用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 DSE讀三個Electives 和兩個Electives 分別
go

DSE讀三個Electives 和兩個Electives 分別 [複製鏈接]

今年LS變咗CSD。好多學生只讀兩個選修科目,只得Best 5。好多課程繼續要求計6科成績,變相拒絕得兩個Electives 的學生。以前謮好4C+2X, 有好多選擇,以後3C+2X謮得好也少咗選擇。學校有3X讀、只得2X讀、之前揀咗或drop咗做2X,大學選科變得不同。

4    0    0    0

英國top的大學比offer 要有三個electives

licpd 發表於 23-12-9 00:44
UCAS 個website原來當M1/M2係core subject common to all 並不當係electiveHong Kong Diploma of Secondary ...

係呀,英國計DSE core Math + M 才是完整一科,冇修M1/2 就蝕架

poodlema 發表於 24-1-17 11:04
回覆 LeeCC 的帖子

請問樂器包括鋼琴嗎?

Dse music ?
Dse樂器要求包括鋼琴

個別學校要求必須要有鋼琴底,主修可以選擇其他樂器8級

回覆 LeeCC 的帖子

請問樂器包括鋼琴嗎?

Poyau 發表於 23-12-9 17:34
謝謝分享 明白理科2X+M 還可
文科生如只有2X 升學如何?

以我所知,有些大學只計333A,再睇best5 (3C+2X的總分或average),當中要有2nd language(中文有3已滿足此要求),這個當然唔係最top的大學,所以要求唔高的話,3C+Cs+2x都夠,文科學系通常無特別要求考咩科

當講笑,唔叻咪去凍d,遠d的省讀書囉,個邊唔會唔書讀架
回流家庭好多都咁打算,返過去讀書學費同香港差不多,甚至更平都有。

但如果係國際生,咁貴學費,排名又唔高,又要睇333A,咁就唔抵啦,加上某些學科又限定公民才可以入讀,所以加拿大的大學不及英美澳咁受歡迎,除非已計劃移民過去或本身是公民,才會第一考慮加拿大。

LeeCC 發表於 23-12-9 17:28
加拿大多數的大學,3C+CS+2X+M已經夠,如果不是理工科,3X都夠

要入當地最top的大學engineering ,就要3X ...

謝謝分享 明白理科2X+M 還可
文科生如只有2X 升學如何?

Poyau 發表於 23-12-9 15:05
選科組合 2X+M1/2
放洋如中英文唔計 數+M1/2才算1科
文科人要修 M1/2 才夠3科 AL equiv.

加拿大多數的大學,3C+CS+2X+M已經夠,如果不是理工科,3X都夠

要入當地最top的大學engineering ,就要3X+M2

中文一樣要睇,以滿足2nd language 要求

個邊醫科要本科畢業才可以報

LeeCC 發表於 23-12-9 10:53
如果目標唔係神科,外國名大學,2X+M或3X達標已經足夠入大學

各人有自己的選擇,唔係個個都要讀神科既

選科組合 2X+M1/2
放洋如中英文唔計 數+M1/2才算1科
文科人要修 M1/2 才夠3科 AL equiv.

LeeCC 發表於 23-12-9 12:16
正如我係樓上講,1A學生能力高,讀8科,9科都無問題架

但對於能力稍遜的學生來說,讀3X+M,未必搞得掂,6 ...

咪係,呢批學生一向8/9科都冇問題,忽然有班路人甲行埋黎,大家都係為你好,8/9科你搞唔掂,6/7科會幫到你。學生心諗,你唔係問我,係話比我知,我冇思想唔識安排咩?我啲師兄姊一向如是,想當年,你為佢地8/9科出狀元而光榮,今天你話我地讀唔掂8/9科?怪怪的改變~

licpd 發表於 23-12-9 11:50
3X+M的組合應該對偏理科的學生都有利, 如果學生中文弱的理數強, 甘讀PCB+M+ENG+MATH best 6成績贏面會大的 ...

正如我係樓上講,1A學生能力高,讀8科,9科都無問題架

但對於能力稍遜的學生來說,讀3X+M,未必搞得掂,6科贏面有幾大都與佢地無關

LeeCC 發表於 23-12-9 10:53
如果目標唔係神科,外國名大學,2X+M或3X達標已經足夠入大學

del

我識人選修一科文科+VA+music,這個組合對好多EK家長來講,好難明白點解咁揀,但人地目標唔係神科,想入演藝或浸大有關表演的course。

幾多個入醫/法律,幾多個入牛津劍橋,呢個只係中學關心的題目。

mcl233 發表於 23-12-9 01:37

係㗎,以前我都提自己位年輕人,主科係同水平下係大家差唔多 ...
好同意! 我相信個的學校卑學生讀3X+M都係想學生出路多的
而且有的學生主科未必係主菜, 可以靠electives best 5, 6入圍

licpd 發表於 23-12-9 01:31
多謝分析! 你太謙啦, 我會轉達卑年輕人知
不過2X都men唔可以失手任何一科, 而且M1/M2學校都未必開到班
...

係㗎,以前我都提自己位年輕人,主科係同水平下係大家差唔多,大家都冇得揀硬食。所以宜選自己岩食,唔好睇價錢叫餸,叫左唔岩食就麻煩了,餸多仲可以夠飽,叫錯2碟唔岩食就會肚餓,叫岩餸食飯先最要,分別就係呢度~

gracelam 發表於 23-12-9 01:22
其實我想講,3X+M故之然多選擇,即使讀唔嚟自己drop都係一個選擇。

咁只有3x又唔係咁差,認識有人只有3x ...

講呢啲,當然乜都無問題啦,只要自己夠強,冇後備6條友打足全場~

但要留意,Medic係講Best6,即係冇反對你安排7個人出6個~

QFin又指定動作,又係叫你出最好果3個,仲話有後備加分~

7科唔會有問題,咪6條友打足全場囉,唔好失手要換後備~

mcl233 發表於 23-12-9 01:23
哦,原來Eng/Maths/BestPCB有2X,叫餸食飯,咪P/C/B 3選2,再加M1/2,因為Maths/M1/2 都可以2X,呢啲我估 ...

del

mcl233 發表於 23-12-9 01:16
SLaw讀乜㗎?唔知添~

哦,原來,叫餸食飯,咪P/C/B 3選2,再加M1/2,因為,呢啲我估係買保險囉,當然叫餸食飯係選最岩食果啲,例如,換走一科Science~

不過,呢啲大Project,唔好信我,我只識吹水~

licpd 發表於 23-12-9 00:50
嗯嗯, 2X+M對aim high的學生來講真係唔係考慮的選項, 宜家無著LS, 更加要保住3X+M1/M2

...

其實我想講,3X+M故之然多選擇,即使讀唔嚟自己drop都係一個選擇。

咁只有3x又唔係咁差,認識有人只有3x都入到醫及QFin,又唔好講到非3x+M不可!

最後若果學校真係提供唔到3X+M,同年輕人衡量過之後咪考慮轉校
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

mcl233 發表於 23-12-9 01:16
SLaw讀乜㗎?唔知添~

del
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