用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔 St Joseph vs 培僑
go

灣仔 St Joseph vs 培僑 [複製鏈接]

一間是傳統名校,一間是新派直資。
兩間都是龍校,SJ 大部分直升 培僑100%升書院
SJ英文語境不錯,培僑似乎中文更好
一間是男校,一間男女校
SJ校園較小,培僑設施豐富
DSE成績相若

不考慮地點和學費,各位會怎樣選擇?請大家指教。手有一個offer,問定先。
   4    0    0    0

說實在的.. 住港島的未必會報培僑.. 地點問題, 加上港島較多傳統名校, 家長未必考慮山長水遠去新界讀

yiqiyihui 發表於 22-8-6 22:19
真心話,培僑我都唔知咩嚟同喺邊
報都唔會報
所以呢兩間之間,只選st joe

真心話,mirror 真係聽都未聽過
我先唔會聽佢地啲歌,睇佢地啲戲
我只會聽T校長
#曲
#都係路過

ccc康鈣c 發表於 22-8-7 22:44
上咗岸?所以先咁自在?
講呢啲八卦走入嚟討論下啫

yiqiyihui 發表於 22-8-7 18:46
已經過咗煩報學校嘅階段,唔駛多謝

上咗岸?所以先咁自在?

morningsun 發表於 22-8-6 22:46
你唔報,應該會好多家長多謝你,尤其新界區的,呵呵
已經過咗煩報學校嘅階段,唔駛多謝

報唔報培僑亦只是四五千人多一個少一個, 未有offer亦談不上選唔選學校。
如果拿左培僑offer亦冇得抽st joe。 考直資及大抽獎各有捧場客。

yiqiyihui 發表於 22-8-6 22:19
報都唔會報
你唔報,應該會好多家長多謝你,尤其新界區的,呵呵

報都唔會報

回覆樓主:

唔同級數又有咩問題,培僑六年前同而家都唔同級數,何況如果今年小一,12年后先考DSE.
如果是讀ify升英國大學,亦都無須同其他學校比較,人地band1/band2升邊間都唔關自己事,自己按興趣發展就ok了.
好多新派直資我都會「吹捧」,2016開始「吹」港同,2019开始「吹」培僑.

其實都未知樓主最後是否有st joe叩門 offer。樓主開post的時候,st joe仲未派叩門offer。可能問定先

2jkidsfather    發表於 22-8-6 10:33

大家吹到培橋英文咁好。
其實,我住附近,日日見培橋學生,真係無見過全英對話。從小學到中學生都無。流利普通話對話就真係好多。

我工作地點附近,見到TSL嘅小朋友真係可以流利全英對話。仲有DBPS,DGJS嘅小朋友就真係流利全英文對話。

11922645co    發表於 22-8-11 10:41
2jkidsfather    發表於 22-8-6 10:33

唔同級數㗎,我諗唔到點解會放棄St Jo?

除非你家住上水,不能搬屋,才焗住要培橋。

兩間小學既英文程度我唔知如何比較。
當年我在培僑圖書館聽到一班小一學生用流利英文交談。培僑以學術收生,收返嚟既學生英文唔會差得去邊,英文已經可以流利表達既不在少數。 培僑唔是用坊間英文教科書,針對收返來既學生程度用校本課程。學校重視英文聽說讀寫,唔重視語法。 依點同外國教學相似,首先増加詞汇量,語法睇得書多自然會識。另外香港中學pre-S1英文考試都冇考grammer部分.

今年st joe 成績比培僑好,培僑四級以上70%,五級以上30%,大概band1A-band1B.每年睇到成績平穩上升,以一條龍來講,亦證明其教育成效.
另外五六年前既培僑仲收緊band2外校生.培僑2019年開始五班小學升五班中學,我本來預期要2025成績先可以再躍進.
兩間都是好學校,適合自己小朋友最重要.
培僑書院交到成績又可以直升,約八成可入世界前100大學。香港小學中文數學兩科教學大綱比內地仲慢一年,我自己認為小學階段多啲時間發展興趣更好.

cantona2001 發表於 22-8-5 14:05
睇今年DSE成積,應該見到係1A同1B嘅分別

Oooooo

tummypooh 發表於 22-8-5 10:33
睇樓上見到好幾位話St Joe 英文語境「應該」比PKC好,呢個「應該」係點得出來?
我朋友個仔同St Joe, 聽佢 ...
SJC男校DSE英文成積算好好,小學都係英文小學,大部份科都係英文教,雖然係津校,好多老師英文都係native,所以英文泊得住出名個幾間女校,同好多地區1A校都見到明顯分別。

vivianxlli 發表於 22-8-5 08:48
今年DSE2022 出爐啦 似乎培僑拔尖更好
睇今年DSE成積,應該見到係1A同1B嘅分別

What SJC emphasizes is whole person development but not just academic performance. The school encourages its boys to actively participate in various ECAs in order to develop their confidence, independence and social skills.

Most of the school functions like open day, annual concert and PTA activities are mainly organized by its students. Teachers just provide some guidance. I think this is the most precious experience you got from the SJC school life.

vivianxlli 發表於 22-8-5 08:48
今年DSE2022 出爐啦 似乎培僑拔尖更好

兩校2022年DSE成績皆有進步
培僑 整體5+ 30% 整體4+ 歷屆新高
SJC 主科5+ 40% 整體4+ 2014後高位
拔尖可參考5**/5*/5+及尖子比例

DSE 2022
培僑書院 | SJC
--------------------------------------------------------
考生 113人 | 126人

整體(主科)
5** 3.4%^ | [···]
5*+ [···] | 19.7%(20.7%)
5+ 30.4%^^ | [···](40.2%)
4+ 71.0%^^^ | 76.5%(75.9%)

^ 據科次5**及整體/人均5+
^^ 人均5+ 1.97(223/113)
^^^ 各科4+ ≥50%

最佳五科
積點 人數 (% 考生)
31+ 4人(3.5%) | ≥8人(≥6.3%)
25+ 32人(28.3%) | 無公布

5**
數目 人數 (% 考生)
六科 - | 1人
五科 - | 1人
四科 1人 | 2人
三科 - | -
兩科 3人 | 7人
--------------------------------------------------------
兩科+ 4人(3.5%) | 11人(8.7%)
一科 15人 | 無公布
總數 19人(16.8%) | [≥11人]

科次5** 25 | [≥33]
人均5** 0.22 | [≥0.26]

培僑書院
https://www.puikiu.edu.hk/tc/news_detail.php?id=288

https://www.puikiu.edu.hk/en/news_detail.php?id=288

SJC
https://www.sjc.edu.hk/academic.php?content=result
‹ 上一主題|下一主題