用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2022
go

[英國] UCAS 交流區 2022   [複製鏈接]

疫情關係,未必會如期返英國開學,大家點報UCAS? 幾時報?求指教
   78    0    0    0

王家爸爸 發表於 21-7-28 11:36
想請教: 已係 UCAS 選了 firm 及 insurance offer, 孩子早前出了final transcript,符合firm offer 間大學,我地亦 upload 咗成績表係大學嗰 admission portal 內,唔知道當年你孩子meet 到 Conditional Offer 條件後大约幾時會轉出 unconditional offer?

醒目開學勳章

jamhappybobo 發表於 22-8-20 21:53
Study room 有link嗎?(emoji)

Sorry, 我好少上EK, 現在才見到你的留言, 應該是Student Room

https://www.thestudentroom.co.uk/forumdisplay.php?f=195

.

TTEE1819 發表於 22-9-16 16:00
謝謝分享。ucas每個input 位我咩都唔知,但兩個孩子報咩學校,點揀,佢地都跟我們商量,絕對係親子互動。
...

章太郎 發表於 22-9-16 15:44
我都覺得自己能搞掂的小朋友好叻,懂得分配時間。搵學校真係好花時間,填ucas表對我嚟講都唔容易,我仔功 ...

謝謝分享。ucas每個input 位我咩都唔知,但兩個孩子報咩學校,點揀,佢地都跟我們商量,絕對係親子互動。

TTEE1819 發表於 22-9-15 21:20
恭喜你,你唔肯攪(你放手),佢就要自己一手一腳處理,佢學到野。孩子成長過程中,父母為佢地預備太多, ...

cmchang0927 發表於 22-9-15 20:59
呢個我都認同。之前我女自己攪哂所有嘢(包括自己報ILETS), 因為其實我麻麻地佢去外國讀書,所以叫我攪我 ...

恭喜你,你唔肯攪(你放手),佢就要自己一手一腳處理,佢學到野。孩子成長過程中,父母為佢地預備太多,佢地就依賴多d。比個讚你女女,又要比過讚你!

oooray 發表於 22-9-2 10:45
回覆 小時了了 的帖子

好寄問下:其實點解要搵agent攪UCAS?叫仔/女自己攪唔得?有咩增值服務? 如果報名/申請 ...

呢個我都認同。之前我女自己攪哂所有嘢(包括自己報ILETS), 因為其實我麻麻地佢去外國讀書,所以叫我攪我就唔報了. 估唔到又真係全部自己整好哂, 下星期就自己飛了

poonseelai 發表於 22-9-10 10:49
咁公平D講, agent 打開門口做生意,係要賺佣金,落力 sell 有佣金的大學明白嘅。所以家長同學要自己做功課 ...

回覆樓主:

咁公平D講, agent 打開門口做生意,係要賺佣金,落力 sell 有佣金的大學明白嘅。所以家長同學要自己做功課,不能只靠agent。

2jkidsfather    發表於 22-9-10 10:53

章太郎 發表於 22-9-9 01:41
我都覺,agent始終想收佣,實係有私心。但我親戚極力叫我搵佢用過個agent,我都心大心細。驚自己有嘢misse ...

全對,agent 會幫你搵間agent 費收得高d嘅學校,除非你指定左邊間,我女報ucas, 由於一直喺英國讀書,根本agent 幫5到d咩,4間佢介紹,一間唔做,最後我地入左唔做果間,其實全程係冇嘢幫過,只係係咁叫你簽名(俾佢收佣嘅文件)

章太郎 發表於 22-9-9 01:41
我都覺,agent始終想收佣,實係有私心。但我親戚極力叫我搵佢用過個agent,我都心大心細。驚自己有嘢misse ...

所以報大學同中學好唔同,是否需要agent 好睇家長、學生情況。如果目標係G5,一係自己搞,一係搵收費的。而目標係呢類的,通常真係唔需要agent普通的服務。
我識用DSE 成績報英國大學朋友,通常都未太知讀咩,目標亦唔係咁高,所以有agent 幫吓手就適合佢地。

beastiebistro 發表於 22-9-9 02:21
回覆 小時了了 的帖子

如果有心讀Geography ,又對環保有啲興趣,建議揀埋Durham 。以我所知,Durham同北 ...
會報呀

回覆 小時了了 的帖子

如果有心讀Geography ,又對環保有啲興趣,建議揀埋Durham 。以我所知,Durham同北歐幾國top大學有聯繫,係可以安排去北歐做field work(北歐喺地理環保算先進國家)。我有個mentee就係讀Durham geography ,跟住year 2派咗去丹麥同芬蘭做field work 大開眼界。

SIYip 發表於 22-9-9 00:33
所以如果家長英文能力ok,點都係自己跟緊d 好。其實,一般aim G5 學校嘅都唔會靠免費嘅agent。而agent 對無 ...

所以如果家長英文能力ok,點都係自己跟緊d 好。其實,一般aim G5 學校嘅都唔會靠免費嘅agent。而agent 對無佣金學校嘅了解,隨時比呢度嘅家長少。

雖然,我揾咗 agent 做英國大學申請,但係,我都有啲啲“慶慶”地 Agent 誤導/提供錯誤資料以下2點,令我差啲唔嘗試爭取機會報名UCL. 我知UCL 無俾佣金俾 agent, 而agent 亦一早講明如我報UCL 佢唔會跟,只有我自己一手一腳跟,但agent卻提供錯誤資料,唔知係咪想我知難而退,我小人之心度君子之腹,唔知agent 係咪想我唔報佢無佣金收嘅大學。

1)Agent 講申請UCL喺要面試(Agent 好清楚知道我地會報BA Geography)
https://www.ucl.ac.uk/prospective-students/undergraduate/how-apply/how-we-assess-your-application 我 check UCL 大學網站,好清楚 list 出特定課程才需要面試,Geography 課程係唔需要面試,而唔係 agent 所講申請UCL係要面試

2)Agent 講IELTS 成績唔達標唔會有Conditional Offer/Firm Offer,所以唔會有可能有機會讀UCL 英文班去符合返 IELTS 英文要求。
https://www.ucl.ac.uk/languages-international-education/preparation-courses/pre-sessional-english-courses 我又check UCL 大學網站,其實讀英文班有機會喺有Conditional Offer 英文未達標嘅準學生,唔係agent 所講唔會出任何 offer

章太郎 發表於 22-9-5 15:05
想請問關於predict grades:

係咪只需要根據學校比的predict, 自己逐項入ucas是嗎? 不需要老師入或upload ...
我女是由學校 upload 的,估計唔可以自己入,如不,自己寫咩都得?

章太郎    發表於 22-9-5 21:44

Radiomama 發表於 22-9-2 19:53
如果你想報UCL, Manchester 同Warwick, 再加多兩間保險啲嘅大學,咁其實UCAS可以自己報。
不過你小朋友在 ...

‹ 上一主題|下一主題