用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 SNDAS VS SPN
go

SNDAS VS SPN   [複製鏈接]

想請教一下,學校推薦直接錄取計劃(SNDAS) VS 校長推薦計劃(SPN),兩者之間會否話邊一種成功率較大呢?
而我見直接錄取計劃的成績requirement 似乎好高下,例如某啲科目要達到PG 5以上,全級名次亦要係頭幾名。
假如學生的成績要求未達標、又或者差少少的話,是否一定不會被學校揀中推薦呢?
唔知有過來人可分享一下嗎?謝謝
   12    0    0    0

happyLC2006 發表於 24-7-23 18:07

我女話當日去中大交copy的時候,職員係即時口頭同佢講 ...
好的。大致跟你女一樣。謝謝你。

happyLC2006 發表於 24-7-23 18:07

我女話當日去中大交copy的時候,職員係即時口頭同佢講 ...

(emoji)(emoji)

lctang 發表於 24-7-22 08:11
請問你們子女去完中大交齊true copy 後,是否同樣沒有收到中大任何收據証明已交齊? ...

我女話當日去中大交copy的時候,職員係即時口頭同佢講已經完成,佢仲即時入埋DSE成績,返屋企之後再upload埋DSE成績表。
剛才再打去中大confirm,職員話已經完成晒手續,冇問題了。

請問你們子女去完中大交齊true copy 後,是否同樣沒有收到中大任何收據証明已交齊?

lctang 發表於 24-7-15 22:13
建議你致電所屬大學admission office 問清楚double confirm 一下,可能各大學的要求做法會有所不同。阿女 ...

謝謝你資料,昨天阿女已經和中學班主任溝通了,做法跟你一樣,所以佢打算攞了DSE成績單之後直接影印然後去中大交文件,昨天同中大嗰邊溝通職員都好細心講解,完成呢個步驟就安心了。

happyLC2006 發表於 24-7-15 15:14

請問你意思係做咗邊個動作呢?

建議你致電所屬大學admission office 問清楚double confirm 一下,可能各大學的要求做法會有所不同。阿女經SNDAS獲中大直接取錄,中大要求阿女所有true copy 需由第三者公證人或機構(e.g 自己所屬中學,民政事務處等)作蓋印及簽署,也曾致電了中大double confirm了此做法,所以阿女的中學校長已幫她現有全部的true copy已蓋校印及簽署,只剩17/7 DSE 成績單,阿女打算到時DSE成績單一到手,就在學校影印後就立即再揾校長幫忙蓋校印及簽署,之後就全部cert. and true copy 一次過交去中大。

happyLC2006 發表於 24-7-15 15:14

剛剛問清楚阿囡,佢6月尾時,將所有曾經online submit過嘅cert全部都影印左一份交去大學,佢有帶埋啲正本去,原本諗住大學會對正副本,不過佢話最後只係收晒啲副本冇對過,之後就叫佢收左成績單之後要再交埋

sofayefung 發表於 24-7-15 14:50
回覆 happyLC2006 的帖子

呢個動作,阿囡6月尾已經做左,我見阿囡只係帶D正本入去俾佢地vertify番之前已經su ...

將所有證書攞返去相關機構加stamp嗎?
我見女已將全部證書正本影印咗一份copy,寫上申請編號,佢諗住放榜後直接攞去大學交。
不過而家睇返資料,又擔心自己理解錯,是否需要將全部證書攞去相關機構處理一次?
唔好意思,唔係好明。
唔該晒你先。

回覆 happyLC2006 的帖子

呢個動作,阿囡6月尾已經做左,我見阿囡只係帶D正本入去俾佢地vertify番之前已經submit嘅副本
而家等星期三出埋成績,就要再去一次交埋張成績單

回覆樓主:

請問大家是否需要將正本的成績表及各項證書,帶回取錄的大學辦理手續呢?你哋大學係收正本抑或副本啊?
因為我見佢寫住要求有 stamp,咁即係要帶去公證行?
唔係好明。

我女都話好似發緊夢咁,昨天都有收到通知 Jupas 正式 cancel了,不過放榜後都要將成績表同埋證書嗰啲帶返去學校做紀錄,我諗要過咗嗰一關先叫正式安心。

回覆 Sheep06 的帖子

阿囡都話佢個JUPAS application已經被cancel,最好笑係佢個反應係-->即係佢之前SNDAS application係真係成功,佢仍然覺得好似發緊夢咁

happyLC2006 發表於 24-6-26 12:29
想問大家成功繳交$5000確認之後,是否都今日有收到Jupas的放榜後更改科目時間通知呢?
因為阿女有收到,但 ...

今日Jupas 出左信會 cancel  jupas application

2jkidsfather 發表於 24-6-27 10:09
那你朋友個女現在在大學應付到嗎?
應付到呀..

2jkidsfather 發表於 24-6-27 10:09
失手唧,我相信不會應付不到。除非簡錯科,自己不想讀。

Sheep06 發表於 24-6-26 13:07
收到,它寫This is an auto-generated email,應該所有Jupas 的人都收到。我地先剛剛SNDAS accept 左offer  ...

咁就放心了,唔該晒。

lojo11 發表於 24-6-27 09:03
恭喜已收到offer嘅學生... 上年我朋友個女都係有offer... DSE成績係點都唔緊要了... 不過佢女DSE成績失左手 ...

恭喜已收到offer嘅學生... 上年我朋友個女都係有offer... DSE成績係點都唔緊要了... 不過佢女DSE成績失左手, 比預期少左5-6分.. 如果用DSE成績根本入唔到已收佢嘅學科... 所以真係好好彩.....

happyLC2006 發表於 24-6-26 12:29
想問大家成功繳交$5000確認之後,是否都今日有收到Jupas的放榜後更改科目時間通知呢?
因為阿女有收到,但 ...

唔使交5000都收到個email架
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