用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 EC的英文水平
go

EC的英文水平 [複製鏈接]

EC的英文水平

你好各位ec家長,

想請問一下你地覺得ec的英文水平如何,小兒是今年準小一生,現在國際學校讀,我地好鐘意ec的理念,有幸小兒亦順利考入,有少少担心ec的英文水平,因為有朋友說ec的英文程度只到國際幼稚園的k2程度,有點怕小朋友的英文到小學會滑落,請大家現任家長比d意見,thank you

Re: EC的英文水平

bebe_c ,

hi, 本來我都有D擔心, 因為我小朋友都係係英文幼園就讀, 我都worry EC 的程度, 但我親新問過現讀EC 小朋友嘅媽咪, 知英文P1 以english oral

我個小朋友現在是EC 小一生. 她也是英文幼稚園的.EC 英文確實唔深, 但係P.1 會着重大量listening 及oral conversation 再加埋phonics,每天也有上網英文閱讀理解功課.第三個學段也開始要一星期一次英文作文. 但不會有大量默書及功課.她enjoy english lesson.  她在課堂上理解英文General Studies 科(常識) 及英文maths 也沒有問題. 因這2科其實會有好多英文生字, maths 也要識解題. 佢handle 得幾好. ,as a result, 我覺得我小朋友英文水準唔差.除中文科好,其餘主科均是英文.她每天接觸英文也不少.其實很多EC小一生英文程度都幾高.

quiz,

聽落去真係好高興, 但都想問下D師資, specially English, are they all native English speaker?

jjmummy

quiz

聽到你o甘講, 我都放心d, 開頭見到你寫"ec 英文確實不深", 真係嚇死我, 因為盧校長介紹學校時, 都話要做到以全英語學習環境, 但後段見到你寫"有大量listening & oral conversation" o甘我都安心d, 其實ec 英文水平, 我諗各家長都一定有d 擔心, 但以我所知, 好多學校一年級都係教番k3 d 嘢, 所以我諗大家不用擔心, 反而我擔心我小朋友越來越talk 得, 但我自己英文就.........   

midcochow & jjmummy,

英文科每星期會有一堂由native enlglish teacher教, 每星期有一堂library課會睇english scholastic 書籍, 其餘english lessons 由本地老師教,但會是2班拆3班教. 而english teachers 平時anytim見到學生都要用英文與學生對話, 所以學生不會只在課堂上才運用英語的. 我真係唔覺得我個女英文差咗. 她亦很喜歡睇英文story books. 亦很容易用英文對答. grammer 唔需要刻意教, 佢都識好多. 暫時我都覺得OK. 更重要是她好喜歡學校,同學,老師和校長.亦可以每天在一個開心的環境學習及成長, 幾好呀!

quiz

你小朋友都好醒目wor, o甘快就可以很容易用英文對答, 仲o甘鐘意睇英文書, 想問一下你小朋友讀幼稚園時英文係咪已經o甘叻呀, 因為我小朋友英文一般, 我覺得佢唔算叻, 但都唔係差, 不過因為係屋企多數都係用廣東話對答多, 所以listing & oral 方面未必好似一般讀國際幼稚園or有非傭照顧o個d 小朋友o甘叻, 而我小朋友最鐘意睇中文書多過英文書, 可能佢自己對英文冇乜信心, 所以我每次帶佢去library 借書, 我都冇阻止佢借中文書(當然最少有一本係英文書啦), 因為就算佢借o個本係中文書, 我都會用少少英文問下佢借o個本圖書嘅內容, 反而佢仲有興趣, 仲成日係答我.    
不過我覺得學英文真係好睇環境, 如果日日都接觸到, 當然好快可以上手, 所以我真係好希望我小朋友可以好似你小朋友一樣d 英文o甘對答自如就好啦   

現階段P1的英文比幼稚園淺。圖書館內借書有限制。P1只可從A﹣D內找圖書看。這些書的內容圖畫比字多,一般不會超過三個字,不用擔心。而英文課亦用中文及英文不斷重覆。唯一問題是原先讀英文幼稚園那些會覺得比較悶。

原文章由 clkbrian 於 07-10-7 08:56 AM 硐表
現階段P1的英文比幼稚園淺。圖書館內借書有限制。P1只可從A﹣D內找圖書看。這些書的內容圖畫比字多,一般不會超過三個字,不用擔心。而英文課亦用中文及英文不斷重覆。唯一問題是原先讀英文幼稚園那些會覺得比較悶。 ...

