用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔太谷的1C中學
go

唔太谷的1C中學   [複製鏈接]

阿仔呈一後, 學校估係1B, 我地估計佢能力, 大概係1B-1C左右
冇運動, 冇音樂能力, 想找一間唔太谷, 校風好的1C中學
prefer 九龍中/西, 荃, 葵青區
自行請問有咩提議?謝謝
   15    0    0    0

Chowying 發表於 20-10-13 18:33
個人覺得 1c 好難唔谷,學校應該唔想跌落2A, 多少應該緊張成績
其實切身處地,你係校長,避免跌band,點會唔谷?

fatman69 發表於 20-11-2 18:38

1B仔揀長天有D嘥!見過好多學校,老師口徑都會好一致認高 ...
我反而認為區內B1B仔揀長天未必唔適合,始終深水埗唔係強區,部分區內B1B可能只係全港既B1C。

油尖旺有聖芳濟,荃灣有可風同王少清,何需跨區

但佢冇講明自行只揀跨區,佢講一切以成績為先。

LeeCC 發表於 20-11-9 09:22
聽仔的小學同學講,都幾多功課測驗

Yes

點解咁多深水埗區1B生以為自行揀同區嘅長天會易入,自行只得四十幾個位,以長天嘅名氣及學校位置交通都算便利,點都會吸引到他區嘅B1生報,如果差不多成績同面試表現,我覺得學校自行階段會傾向選他區學生,仲有運動叻個啲學生又會有利啲!

pypy405 發表於 20-11-9 07:51
銘基 - 功課量有時都吾小 個人覺得佢想再上位

聽仔的小學同學講,都幾多功課測驗

kiwi2007 發表於 20-11-4 10:55
在香港,天主教辦學團體對本地莘莘學子的教育貢獻良多,當中營辧的學校有極受家長追捧的,但也有些是處於最 ...

冇錯;選校應已學生為本,不是家長為本  

pypy405 發表於 20-11-9 07:51
個區大致順位已經排定。
有上必有落,請問,有信心濟逼邊一間落來好尼?

LeeCC 發表於 20-10-14 12:23
銘基算唔算唔太谷的1C?

黃棣珊,八三總理是否合樓主的條件呢?

LeeCC 發表於 20-10-13 12:28
1C中學有銘基,循道,瑪神,何傳耀,長天,銀禧

馬神係band2

Yvonnehoney 發表於 20-11-4 09:18
回覆 kiwi2007 的帖子

其實, 「谷」和「唔谷」真係好主觀, 我覺得最重要是睇「適合」與否!
我個女都係咁,小五丶六考試包括呈一二要我"的"住佢溫書,今個月全校Form Test, 竟然9成自動波溫習,我係咁意最後同佢執下,嘩!舒服好多啊!佢自主性有好大進步!

IloveJJ 發表於 20-10-17 15:30
係呀,S2, 功課quiz同以前差不多。但我細仔小學家長同我講,佢大仔S1, 班師弟今年讀S1話好谷,其中有個和同 ...

我女今年升中一B1C,以前她全日小學時每天4丶5份功課,一般晚飯前完成。升中後半天課,功課只2丶3份,又係要做咁耐,以為佢hea左。後來發現主要中學功課要多思考,諗多D,所以時間用多左啦。可以話小學升中後鴻溝都唔少,係要幾個月適應嘅。

在香港,天主教辦學團體對本地莘莘學子的教育貢獻良多,當中營辧的學校有極受家長追捧的,但也有些是處於最邊緣 banding 的。這正好反映著他們「有教無類」的精神! 凡事皆是相對的,當您話A校比某B校差D喎,無理由「屈就向下選校喎」....., 誰人能知道六年後的成績? 機會總是留給有準備的人,近朱者赤、門當户對、耿耿於懷... vs 逆境自強、痛定思痛、重新出發..., 世上無難事,只怕有心人。大學生中學化,中學生小學化,用家主導變成家長主導? 香港人特色!完。

