用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉校網
go

轉校網 [複製鏈接]

請問如果升中時不以學校該區報名,改以居住區,怎樣知道會不會跌Band呢?
   3    0    0    0

ihui 發表於 21-9-9 08:34
但中西區男仔band 1 位係咪唔夠?

是,我常常以B1女生在中西區好夠位講,沒有講B1中西區男生。

根據專家hkpapa852 分析係。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3853527

tpmon 發表於 21-8-13 10:51
看是Band 1  還是 Band 2生。

中西區Band 1位夠,但不夠Band 2 位。

但中西區男仔band 1 位係咪唔夠?

回覆 tpmon 的帖子

我明白喇 好多謝你 謝謝  

WFF 發表於 21-9-7 21:51

我未係好明 唔好意思想再了解下 如果轉左區同中學同區(沙田住大抽獎沙田中學) 咁樣唔 ...

請看附圖教育局官方常問問題解答,特別第(10)題。

我未係好明 唔好意思想再了解下 如果轉左區同中學同區(沙田住大抽獎沙田中學) 咁樣唔係就口同區咩?都會跌banding?大埔小學想抽獎出沙田中學就好明會跌banding 但用住址抽獎沙田抽沙田都會跌banding就未明 謝謝解答

Ljmama 發表於 21-9-2 17:51
如果由大埔轉去沙田呢?B1 c

要肯定孩子最少是大埔Band 1B 生,才建議轉。

NGASZE626 發表於 21-9-2 12:02
請問大埔區轉沙田區,算唔算弱區轉強區?

nkl614 發表於 21-9-6 23:09
如果男仔band 3,由油尖旺區轉去九龍城區,會建議嗎?

油尖旺和九龍城也是強區,看你喜歡那區的Band 3 中學。

如是油尖旺Band 3A生,轉去弱區反而有機會升上為Band 2C 生,抽該弱區的Band 2中學。

WFF 發表於 21-9-7 16:20

如果係邊緣人轉區不是不跌banding會更好嗎?

你也用"邊緣人"的稱呼。大埔是弱區、沙田是强區。弱區邊緣人轉去强區大抽獎,有機會跌Banding。

最少在弱區是Band 1B生,才建議大抽獎轉區。

如果係邊緣人轉區不是不跌banding會更好嗎?

如果男仔band 3,由油尖旺區轉去九龍城區,會建議嗎?

WFF 發表於 21-9-6 14:55
回覆 shan1016hk 的帖子

請教🙏我地都想報沙田區(住沙田),大埔小學,係唔係用住址報沙田中學比 ...

若不是大埔B1C生、B2C生這類邊緣人,當然跟沙田住址轉去沙田校網大抽獎較好。

回覆 shan1016hk 的帖子

請教🙏我地都想報沙田區(住沙田),大埔小學,係唔係用住址報沙田中學比用大埔小學報中學好呢?以我所知大埔報沙田會跌banding😌

popocat 發表於 21-9-5 21:34
明白,即係唔好諗搬屋

如果想申請聯繫中學,不用搬屋,不用申請轉校網。

什麼也不用做,只要在大抽獎乙1選聯繫中學便可以。

自行階段,你18區的中學也可選,包括聯繫中學,不用搬屋。

tpmon 發表於 21-9-4 20:24
我估你是說以下的case:

Case 1: 保良局何壽南小學在九龍城校網,聯系中學保良局第一張永慶在黄大仙網  ( ...

明白,即係唔好諗搬屋

popocat 發表於 21-9-4 19:47
但係如果小學升中有band 1聯系位,係咪要跟小學校網呢?

我估你是說以下的case:

Case 1: 保良局何壽南小學在九龍城校網,聯系中學保良局第一張永慶在黄大仙網  (九龍城中學校網會有保良局第一張永慶可抽的聯繫學位)。

Case 2: 軒官在灣仔區,聯繫中學(女生)BPS在東區 (灣仔中學校網會有BPS可抽的聯繫學位)。

要在大抽獎乙1放聯繫中學,才可抽聯繫位。家長自己跟住宅轉校網大抽獎,會放棄了抽聯繫位的權利。

tpmon 發表於 21-8-14 00:31

若有能力在其他區租一年樓,南區學生最好轉校網(如港島其他的 ...

但係如果小學升中有band 1聯系位,係咪要跟小學校網呢?

bobbob 發表於 21-9-3 09:28
係女喎
女生係KL1入到B1中學機會率雖然無咁HK1咁高, 但其實基本上無問題, 而且至少B2選擇好過HK1.
而且KL1女仔可選中學, 整體水平不比HK1低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-9-3 08:12
無謂由天堂轉去地獄
係女喎
‹ 上一主題|下一主題