用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 港產獨角獸- 由學院出發
go

港產獨角獸- 由學院出發 [複製鏈接]

商湯科技, 為香港的學術爭光.
由中大跑出一支獨角獸. 是教育的一種成果.

希望香港有更多人才, 培育更多獨角獸.
   1    0    0    0

bbc2018 發表於 22-8-25 12:24
之前高位沽出857,趁調整到$3.4買番,現在又集齊3桶油,一邊收息,一邊等過冬
OXY上年年頭開始投資 ...

一切順利!

stillgood20 發表於 22-8-6 12:29
最近,反樸歸真!
等…等到無風險.
之前高位沽出857,趁調整到$3.4買番,現在又集齊3桶油,一邊收息,一邊等過冬
OXY上年年頭開始投資,至今已獲利幾回,本來昨晚見股價創新高時,有些衝動想減持,不過為咗支持下最近某人咁睇好間公司,都係決定繼續持有

近排趁有些電力股,燃氣股回調,又補回些,自己已儲夠等過冬

其實現在不用等太耐,已可以增持,減持,到咗嚴冬,已一身輕呢!

2jkidsfather    發表於 22-11-18 21:48

說說算了,別太計較

stillgood20    發表於 22-8-23 14:54

今年歐洲人捱過寒冬,或會肯花錢去買羽絨。

ABC-DAD 發表於 22-8-23 12:22
等下一個冬天吧。
何解?

等下一個冬天吧。

ANChan59 發表於 22-8-6 13:01
等待也是一个策略
前文, 我說的今年天氣寒冷.
昨天, 新彊出現了第一場雪.
八月還未完結. (超級驚人的早來了.)

我的"羽絨", 希望無睇錯喇!!!

ANChan59 發表於 22-8-6 20:40
也可以买股不买市。
我一向買股不買巿的,等機會仍是根本。

ABC-DAD 發表於 22-8-6 19:35
等不利因素消除好正常。

也可以买股不买市。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

等不利因素消除好正常。

stillgood20 發表於 22-8-6 12:29
最近,反樸歸真!
等…等到無風險.

等待也是一个策略
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-8-6 12:09
最近在股票投資跟後輩「再學習」,
第一課就係如何止蝕及風險管理,
第二課寧願買貴唔好買錯,
最近,反樸歸真!
等…等到無風險.

……

又係等的過程中,

想到居安思危.
又想要今日夏天,
而冬天不遠,

買翻d'羽絨'股.

据说, 天氣反常.
太熱,
冬天會很凍.

ABC-DAD 發表於 22-7-3 14:35
  • 語本《老子》第五八章:「禍兮福之所倚,福兮禍之所伏。」禍與福互相依存,往往福因禍而生,而禍中也潛 ...

• 最近在股票投資跟後輩「再學習」,
    第一課就係如何止蝕及風險管理,
    第二課寧願買貴唔好買錯,
    第三課唔玩IPO,玩半新股,才有跡可尋,看到季度業績報告。

個人覺得招股書不算業績報告,而是包銷商的免責聲明!

詹培忠的投資(賭博)口訣,幾有道理。

ANChan59 發表於 22-7-3 12:44
    同意,紀律是任何投資哲學都同等重要!
    • 語本《老子》第五八章:「禍兮福之所倚,福兮禍之所伏。」禍與福互相依存,往往福因禍而生,而禍中也潛伏有福的因子。漢.賈誼〈鵩鳥賦〉:「禍兮福所倚,福兮禍所伏,憂喜聚門兮,吉凶同域。」也作「禍福相倚」、「禍福倚伏」。
    • AN深得我心

ABC-DAD 發表於 22-7-3 11:34
    投資人,能否存活,首重Discipline 。

每個人都講自己套哲學嘅。

同意,紀律是任何投資哲學都同等重要!

投資人,能否存活,首重Discipline 。

每個人都講自己套哲學嘅。

知進退,自然會把握,得心應手當然恭喜。

其實近年投資股票,睇唔睇埋政治因素,就睇你買乜股票,好在之前買688,941,883等都係被人列入名單之後,專業如基金真係要慎選,可能哋錢唔係佢哋自己,話說自己2021年3月理財版開咗自己惟一一個post ,現在過30萬次人睇,因當時有人開post 話買咗一隻受歡迎的港股基金,不過見佢當時投資組合十大已有幾隻美股,見佢出post ,自己一星期後才出post, 想啲人投資最好自己要多做功課,不要人云亦云,呢隻基金現在比佢買入價前排有人幫佢update, 跌咗3成幾,期間又無息派,我自己有7厘息收,不用付認購費、管理費、表現剛半年結
    https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23442525&extra=page%3D2

其實投資股票一向好個人,呢2年無得旅行,自己才有比較多時間整理投資組合,因應市場波動近年比較大,不過有危亦有機,自己亦有些短線調整下,亦分散投資風險。不過自己一向相信只要投資優質公司,公司股票因外在因素下跌,可以有買入機會,至於幾時買入,買乜嘢股,就要靠自己判斷,最緊要多做功課,保持獨立思考能力同有遠見

大把人會買都唔睇啦!或一早嚇到唔敢再投資或者只係吹水更易!

ABC-DAD 發表於 22-7-2 17:04
    唔買唔睇,唔做功課好正常。
    買衫會睇/識睇物料標籤嘅都唔多。
    買衫會睇/識睇物料標籤嘅都唔多 *****
    曾經做過紡織行業,看物料是必須的習慣。

ABC-DAD    發表於 22-7-3 11:54

annie40 發表於 22-7-2 16:33
    選股,會唔會睇左人地基本資料同過去幾年財務報表好啲

唔買唔睇,唔做功課好正常。
    買衫會睇/識睇物料標籤嘅都唔多。

我舉某股為列,有人提,我去睇,每股資產值1.7幾,22年錄虧損2.7幾,重可以巿值3.1幾?

望一望資本賬¥^ _ ^¥,嘩高手。

買戶外裝備咩物料功能賣咩價錢,我會幾留意。

annie40    發表於 22-7-2 20:54
    ‹ 上一主題|下一主題