用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想問下有冇家長準備12月去英國探子女? ...
go

[英國] 想問下有冇家長準備12月去英國探子女? [複製鏈接]

想問下有冇家長準備12月去英國探子女?

我姨甥女準備12月中過英國探佢細妹, 阿妹係大學生, 自己係外邊租咗宿舍住, 所以家姐過去係可以住阿妹宿舍的, 家姐喺香港打咗兩針科興,但英國不承認科興, 問題來了:

1)請問是不是去到英國要隔離要十日? 能否在細妹宿舍隔離?還是一定要 book酒店隔離?

2)佢住細妹嘅宿舍,到時過英國海關需唔需要出示細妹嘅住宿證明?

希望有人可以幫忙解答~感謝!
   4    0    0    0

KIMLIFEINUK 發表於 21-11-22 23:12
有呀!不過學校唔係強制要戴口罩,所以無乜人戴,老師都唔戴。

一月天氣凍,要小心注意啊!
謝謝你呀! 我同阿女11月中都打左流感針啦.而家d病毒真係無處不在.
大家都要小心呀!

bb1225 發表於 21-11-22 09:30
唔該晒你既資料. 我地1月去英國, 都時都係戴定口罩好D. 謝謝你.咁你的子女係學校有冇戴口罩?
...

有呀!不過學校唔係強制要戴口罩,所以無乜人戴,老師都唔戴。

一月天氣凍,要小心注意啊!

最好打埋流感針先過嚟。都好多人患流感。
打左要一D時間先有效,可能要早D打

KIMLIFEINUK 發表於 21-11-21 04:59
英格蘭 England 無人須要戴口罩,我地自己戴,不停有D同學確診,uk 己經無 social distancing, 只係靠 vac ...
唔該晒你既資料. 我地1月去英國, 都時都係戴定口罩好D. 謝謝你.咁你的子女係學校有冇戴口罩?

謝謝你

BandC 發表於 21-11-21 19:02
請問邊度買到80%酒精?

Amazon 唔係特別平,但唔駛周圍揾,free delivery.

我用嚟清潔廚房都方便,唔駛買 wipes, 將酒精噴係薄既抹手紙已經係wipes, 用嚟清潔枱面仲乾淨,又無 chemical residue.

https://www.amazon.co.uk/Alcohol-Hand-Sanitiser-Liquid-Pump/dp/B08BWW1K68/ref=mp_s_a_1_7?crid=17Q5O37H0L87G&keywords=Ocean+80+alcohol&qid=1637494820&sprefix=ocean+80+alcohol%2Caps%2C205&sr=8-7

https://www.amazon.co.uk/Ocean-Free-Alcohol-Disinfection-Wipes/dp/B092R97NP6/ref=mp_s_a_1_3?crid=17Q5O37H0L87G&keywords=Ocean+80+alcohol&qid=1637494942&sprefix=ocean+80+alcohol%2Caps%2C205&sr=8-3

KIMLIFEINUK 發表於 21-11-19 21:16
我係英國一直戴 kf94 口罩加 80%  酒精消毒,so far ok, 聖誕有經會會再爆多D,而家數字都升緊,歐洲都係, ...

請問邊度買到80%酒精?

打左疫苗當然都有機會中, 但唔同疫苗, 唔同程度抗體, 對重症機會率會唔同。英國接種率高, 雖然同歐洲其他國家一樣感染人數多, 但要睇埋重症數字, 入院數字, 死亡數字!

KIMLIFEINUK 發表於 21-11-21 05:07
上次出街有D人有附近不停咳都無人介意,亦無人戴口罩,我上次打 flu Jab, 見到個女仔咳到儍,都照打 flu ja ...

同意,自己戴口罩,唔好理人哋

6x6=36 發表於 21-11-20 17:43
既然抗體高同低都有機會中,我會揀安全d嘅疫苗,太新嘅技術,唔知長遠後遺症係乜,唔想博

我想阿女打科興 ...

中嘅機會率唔同

上次出街有D人有附近不停咳都無人介意,亦無人戴口罩,我上次打 flu Jab, 見到個女仔咳到儍,都照打 flu jab.

又無人問佢係咪有病唔打得之類。

我有個香港親戚,係英國出世,佢唔打針亦唔戴口罩,仲要日日去唔同 client 屋企做野,佢竟然無事,唔知係咪無病徵一族。

但我有個朋友既先生,今年年初本來去醫院做小手術,入院一至兩日就可,但係醫院度染左肺炎,一個星期內就去左,佢老婆到而家都接受唔到!仲話我知佢而家患左 depression, 睇緊心理醫生!我都唔知應該同佢講乜野好,見到都傷心。

真係人人唔同反應,我係呢邊D親戚朋友都開始無戴囗罩,大家都覺得打左針就 ok。但其實數字不停升緊,德國去到最高一日超過五萬人確診。我個人覺得戴返個口罩係最基本可以做既野

bb1225 發表於 21-11-20 15:41
學生返學要唔要帶口罩? 子女係boarding, 少出街, 希望感染機會少d. 市民出街要唔要帶口罩?

英格蘭 England 無人須要戴口罩,我地自己戴,不停有D同學確診,uk 己經無 social distancing, 只係靠 vaccine

三國1 發表於 21-11-17 23:48
我當然知道,都唔明點解仲有咁多人認為打完針=唔會中我一家打科興,呀仔信傳統疫苗就算要去英國都 ...

既然抗體高同低都有機會中,我會揀安全d嘅疫苗,太新嘅技術,唔知長遠後遺症係乜,唔想博

我想阿女打科興,可惜佢去英國前香港政府唔比靑少年打科興,佢又因為健康問題,家庭醫生建議佢唔好打復必泰,最好先做心臟檢查,依家佢係英國又未打針,都煩緊佢點返香港

KIMLIFEINUK 發表於 21-11-19 21:16
我係英國一直戴 kf94 口罩加 80%  酒精消毒,so far ok, 聖誕有經會會再爆多D,而家數字都升緊,歐洲都係, ...
學生返學要唔要帶口罩? 子女係boarding, 少出街, 希望感染機會少d. 市民出街要唔要帶口罩?

我係英國一直戴 kf94 口罩加 80%  酒精消毒,so far ok, 聖誕有經會會再爆多D,而家數字都升緊,歐洲都係,如果你過嚟出入一定要小心D,最緊要囗罩,我返到屋企,入門囗前都會用酒精噴所有衫褲鞋袋之類。

十幾磅買到支5公升80%酒精,帶個樽仔裝起佢就非常方便安全

etoile 發表於 21-11-16 10:02
我諗專家都唔會保證,邊隻打咗唔會中。只論抗體, 我揀咗復必泰。
我當然知道,都唔明點解仲有咁多人認為打完針=唔會中我一家打科興,呀仔信傳統疫苗就算要去英國都選了打科興

三國1 發表於 21-11-15 16:00
請問打邊隻穩陣,打完唔會中

我諗專家都唔會保證,邊隻打咗唔會中。只論抗體, 我揀咗復必泰。

sleung2020 發表於 21-11-15 16:59
唔喺現場出現就冇事,去得嗰度就可能有呢啲風險

絕對正確

三國1 發表於 21-11-15 16:00
請問打邊隻穩陣,打完唔會中

安樂死針,死咗就一定唔中

王家爸爸 發表於 21-11-9 08:41
如果真係打咗4 brothers,最好驗下抗體先,足夠多先好去。英國同歐美始終實行病毒共存政策,病毒一定多,抗 ...

唔喺現場出現就冇事,去得嗰度就可能有呢啲風險
‹ 上一主題|下一主題