用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心求意見(急急):St Clare vs 協恩
go

真心求意見(急急):St Clare vs 協恩 [複製鏈接]

剛收到offer,如不用考慮距離同學費,覺得應該揀邊間俾小朋友好?
協小大約40%升協中
St Clare大約70%升書院
St Clare係英小,協小係中小
DSE成績協中應該好過St Clare?
有錯請指正
明天需決定,我個心好亂,請各位俾俾意見(附原因),感激大家!
   6    0    0    1

kisani 發表於 21-7-23 17:09
如果小一直接有HY依類神津offer或叩門成功入就緊係去馬啦. 我意思係如果risk adverse的家長大抽奬唔太敢搏 ...

派唔入HYS,基本上已經唔使討論了,只可以睇自己手上有乜,再從中選擇~~~

mcl203 發表於 21-7-23 16:36
如果早早有咁睇法,點解唔行條順路,而選擇兜路行?須知你係私小讀,就算成績前列,如何擔保你一定插到入H ...
如果小一直接有HY依類神津offer或叩門成功入就緊係去馬啦. 我意思係如果risk adverse的家長大抽奬唔太敢搏抽神津, 又或者111 HY抽唔中又叩唔入ge, 如果小一喺另一間讀得好都可考慮插返入依類神津/半龍/有聯中ge小學, 插班入到ge咁就唔太怕做唔到top 50%

kisani 發表於 21-7-23 12:33
或者先入間普通ge區內一線津小/直私, 考完試見到測考表現穩唔穩定再睇埋成績表級名次都心裏有個譜. 之後小 ...

如果早早有咁睇法,點解唔行條順路,而選擇兜路行?須知你係私小讀,就算成績前列,如何擔保你一定插到入HYS。相反,係HYS讀唔掂,又如何可以認為可以係私小位列前排?你能係HYS位列前排升中,一樣同私小一樣可以周圍考其他中學~~~

應該先選擇免費學校
協小..

回覆 Raccch 的帖子

真係會唔知架,不過你問佢聖提女、英華、聖心同聖嘉勒中學,佢應該會好清楚~~~~

boyboy_mama 發表於 21-7-23 04:31
兩間真的很難決擇,因為暫時未有移民打算,又覺得中文較難學好,最後選了中津小,希望冇揀錯,真的謝謝各位 ...
good pick希望囡囡讀得開心

Azzurro 發表於 21-7-23 10:02
其實情況和三私一直一樣
每一個三私一直家庭都覺得自己小朋友可以成為前面 50%人口。。。
結果還是不少人會 ...

或者先入間普通ge區內一線津小/直私, 考完試見到測考表現穩唔穩定再睇埋成績表級名次都心裏有個譜. 之後小二轉去插高一線ge神津/龍校會更踏實. 如喺一線學校小一考到top 10%甚至5%, 轉去HY/ st Mary依類名津或3私1直都應該唔會跌出top 50%掛, 當然大前堤係家長小朋友都唔好因入左半龍/龍/有聯中ge小學而鬆懈

回覆 Poyau 的帖子

SCGS是天主教英小,校舍較細,又係大班教學。HY我只肯定係基督教津小,可以比較下學校各方面再決定。讀是但一間估計6年都係要努力學習不能放鬆,如果家長預咗俾資源同時間的話,可能讀HY收穫更多。

回覆 tummypooh 的帖子

原來真係會係對面讀幾年都唔知聖嘉勒係邊!我老公都係對面讀過幾年書,輪到我地帶自己阿女去聖嘉勒參觀,佢揸車兜來兜去都搵唔到間學校,最後發現係佢以前學校對面。我最後難以置信咁問咗佢好多次,你以前真係對面讀書嗎

boyboy_mama 發表於 21-7-23 04:31
兩間真的很難決擇,因為暫時未有移民打算,又覺得中文較難學好,最後選了中津小,希望冇揀錯,真的謝謝各位 ...
我覺得你好明智!

回覆 phoebetai 的帖子

失敬失敬,真係冇咩留意, Hahah。我呢啲做老豆,真係冇咩留意

唔選HY 會後悔

但選了HY 預要辛苦

其實情況和三私一直一樣
每一個三私一直家庭都覺得自己小朋友可以成為前面 50%人口。。。
結果還是不少人會失望的
所以讀小一前準確一點了解自己實力好重要。。。

tummypooh 發表於 21-7-20 18:44
協恩小,唔使錢,咁如果你覺得可以認受到六年KEEP住頭40%-50%,咪去囉。中學應該係勁啲,但勁幾多冇人知。
...

據我所知,協恩DSE 成績全港第三⋯⋯⋯
hoho

兩間真的很難決擇,因為暫時未有移民打算,又覺得中文較難學好,最後選了中津小,希望冇揀錯,真的謝謝各位的意見!

回覆 boyboy_mama 的帖子

Endup 版主如何選擇?

kisani 發表於 21-7-21 10:50
唔係話佢唔係一線, 只係話佢唔係"名一線", 即神校. 相比之下HY可以話係好多人心中ge神津. ...

清楚認清下, HY 點神都好,  神在係佢中學,  唔係你小學,  佢最多收4成, (有D年收2成6, 唔知真假 )  咁其他6成人去在邊???? B1B, B1C b2, b3, 都會有.    佢點神同你小學無乜大關係..??

st clare小, ,只要你唔包尾,  收你8~9成, B1B,  如果你係B1A生 聖提, 聖心, 英華, 11區女仔, 你怕無位????

airwalk 發表於 21-7-21 10:04
我由細住西區, 都第一次聽人話st clare. 唔係一線,  D人雖然鐘意拿來同聖心, 聖提比.  原來比在就唔係一線 ...
唔係話佢唔係一線, 只係話佢唔係"名一線", 即神校. 相比之下HY可以話係好多人心中ge神津.

回覆 bj1315 的帖子

你呢個說法同讀英皇,但同人講英皇唔係一線係中上咁。
其實呢間學校搞嘢的地方就係,係個區熟佢的人會知佢算係一線級,但又總係唔會放係最TOP選擇咁。
呢間學校另一個勁的地方就係,我係佢對面讀左咁多年書,都唔知個度有間小學......以前俾啲大樹擋住晒....

住中西區的人問佢個區有咩名女校,都係英華,聖提女、聖嘉勒同聖心。但外區人就未必知道聖嘉勒。

聖嘉勒有校車去將軍澳,但我唔記得幾點開車。

同樓上講一樣,你放邊一間,都會有人多謝你。樓主應該有決定了,祝新學年快樂。
‹ 上一主題|下一主題