用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃大仙happy school
go

黃大仙happy school [複製鏈接]

求救,請問黃大仙有邊d係happy school?
   2    0    0    0

bbjkbb 發表於 21-9-12 22:41
請問慈天點睇?升中都係得精英班入英中嗎?

慈天2022/23學年自行收生不足
自行 56/63 (88.89%)
統一 69/125 (55.2%)

入學須知
https://www.twscps.edu.hk/CP/pG/45/48/55

本校自行分配學位公佈及注冊須知
https://www.twscps.edu.hk/CustomPage/45/%E8%87%AA%E8%A1%8C%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E8%A8%BB%E5%86%8A%E6%97%A5_%E4%B8%8A%E7%B6%B222-23.pdf

PSKLAI 發表於 21-9-23 00:52
如果大抽獎入到錦泰要做top嗰批
係咪要谷個小朋友, 要外補?

大抽獎入又唔=個底打得唔好,同埋錦泰聽講唔係好谷,反而上位中嗰啲仲谷

其實happy school 係相對,學校之間比較,同埋學生本身能力,都影響你覺唔覺得間學校係happy school

我果件叩門入 拎到獎學金 唔可以話谷嘅 應該係叫每樣都跟到足 加小朋友自律 如果自律或者有家長跟得足 拎前50名都唔太辛苦
我自己覺得 拎到獎學金果幾個小朋友都係好好好好勁 真係一山還有一山高 我已經覺得個小朋友好勁 但都拎唔到第一

其實以自行分配或大抽獎都唔係靠小朋友實力,所以一定質素參差,只有叩門先叫實力取勝,呢個問題響所有政府資助學校一定會發生。

good academic n balance <~~~ you may consider cky
It is a private school

怪獸爺爺 發表於 21-9-20 00:24
錦泰 勁嘅真係好勁 拎獎學金果幾個
剩低嘅有一班好用心讀書 搏保一
再剩低嘅就…….

lskstephen 發表於 21-9-8 09:17
回覆 ksbbsk 的帖子

If you want to have a good secondary school placement, then don't think about "h ...

Cannot agree more. 除非佢外國讀書如果唔係香港個制度就係咁樣。
Happy school 唔係話冇學術,但佢嘅學術一定低過 唔happy school.
睇吓家長想而家happy遲啲辛苦,定係而家辛苦定之後會happy啲。

其實如果小朋友係今年要填表,呢啲問題應該要好早就考慮

見到 happy school 幾個字,我覺得不寒而栗
坦白說,比髒話還難聽。。。

雖然我小時候家裡已經有一個大學生(我哥哥),但是到我快中學畢業的時候
我父母依然覺得我讀唔讀大學無所謂
他們應該不知道找好工作,大學學業是必須的
我高中的時候才終於知道讀大學對於以後就業的必要性
所以從高中起才開始努力應對,面臨巨大壓力,非常不 happy

幼稚園,小學,初中的大部分小朋友只能依靠父母安排
如果父母安排失當,到了高中有自主能力安排再發現問題的話,很多時候已經太遲

係十幾年前(200x 年代)無大學畢業,基本上已經和找好工作無緣了
更不說 203x 年代,你的小朋友到了考大學的年齡

大學 jupus / non jupus 本科只有有限的門票,大約 15000張門票
要爭奪有限門票,好多人已經係小朋友讀幼稚園之前開始準備
甚至穩穩的預留門票了

為什麼小朋友要讀大學?
以後為了找錢多的好工作(錢多的工作席位也是非常有限的)
好簡單和現實的考慮
你應該知道宜家好多人三十幾歲都依然買唔到樓呢

happy school 的定義,對我來說
比例高升讀好小學的幼稚園
比例高升讀好中學的小學
比例高升讀好大學學位的中學
比例高找賺錢多工作的大學學位
這樣以後我先唔使幫忙出首期幫小朋友買樓呢

askachu 發表於 21-9-14 14:53
係,我揀錦泰都搏升保一,所以我揀左保幼,不過揀機率一定係聖博德。

錦泰 勁嘅真係好勁 拎獎學金果幾個
剩低嘅有一班好用心讀書 搏保一
再剩低嘅就…….

bananaGi 發表於 21-9-14 15:57
好多人唔知外邊程度, 成日都以為自己小朋友好勁....死呢...
係呀,考過兩年插班,小朋友comment一齊考嘅,有啲一早做完卷發呆,有啲做完不斷揭卷,有啲做極都做唔晒,有啲學校一科八頁卷,有啲十頁卷.依啲經驗比佢知世界有幾大,可以等佢大開眼界嘅.

totemss 發表於 21-9-14 11:06
我家小朋友插其他區小一時咩都無預備,結果......到小二插時,武裝好佢自己(知道數英會教快半個學期),先可以 ...

好多人唔知外邊程度, 成日都以為自己小朋友好勁....死呢...

hkpapa852 發表於 21-9-14 14:47
如果做到校內top 20%就無有怕。
就算俾你入到錦泰,做唔到top個批仲幣(保一又未必入到,可岄比只可以諗可 ...

係,我揀錦泰都搏升保一,所以我揀左保幼,不過揀機率一定係聖博德。

askachu 發表於 21-9-14 14:44
但樂聖升中會唔會都變左2線?
如果做到校內top 20%就無有怕。
就算俾你入到錦泰,做唔到top個批仲幣(保一又未必入到,可岄比只可以諗可立)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-9-14 14:38
舊生只係20分叫機會大D,要有埋宗教分先安全。
如果有25分我寧願揀聖博得,九龍城升中好好多
...

但樂聖升中會唔會都變左2線?

askachu 發表於 21-9-12 20:59
借位1問,小朋友來緊升小一,我地43網,佢爸爸係樂富聖博德舊生,可以講係必收,而呢間小學升中時會轉去九 ...
舊生只係20分叫機會大D,要有埋宗教分先安全。
如果有25分我寧願揀聖博得,九龍城升中好好多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bananaGi 發表於 21-9-14 10:35
佢插地區top津⋯ 我覺得無9x 都唔洗去⋯
我家小朋友插其他區小一時咩都無預備,結果......到小二插時,武裝好佢自己(知道數英會教快半個學期),先可以掹車邊有二面.

totemss 發表於 21-9-14 10:29
你朋友插小一時有無睇下該校有無教快程度?有啲學校教快半個學期出卷都會提高程度.考生唔知情,去到真係白考: ...

佢插地區top津⋯ 我覺得無9x 都唔洗去⋯

bananaGi 發表於 21-9-14 10:19
45? 間學校好大。
你朋友插小一時有無睇下該校有無教快程度?有啲學校教快半個學期出卷都會提高程度.考生唔知情,去到真係白考平均分有85分以上,插班機會率會高啲
‹ 上一主題|下一主題