不用太担心,校長講過今年目標会從去年中文識字轉到英文水平,俾d信心盧校長喇

原文章由 freddielau 於 07-10-7 14:02 發表

不用太担心,校長講過今年目標会從去年中文識字轉到英文水平,俾d信心盧校長喇

請問這個目標成效如何?

我打算幫小朋友報考這間學校,以入讀2009/2010的小一,請問可唔可以分亨一下面試情況及估計佢哋收生要求呢?我哋並不是基督徒,會否較難入讀呢?

謝謝回答!

我哋並不是基督徒,會否較難入讀呢?
絕對無關係

原文章由 PaPa 於 08-7-24 15:23 發表

請問這個目標成效如何?

我都好想知.

同埋究竟學校做左d 乜呢?

原文章由 quiz 於 07-6-13 00:56 發表
我個小朋友現在是EC 小一生. 她也是英文幼稚園的.EC 英文確實唔深, 但係P.1 會着重大量listening 及oral conversation 再加埋phonics,每天也有上網英文閱讀理解功課.第三個學段也開始要一星期一次英文作文. 但 ...

可唔可以講下你小朋友讀邊間幼稚園>

原文章由 MandyLau13 於 08-7-28 09:38 發表

可唔可以講下你小朋友讀邊間幼稚園>

le個問題之前已經有人問過,可search番D舊文。不過其實小朋友讀邊間幼稚園,同入唔入到EC無乜直接關係請放心。

原文章由 Dennisk 於 08-7-28 10:04 發表

le個問題之前已經有人問過,可search番D舊文。不過其實小朋友讀邊間幼稚園,同入唔入到EC無乜直接關係請放心。

我都知唔關讀邊間幼稚園, 但聽聞EC都好難入.  你小朋友INTERVIEW前, 你有無做定工夫? 多謝指教.  

我仔仔舊年考到EC, 但最後選擇了另一間小學, 但我仍相信EC是一間好小學。

我想講我仔仔只係讀TKO的普通幼稚園, 沒有什麼校外比賽獎或證書, 只有一些課外活動證明書(不是獎), portfolio 都好簡單。我個人意見係只要小朋決平常心去面試, 當遊戲咁玩, 不要給壓力他們,有問有答己很好了。我有朋友的仔仔攞到西貢區幼稚園普通話朗誦比賽冠軍都考不到EC, 所以有獎項都有可能考不到的。

當然小朋友面試時不回應少反應係一定會冇咁著數的。家長面試都係平常心去同老師傾計說出心中的意見就冇問題了, 又不要過份討好學校, 老師會知道的。

我仔仔比較主動好奇, 不怕羞, 加上係一月出世大仔, 所以考學校比較著數。家長和小朋友太緊張反而會弄巧成拙。

iwff

原文章由 MandyLau13 於 08-7-28 11:06 發表

我都知唔關讀邊間幼稚園, 但聽聞EC都好難入.  你小朋友INTERVIEW前, 你有無做定工夫? 多謝指教.  

原文章由 iwff 於 08-7-28 11:54 發表
我仔仔舊年考到EC, 但最後選擇了另一間小學, 但我仍相信EC是一間好小學。

請問那一間小學令你放棄播道呢?

PaPa,

每間學校都有其長處及短處, 放棄EC不代表它有什麼問題, 只是我覺得考到一間更適合仔仔的小學, 所以放棄EC。

iwff

原文章由 PaPa 於 08-7-28 14:00 發表

請問那一間小學令你放棄播道呢?

原文章由 MandyLau13 於 08-7-28 11:06 發表

工夫就係,多留意播道啲資料囉,同埋去聽吓簡介會。自己都無特別準備啲乜,學校要乜就畀乜,係咁多炸。
‹ 上一主題|下一主題