐表

家熹媽咪,

本人係新加入及我都係幫囡囡報左08/09李宗徳, 由於我係寄晒form之後先開始睇呢個網, 而我亦在寄form時並未有連同profile (其實係連profile都未開始做 ), 我想問其實係未一定有profile會好d, 以及可否 ...

Ceci 媽咪 :

首先歡迎你加入先 , 第日希望有緣同你女女做埋周學仔啦 !

Profile 其實唔係話一定要做 , 如果你有時間既話 , 多做一份都冇壞 , 以我所知 , 好多家長都係交左表先知要做Profile , 佢地就會後補返學校 , 或者面試當日帶同一齋比老師 , 前者都可以 , 只要去到校務處 , 講抵小朋友咩名 , 申請編號就得 ! 後者就要博一博喇 ! 因為面試當日 , 老師們都好忙 , 佢地未必有咁多時間去睇小朋友個Profile , 如果你選擇後者 , 我提意你可以咁做 :

1. 第一/二頁擺相 , 同個人資料 .
2. 第3頁打後 , 全部放晒相 , 最好將d相分類 , eg : 生活相 , 校園相 , 比賽相 等 ....
3. 加埋d最近期既証書 , 最好就以你覺得成績較好既文前面啦 !

自薦信你可以睇吓我地置頂topic ---> 有關【Profile 制作】 因為版面問題 , 可題會走晒位 , 但都唔緊要架 ! 如果有雖要既話 , 你可以留抵你個e~mail 比我 , 我send比你丫 !

英文定中文自薦信好 ? 其實2者都得 , 隨你喜好 , 呢個問題唔大 !

日後如有其他問題 , 可以多d上嚟 , 睇吓我地置頂既topic , 果幾個topic , 都係為新生家長同準備報考既家長提供一點溫馨提示 , 再有唔明既話 , 都歡迎你上網問我地 , 大家都會好樂意去幫你架 !
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

家熹媽咪,
好多謝你咁快覆我同比咗d咁好嘅意見我呀 :)

原文章由 Ceci媽咪 於 07-9-20 16:48 硐表
家熹媽咪,
好多謝你咁快覆我同比咗d咁好嘅意見我呀 :)

^^ 唔駛客氣 !

請問大家收到信未
我收到了, 但未能派小一學位, 是否要再寫叩門信

[ 本文章最後由 happymamma 於 07-10-22 19:14 編輯 ]

原文章由 happymamma 於 07-10-22 19:11 硐表
請問大家收到信未
我收到了, 但未入派小一學位, 是否要再寫叩門信  

如果第一輪未被收倒既話 , 咁你可以等第二輪後補位 , 如果重係擔心既話 , 我見早2年都有家長會先下手為強 , 喺第2輪既後補位公報前 , 就上門叩門 !

原文章由 家熹媽咪 於 07-10-22 19:15 硐表

如果第一輪未被收倒既話 , 咁你可以等第二輪後補位 , 如果重係擔心既話 , 我見早2年都有家長會先下手為強 , 喺第2輪既後補位公報前 , 就上門叩門 !

信上沒有寫後補輪後, 咁第二輪後補位是否學校才知輪後第幾位

我仲未收到信呀!! 好驚呀! 唔知有無人好似我咁, 仲未收到信呢??

原文章由 happymamma 於 07-10-22 19:21 硐表

信上沒有寫後補輪後, 咁第二輪後補位是否學校才知輪後第幾位

原文章由 Dicky_Ma 於 07-10-22 19:34 硐表
我仲未收到信呀!! 好驚呀! 唔知有無人好似我咁, 仲未收到信呢??

Dicky ma

會唔會分幾輪寄出信呀?
唔駛咁擔心住,等多兩日先啦!

唉! 都唔知呀!   唯有聽日再睇下啦!  

原文章由 seven7 於 07-10-22 20:55 硐表

Dicky ma

會唔會分幾輪寄出信呀?
唔駛咁擔心住,等多兩日先啦!

無諗過唔得! 小朋友中英普能力都無問題, 李宗德小二生也驚訝他的聽講能力, 係唔識玩飛行棋! 囝囝回家也講到比我知入課室後發生既事! 唔知家長份卷計唔計分, 如果計就可能扣分, 因我地無預備...!!

原文章由 Dicky_Ma 於 07-10-22 21:06 硐表
唉! 都唔知呀!   唯有聽日再睇下啦!  

Dicky_Ma,

你今日收到信未呀?
今日都好似有甚他媽咪收信喎,
你快d睇下有冇?

原文章由 happymamma 於 07-10-23 01:15 硐表
無諗過唔得! 小朋友中英普能力都無問題, 李宗德小二生也驚訝他的聽講能力, 係唔識玩飛行棋! 囝囝回家也講到比我知入課室後發生既事! 唔知家長份卷計唔計分, 如果計就可能扣分, 因我地無預備...!! ...

happymamma,

我記得以前有媽咪講過話佢地收生,唔識英普都唔緊要,
因為呢d可以入學時先學架!

我估佢地主要考小朋友反應,社交能力,自理能力......
係呢,你小朋友有冇講面試時有咩特別事發生?
會唔會有d野發生左?

至於個份卷,我估大部份家長都無準備到,
因為我地都一直以為係一齊入去interview,
去到先知要家長考試......

你不如打去學校,睇下佢地可以點做waiting list?
同埋我估過左今個星期六,有部份人會放棄個位,
你可以早d聯絡佢地,睇下有冇機會?

希望你都成功,一齊做同學仔!

原文章由 seven7 於 07-10-23 14:35 硐表

happymamma,

我記得以前有媽咪講過話佢地收生,唔識英普都唔緊要,
因為呢d可以入學時先學架!

我估佢地主要考小朋友反應,社交能力,自理能力......
係呢,你小朋友有冇講面試時有咩特別事發生?
會唔會有d野發生左?

至於個份卷 ...

seven7,

多謝你! 我既小朋友是細囝, 當然反應, 社交及自理能力比人慢! 但算是個乖乖仔! 當日沒甚麼特別事情發生, 只是不懂玩棋!

我打去學校問過, 要到出年7月才打去再問!

英普能力都唔寄望學校能幫助很大, 只不過以學校有這語言環境給小朋友練習, 而這點元朗區沒有其他學校推行, 我們又唔會搬出九龍, 所以有點失望!
‹ 上一主題|下一主題