JojoDad    發表於 20-11-7 13:08
LeeCC    發表於 20-11-4 11:17

回覆 kiwi2007 的帖子

其實, 「谷」和「唔谷」真係好主觀, 我覺得最重要是睇「適合」與否!
我囝今年就讀長天中二級, 記得當年小學老師評囝為band 1B, 而直到現時為止, 我仍覺得自己沒選錯長天, 因我欣賞學校會給不同的機會予學生!  我們選校前, 也曾出席過長天的簡介會, 我最深印象的就是校長說:「在長天, 每一個學生都有在台上被別人拍掌的機會,而不只是在台下做拍掌的觀眾!」就我和爸爸而言, 「有機會發揮」比一切來得重要, 所以, 最終我們為兒子選擇長天!
另外, 坊間很多人都說長天體育勁, 所以只適合擅長運動的學生, 但我囝明顯不是, (他矮小, 爸爸常說他手眼不協調)

今年開始, 長天行cycle制, 每個cycle都會有默書, 除了中英文外, history, LS, GEOG和IS都有默書 / 小測, 每次數量不算多, 但對之後的ut / 考試有絕對性的幫助!

其實, 上到中學, 我覺得自發性是最重要的, 長天剛剛完成ut, 近日正在派卷, 由於今次他遲了開始溫書, 所以他有些不滿自己在某些科目的表現, 昨晚他和我說:「在12月考試時, 一定要提早溫習, 給自己足夠時間重溫!」 對於我來說, 這已經是一個很好的起步點, 起碼他有向上的心, 知道自己的方向!

明白在選校方面真的要有很多考慮, 衷心希望各位能找到一所理想的學校!

kiwi2007    發表於 20-11-4 10:47

kiwi2007 發表於 20-11-4 00:04
入長天是屈就?就是不甘心「可能」有更好的選擇? 長天的升中一講座,我有幸出席超過1次以上,次次都係全院滿 ...

長天是我心儀的學校,但只是我心儀,唔係阿仔的能力所及的學校,如果我仔有這個能力,我都會自行試下

我家親戚幾兄弟都係長天畢業,俾我印象系,長天出來都好好仔。

kiwi2007    發表於 20-11-4 10:17

入長天是屈就?就是不甘心「可能」有更好的選擇? 長天的升中一講座,我有幸出席超過1次以上,次次都係全院滿座,印象如下:
~現任潘校長是校友,經常親自落場同長天仔跑步
~校舍每晚開放至 2100以後,方便有需要的同學使用
~無泳池/無靚泰坦地運動場/無專用室內運動場..., 但在多項學界運動項目仍穩居D1組別
~課外活動頗多元化,校風樸實
~潘校長喜歡即場捉啲 F.1 student helpers 上台分享中一生涯,不造作/不鳝稿/不硬銷,真情流露,貼地的Q&A
~認識一些 current/past 長天仔,大部份也享受校園生活,有人亦成功入讀 HKU medic
~如果因為長天位於深水埗舊社區及沒有吸睛的華麗校舍而把她矮化,相信您也不必花時間入表,倒不如把這個競爭十分激烈的學位留給更有需要的學子吧

JojoDad    發表於 20-11-7 13:16

fatman69 發表於 20-11-2 20:26
選高一級要人地肯收先得,吾係自己話入就入,難度當然比選下一级高好多!自少培養小朋友有逆流而上奮發向 ...

選高一級就話要上ek求意見求策略啫,若甘心選低一級根本唔使問人,必收!
等如你想加人工,就話要想想點同老細講,相反想減人工就應該沒有難度。

christse1314 發表於 20-10-15 17:29
回覆 YmOra 的帖子

我仔係今年旅小畢業生,勸你唔好花時間考慮長天,睇多啲唔同學校好過,長天留比邊緣學生去搏啦。
頭20名係可以申請推薦去開中,我仔同級有7個推薦入去。校長會揀適合嘅學生比信,唔會人人有。如果1A級頭學生,校長會建議揀返1A,而唔好只望住開中,因為開中未到1A,校長唔會浪費咗個學生。當年校長同中學脫離聯繫嘅原因就係因為唔想學生一心只揀開中,向高再望多啲。

我有朋友個仔讀華英,聽講都多活動,實情就唔了解,可以睇下。
開中都多功課會幾谷,唔會輕鬆,田徑成績唔洗講,去睇下啦!
其實都係要睇多啲,適唔適合都係要親身感受下。
‹ 上一主題|下一主題