用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局主任涉為升中兒子偷取用學位分配電腦系統 遭廉署起 ...
go

教局主任涉為升中兒子偷取用學位分配電腦系統 遭廉署起訴 [複製鏈接]

教局主任涉為升中兒子偷取用學位分配電腦系統 遭廉署起訴

5小時前

Share on facebook

Share on twitter

Share on system

AAA

【新增內容】

教育局一名教育主任今(3日)遭廉政公署落案起訴,控以涉嫌為參加升中派位的兒子,不誠實取用教育局的電腦系統而從中獲益。

被告為彭偉傑,現年57歲,案發時於教育局學位分配組任職教育主任,職責主要包括管理和操作「學生資料管理系統」。彭於2016年8月向教育局申報,其就讀藍田一間小學的兒子是2015/2017年度中學學位分配辦法的學生申請人,並獲上司指示不得就其兒子的申請和派位結果資料,取用教育局的電腦數據庫。

控罪指被告涉於2016年8月15日至2017年9月18日,先後10次取用載有「中一學位分配系統」數據庫的教育局「教育資訊系統」,目的在於使其本人或他人不誠實地獲益,並涉嫌就其兒子中一學位申請的相關校內成績,取用「中一學位分配系統」。廉署早前接獲教育局轉介的貪污投訴後調查,揭發上述涉嫌罪行。

廉署表示,「教育資訊系統」為教育局的中央電腦系統,設有兩個數據庫,即「學生資料管理系統」及「中一學位分配系統」,前者載有所有中學學位分配辦法學生申請人的個人資料,而後者則處理中一派位。該兩個數據庫的數據均為限閱資料,教育局人員除非職責所需,否則不得取用有關數據庫。

被告涉「偷睇」兒子校內成績

資深小學校長:有助選校部署

消息指,「中一學位分配系統」除包括中一派位結果外,尚包括相關學生的校內成績、呈分試成績等資料。據悉,被告涉嫌擅自進入中一學位分配系統,偷閱兒子的相關校內成績,涉嫌違反上司禁止被告就其子的中一派位申請和派位結果而取用教育局電腦數據庫的通知,涉嫌觸犯不誠實意圖取用電腦罪行;消息稱案件暫未發現有涉嫌修改資料、成績等情況。

彭偉傑被控10項有犯罪或不誠實意圖而取用電腦罪名,涉違反《刑事罪行條例》,現已獲准保釋,下周一在觀塘裁判法院答辯。

根據政府網站,彭偉傑現隸屬教育局策劃、基建及學位分配科,在教育統籌委員會及策劃分部的研究及測驗發展組任職「教育主任(研究及測驗發展)3」。

據了解,教育主任薪酬範圍為每月74,515元至89,845元。

有資深小學校長表示,教育局嚴密執行升中學位分配,學校一方只負責呈報準備升中學生的成績,並不熟知箇中細節、有否涉人手操作,惟他表示,升中派位是根據學生的校內成績及學校排名而分配,而學校未能準確計算到學生的全港排位,他估計若涉事人知悉其子的排名,將有助選校部署。

教育局發言人回覆《蘋果》查詢表示,由於事件已進入司法程序,現階段不宜作評論。

-----------------------------
   3    0    0    0

islz 發表於 20-9-8 09:20
大部份政府嘅人都不是太有能力是常識吧.
接觸大部份政府人員都是羊牯
MPS39 not bad indeed, but is still small potato in Government ! ! !

大部份政府嘅人都不是太有能力是常識吧.
接觸大部份政府人員都是羊牯

加上錢又係市民嘅, budget就自己嘅, 一定亂咁用職權同錢架啦.所以好多人做人處事都真係完成唔識, 原因係工作都是是旦旦, 習慣左唔思考.

當然都有好人嘅, 冇權果班law :D

NNbaby 發表於 20-9-7 00:41
我都覺得唔止睇,應該係做咗手腳
齋睇知道排名無意思,做到手腳影響到賽果先值得冒險
...

Given his son's student number is known and the algorithm of generating the random number to all students, he had changed the seed(s) of the program by trial and error (at least ten times) so that it would yield the most favourable random number to his son ! ! ! Then he can choose the "God" school without hesitation, can even win in the round of 甲(一) without competitors ! ! !

b3410    發表於 20-9-7 22:36

2016年8月15日至2017年9月18日,先後10次取用載有「中一學位分配系統」數據庫的教育局「教育資訊系統」

唔通, 幫人找入唔到的原因, 計條數, 計極都有出入  

老實, 這個期間, 無咩數據可參考, 一切已成事實

控罪指被告涉於2016年8月15日至2017年9月18日,先後10次取用載有「中一學位分配系統」數據庫的教育局「教育資訊系統」,目的在於使其本人或他人不誠實地獲益,並涉嫌就其兒子中一學位申請的相關校內成績,取用「中一學位分配系統」

犯案時間係2016年8月15日開始....... 呢個時候就算係睇都只知呈一成績, 睇嚟真係無乜用喎!
最後一次犯未應該係2017年9月18日, 派位既都大局已定, 又幫人睇呈一成績?

