用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Strattera 藥一問 (ADHD藥)
go

Strattera 藥一問 (ADHD藥) [複製鏈接]

Strattera 藥一問 (ADHD藥分享)

請問, 有無小朋友食緊 Strattera 藥 (ADHD藥) ? 你地食幾耐至有效呀?

阿仔由10mg (一星期) --> 18mg (一星期) --> 25mg (一星期) --> 現在 40mg (一個多星期), 但都未覺有效.........

你地呢?

謝謝!

[ 本文章最後由 *新希望* 於 07-11-5 16:40 編輯 ]
新學期, 新希望......... : >

我個仔吃strattera,由起初10mg 到現在25mg,吃了差不多
3個月,但我覺得佢一d反應都無,醫生話正常應該會有些反應,
剛加到25mg,如再無任何反應, 就話呢種藥唔啱佢.

我個仔吃strattera,由起初10mg 到現在25mg,吃了差不多

esweet,

請問你睇私家醫生 or 政府醫生?

我個仔初初睇私家醫生, 醫生比 strattera 慢慢一星期加份量, 而家食到 40mg 已7星期, 但還未見有改善.........

上星期終於排到瑪麗醫院(排了13個月), 瑪麗既醫生可以比我地揀食 ritalin or strattera (自費到藥房購買), 我地暫時決定繼續食 strattera (話 strattera 藥起碼食8星期以上至開始有效), 下次覆診至再決定轉唔轉藥!

你而家有無轉藥? 情況如何?

可否分享一下?

原文章由 esweet 於 07-7-30 23:11 發表

[ 本文章最後由 *新希望* 於 07-8-7 11:08 編輯 ]

新希望,
我個仔是看政府醫院,佢現在吃緊25mg,以佢體重來計醫生
話最多食28mg,所以這個份量應該差不多,但我覺得佢一d
反應都無.
佢之前食過concerta,效果很好,但有tics,所以無再吃.

我個仔食到8星期啦, 仲未見有改善....... 嗚~~~~

有無小朋友食左 strattera 有改善架!??

原文章由 esweet 於 07-8-10 21:11 發表
新希望,
我個仔是看政府醫院,佢現在吃緊25mg,以佢體重來計醫生
話最多食28mg,所以這個份量應該差不多,但我覺得佢一d
反應都無.
佢之前食過concerta,效果很好,但有tics,所以無再吃.

我的女兒吃了約半年!但是一開始真的跟沒吃差不多!一點感覺都沒有所以一直家中份量!但半年後有一天她突然不喜歡吃飯了!吃的量變的很少!又加上她眼睛有點黃!所以我開始擔心!我怕事要影響到她!我又問了醫生!她說食慾方面應該多少有些影響!但眼黃應該不關!後來我提議將藥停下來看看!因為現在是暑假!所以我不想她身體負擔太大!這一陣子她停下不吃藥!體重多點!眼黃也沒了!所以我認為是藥的影響吧!但每個人體質不同!也許不適合我女兒吧!

yionyoyo,

下? 食了半年都無改善?? 我個仔而家食了 8星期........

咁請問你會否再打算給她服藥? 你睇私家 or 政府醫生? 醫生會否要求抽血驗?

上月底, 我終於排到瑪麗醫院, 醫生話, 最快見效都係食 ritalin, 不過我見阿仔已食緊 strattera 6-7星期, 所以諗住繼續食睇下效果...........

有無小朋友食 strattera 有效架?

我看的是私家醫生!之前他都有說過多少會有一些副作用!所以要我們留意孩子!但孩子現在有些狀況!所以我就想先停一陣子!
我下次都要再見醫生所以到時我會再跟他討論!我再跟你說說!
但孩子一停要確實注意力變的很弱!這也是我擔心的事!我不知你孩子是哪方面不行!是注意力?還是過動?我女兒是注意力很不好!他倒不是過動喔!所以你要看看!醫生是跟我說這藥是對於注意力不好的所以囉!我女兒是因為這暑假兩各星期瘦了四磅所以我才更擔心!
醫生也建議我停!我有msn你可以上網跟我討論喔!別客氣!大家都是同路人!

sorry!忘了給你msn! [email protected]

yionyoyo,咁你個女食緊藥時,要到幾時才見效嗎?

效果明顯嗎?請分享下:

我個仔由去年11月開始吃這藥, 由最初10mg到現在18mg, 我其實都唔覺得有咩效, 問呀仔佢都話冇用, 我心想其實只係在乎佢自己肯唔肯去控制, 和周圍環境影響.  從暑假到現在都在停藥, 亦不見得特別失控.

其實我有時都唔清楚佢係咪真係adhd, 會唔會係我係佢細個時, 用錯左方法教佢, 又打又鬧, 所以形成佢反叛的性格, 佢係學校的行為就正正是反影我係屋企對佢咁, 所以我現在唔會再係咁, 我會多鼓勵, 少責罵, 反而咁, 我覺得佢態度好左.  但我亦怕佢返學後唔知會點, 所以你們都知我對用藥仍是15/16.:cry:

[ 本文章最後由 blesshim 於 07-8-14 10:32 編輯 ]

我個仔如果1個人時,或同一些比較定的小朋友一起時,
都可以很定.但如同一些較活潑的人一起,佢就勁活躍,
勁多話說,簡直很難停,
其實佢吃strattera,我唔覺很大分別,
但以前吃concerta就很明顯有分別,完全變了另一個人咁,
可惜有tics,受唔到副作用,所以才轉其他藥,就來返學,
的確很擔心,希望情況會有好轉.:cry:

我都擔心就快開學, 但食左 strattera 40mg 第8星期, 都未見有改善......... 嗚~~~~
‹ 上一主題|下一主題