用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF Year 8 插班生
go

[中學] ESF Year 8 插班生 [複製鏈接]

請問有冇人申請咗ESF Year 8 2021 年8月插班生?開始面試未?
   6    0    0    1

請問大家prefer WIS /SIS 多於KGV , 是基於地理位置(catchment) 還是成績方面考慮?

Activehealth 發表於 20-12-31 22:01
Year 9 會多人走,因為(I)GCSE syllabus Year 9 開始。

通常Year 9 唔走就讀埋 Year 10 +11 考完 ( I)GC ...

謝謝分享!今年唔知會唔會少啲人走而冇位插班(指2nd term), 其一是出國嘅情况有變,好似英國。而家校網嘅student place available都改咗打電話詢問,冇咗之前嗰種資料。

lui 發表於 20-12-31 21:54
回覆 BHA 的帖子

我女七年前考進island school year 8.時光荏苒,轉眼已是大學生。入學三年後學校搬到大圍 ...

多謝分享!

我大女正讀緊Island School,仲等緊返波老道呢!

二女5年級報考時失敗咗⋯⋯報名時唔知係咪搞錯preference school / alternative school,變咗報咗KGV,要emailed admission office改。所以今次想搞清楚。

我哋一家都喜歡Island School,唯一少少失望是大女不願再讀中文,完全放棄了⋯⋯

思澄爸爸 發表於 20-12-31 12:59
Year 9 又多人走嗎?
為何South Island會較West Island少位?

Year 9 會多人走,因為(I)GCSE syllabus Year 9 開始。

通常Year 9 唔走就讀埋 Year 10 +11 考完 ( I)GCSE 正走。

之前ESF 網頁會公佈邊間學校student place available 或 shorter waiting list, 好多時 West Island 某啲 years West Island WIS 有位或 shorter waiting list 但 South Island SIS 都係無。

WIS 有1200 學生,SIS 有1400, 相差只係200。睇返school catchment areas,SIS school zone 覆蓋範圍人口比例較WIS 多好多,可能因為咁WIS 多啲位。

回覆 BHA 的帖子

我女七年前考進island school year 8.時光荏苒,轉眼已是大學生。入學三年後學校搬到大圍。我們住港島,上學路程比較遠,但小朋友適應沒問題。女兒的同學搬基本上斯文,乖巧。沒有壞習慣,說話細聲有禮。又節檢。基本上整個青春期沒什有反叛問題。老師都是鼓勵型,有勤奮也有hea老師(正常不過),回首,真係感謝island school 老師校長們,培養獨立的女兒,對人生目標也清晰。我女成績好一般,但也得到不錯大學offer ,基本上冇收reject。大家可放心讓小朋友上這學校

Activehealth 發表於 20-12-26 17:18
阿仔Year 12.

其實Year 8 絕少人走,要走今年Year 7都走咗。

Year 9 又多人走嗎?
為何South Island會較West Island少位?

Activehealth 發表於 20-12-26 17:18
阿仔Year 12.

我都想,但係因為某D原因,我地一定要2021/8月先至可以轉校。

Dorchu 發表於 20-12-26 16:46
Thank you. 你小朋友在south island讀year 幾?會不會知道明年year 8 會不會有人走?
...

阿仔Year 12.

Island School IS 搬咗去新界,阿仔唔少同學都係IS (commit 咗兩年後申請)或IS feeder primary 舊生,搬屋改地址轉South Island.

West Island 可能多少少位。

有諗過申請今年20/21插 Year 7 嗎?

Activehealth 發表於 20-12-26 16:32
Please feel free to let me know if you want to find out more.

Good luck

Thank you. 你小朋友在south island讀year 幾?會不會知道明年year 8 會不會有人走?

Dorchu 發表於 20-12-26 16:06
Thank you. (emoji)

Please feel free to let me know if you want to find out more.

Good luck

Activehealth 發表於 20-12-26 15:33
ISEE, SSAT 唔知係乜。

好似係學校老師自己出試題,無得捉路。

Thank you. (emoji)

BHA 發表於 20-12-26 15:04
多謝晒

唔駛客氣。

Good luck

Dorchu 發表於 20-12-26 14:56
Thank you. 請問知唔知係咪考,ISEE or SSAT?

ISEE, SSAT 唔知係乜。

好似係學校老師自己出試題,無得捉路。

不過唔知依家仲係唔係。

Activehealth 發表於 20-12-26 14:42
可以同學校講如果真係收,出confirmstoon letter 前才補school reference letter

多謝晒

Activehealth 發表於 20-12-26 14:40
我仔讀緊South Island School, 間學校非常好,老師們超級有愛心但同時著重學生紀律。

之前聽過話考插班要 ...

Thank you. 請問知唔知係咪考,ISEE or SSAT?

BHA 發表於 20-12-26 13:44

唔該。

可以同學校講如果真係收,出confirmstoon letter 前才補school reference letter

Dorchu 發表於 20-12-26 12:32
報咗South Island School - Year 8 2021/22

Del

明白,多謝!

之後再upload. 冇得email.
‹ 上一主題|下一主題