涉嫌違反上司禁止被告就其子的中一派位申請和派位結果而取用教育局電腦數據庫的通知

告呢項罪名其實好蠢, 條罪講到明只係禁止被告去查閱"兒子"既紀錄 (係咪即係睇其它人紀錄就無問題先?)
另外, 咩叫中一派位申請和派位結果?如果佢睇既唔係中一派位申請和派位結果, 而係其它相關資料, 咁其實會告唔入.
告人個位乜咁求奇? 個Law degree呃返嚟嫁? 連法律係打漏洞都唔知? 告人條罪本身咁多漏洞.....

*** 以上只係其中一項報中有提及會作出檢控既罪名, 其餘罪名係乜我唔知, 但如果都係告得咁"兒戲", 基本上又係浪費納稅人既錢 ***

2jkidsfather    發表於 20-9-7 22:52
王家爸爸    發表於 20-9-7 17:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

02413124 發表於 20-9-7 14:19
可能DOWNLOAD好多次係因為唔知學校交左分未,所以得閒又DOWNLOAD下
其實呈分3次前後,加埋交埋自行後,同自行 ...
就好似月頭月尾心急等出糧, 日日登入網銀睇下出咗糧未

02413124    發表於 20-9-7 16:14

pccw2017 發表於 20-9-7 15:44
佢想知囝囝的確實呈分排名. 比如學校同佢講佢個仔係邊緣人, 有機會係1C亦有機會係2A. 如果佢從系統知道實際 ...

明白哂,big thanks!

amj 發表於 20-9-6 23:59
其實我唔係好明呢個教育主任咁樣做為咗乜?

學校提交咗名次
佢想知囝囝的確實呈分排名. 比如學校同佢講佢個仔係邊緣人, 有機會係1C亦有機會係2A. 如果佢從系統知道實際係1C, 咁佢咪可以安心自行1、2簡1B、1C校去In. 如果唔知道咪可能自1簡1C校自2簡2A校.
小學只估計到大約banding. 只有教署部分人知道確實呈分排名.

可能DOWNLOAD好多次係因為唔知學校交左分未,所以得閒又DOWNLOAD下
其實呈分3次前後,加埋交埋自行後,同自行簡左學生後,心急試多幾次有RESULT未,十次唔出奇

內情真係唔知啦
等新聞再報吧

LSYHK 發表於 20-9-7 07:30
淨係要睇個排名 唔需要download 10次吧

如果個排名唔會變的話

佢係遭廉署起訴

可能另外9次收錢幫人睇
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

睇 10次.... 會唔會以為無事,幫親朋戚友睇埋?
又或者,做左手腳,check 下 work 唔 work

NNbaby 發表於 20-9-7 00:41
...

淨係要睇個排名 唔需要download 10次吧

如果個排名唔會變的話

要睇10次 你覺得會唔會有野唔同左 先要睇咁多次?

我諗有啲嘢唔會咁坦白公開講,俾公眾知道原來可以人手干預,就會打開潘朵拉盒子

LSYHK 發表於 20-9-5 14:13
同埋大家要留意 事主未必係淨係睇
佢download 左十次。如果淨係睇 其實一次就夠 唔會係十次咁多
另外 佢的 ...

pccw2017 發表於 20-9-4 14:27
其實只要教育局肯直接公開呈分排名咪得羅, 唔使攪到呢位家長鋌而走險、以身試法都係為左一睹兒子呈分排名 ...

其實我唔係好明呢個教育主任咁樣做為咗乜?

學校提交咗名次
已成定局冇得改變  

nataliegooooo 發表於 20-9-4 16:50
想像吓個排名總共有90000人即頭30000人係Band 1....30001至60000係Band 2....etc.

你個仔本來預佢係Band 1 ...
當然要知, 唔係又使乜要有死因庭、要有死因研訊? 死左的人都要知死因更何況係生勾勾的人!

little_yolky 發表於 20-9-5 18:26
我哋學校係俾呈分名次的,但有乜用?唔知banding呀!其實點解唔可以好似DSE咁,清楚知道自己個banding,咁 ...

學校有畢業生PS1嘅Banding資料
所以可據呈分排分推算B1/B2/B3
透露多少因校而異例如有連排名都無

LSYHK 發表於 20-9-5 14:13
同埋大家要留意 事主未必係淨係睇
佢download 左十次。如果淨係睇 其實一次就夠 唔會係十次咁多
另外 佢的 ...
Exactly, I suspect he had interfered the system so as to achieve the results favourable to him ! ! !
‹ 上一主題|下一主題