用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果小朋友有心儀的直資中學收咗,自行2間又收..... ...
go

如果小朋友有心儀的直資中學收咗,自行2間又收..... [複製鏈接]

如果小朋友有心儀的直資中學收咗,到4月7日自行2間學校通知又收,但當家長接到自行2 間學校電話通知時,馬上話畀學校知,佢哋決定放棄學位,咁自行2間學校係咪可以馬上call waiting 補上呢?
   5    0    0    0

miriam 發表於 20-3-9 10:06
係, 好彩校長醒目, 否則到開學時唔知點算

真係當我長氣丫, 乜鬼要俾學校確認收生信先入得既 whatsapp grou ...

十分認同你嘅忠告,往往以為快人一步可以知道第一手資料就盲衝入群組,分分鐘俾立心不良嘅人使用都唔知,真係要小心。

回覆 miriam 的帖子

新版本問答(27)同最古老版本問答(21)好似一樣

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 20-3-9 15:57
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/Updated%20FAQs_New%20arrangements_TC.pdf

P.10 問答(27)

問: 教育局為何於每年4月初向每所參加派位小學發放其學校獲通知為正取學生的名單?
答: 教育局會於每年4月初向每所參加派位小學發放其學校獲通知為正取學生的名單,以便學校提醒有關學生家長毋須在統一派位階段選校,並為未獲通知的學生就參加統一派位提供適切支援。名單上的學生資料不會包括相關中學的名稱、其自行分配學位申請的選校次序,及學生獲一所或兩所學校甄選為正取學生。

呢條問答(27), 唔知係咪後加, 因為內容同問答(14)有D衝突. (問答14在P.5)
絕對係後加, 我有最古老版本
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

最古老版本

2018 /2020年度中學學位分配辦法(適用於2020年9月入讀中一)常見問題

2020年度中學學位分配辦法有關自行分配學位正取學生的新通知安排常見問題

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

TJDAD 發表於 20-3-9 14:45
回覆 hkpapa852 的帖子

教育局通告第18/2019號附件一第(iii)項話會通知小學。https://www.edb.gov.hk/atta ...

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/Updated%20FAQs_New%20arrangements_TC.pdf

P.10 問答(27)

問: 教育局為何於每年4月初向每所參加派位小學發放其學校獲通知為正取學生的名單?
答: 教育局會於每年4月初向每所參加派位小學發放其學校獲通知為正取學生的名單,以便學校提醒有關學生家長毋須在統一派位階段選校,並為未獲通知的學生就參加統一派位提供適切支援。名單上的學生資料不會包括相關中學的名稱、其自行分配學位申請的選校次序,及學生獲一所或兩所學校甄選為正取學生。

呢條問答(27), 唔知係咪後加, 因為內容同問答(14)有D衝突. (問答14在P.5)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-3-9 13:29
EDB好似無講過佢地會整理資料通知番相關小學

EDB只係叫中學通知小學生同埋獲得正取取錄既小學生同學校講番 ...

我們小學校長有講過EDB會通知小學邊位學生有中學收左,不用參加大抽獎,但就不會通知是邊間中學收。
[

回覆 hkpapa852 的帖子

教育局通告第18/2019號附件一參加派位小學的注意事項(iii)話會通知小學。https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/EDBC18_2019_early%20notification_TC.pdf

不過唔知會否因疫情延遲呢

hkpapa852 發表於 20-3-9 13:29

EDB只係叫中學通知小學生同埋獲得正取取錄既小學生同學校講番 ...

唔填統一,萬一或萬二甩咗轆,就~~~

mcl203 發表於 20-3-9 10:07
要填,只係在表格空位上寫‘已獲直資取錄’~~~

謝謝你!!

TJDAD 發表於 20-3-9 12:58
回覆 luluhaha 的帖子

EDB收到自行中學正取生名單,會在大抽獎前整理好,俾返有關正取生就讀的小學,讓小 ...

EDB只係叫中學通知小學生同埋獲得正取取錄既小學生同學校講番佢地唔會參加大抽獎

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 luluhaha 的帖子

EDB收到自行中學正取生名單,會在大抽獎前整理好,俾返有關正取生就讀的小學,讓小學知道這批學生不需在大抽獎表格內填選校次序。其他嘢似乎無咁快處理了。

pingu_k 發表於 20-3-9 09:23
請問假設要直資,是否不需要填了

要填,只係在表格空位上寫‘已獲直資取錄’~~~

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-3-9 09:18
好恐怖呀!好在校長醒目啫!
係, 好彩校長醒目, 否則到開學時唔知點算

真係當我長氣丫, 乜鬼要俾學校確認收生信先入得既 whatsapp group 真係唔好入, 個群主係咩人知咩? 拎左資料搞小動作又知咩?

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 20-3-8 16:42
其實想做好提早公佈自行結果令最多學生受惠,EDB只要肯做番D嘢就夠。

可惜EDB只會卸責去中學。
玩提早公布已經皇恩浩蕩, 其餘不欲強求

Poyau 發表於 20-3-8 19:06
如無延期按原定時間表係5月6日(三)

請問假設要直資,是否不需要填了

miriam 發表於 20-3-8 15:41
古文重溫

英華小學今明兩天設簡介會 校長林浣心:揀家長更重要

好恐怖呀!好在校長醒目啫!

bbexpect 發表於 20-3-8 18:11
幾張號前要交乙部大抽獎表格?

如無延期按原定時間表係5月6日(三)

bbexpect 發表於 20-3-8 18:11
幾張號前要交乙部大抽獎表格?

一定係4月7號之後......
派表起碼都要復課後,
4月20號係分階段復課,所以連幾時派表都未知

回覆樓主:

deleted
‹ 上一主題|下一主題